reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Kobietki nie wiem czy któraś z Was ma taki problem.. Ale moja siostra odkąd dowiedziała się o mojej kolejnej ciąży zaczęła myśleć o powiększeniu rodziny tyle tylko że ona ma strasznie nie regularny okres.. raz 28 dni czeka, a raz dwa miesiące.. Robiła badania hormonów i wyniki były świetne.. Może któraś była w takiej sytuacji i podpowie co powinna zrobić żeby zwiększyć szanse na ciążę?

zud3skjojuq7tn9p.png

ex2bx1hpoj7aj9ys.png

Ja zawsze mialam wszystko regularne wiec takie rozbieznosci w miesiaczkach sa mi obce. Powinna probowac, probowac i jeszcze raz probować... Lekarz nie widzi nic złego w tych nieregularnych cyklach?

reklama
Ja przez nie regularny okres o dziecko się starałam 4 lata a wszystko było ok podobno moja natura potem 6 miesięcy leczenia jeden przerwy tylko kwas foliowy i prenatal uno i nagle ciąża niech nie zwleka po 1 ciazy powinno się wyregulowac wszystko

eikt3e3k96x30qte.png

Ja nie będę brała dodatkowych badań.. uważam co ma być to będzie, a nie prawidłowości wykryje usg.. Ogólnie jestem optymistką i odganiam myśli że może pójść coś nie tak i ze spokojem podchodzilam do każdej ciąży.. Nawet moja ciaza pozamaciczna myślę że tak musialo być, ja nie miałam na to żadnego wpływu.. Ciaza trwa 9 miesiecy zwariowalabym gdybym cały czas myślała tylko o tym że coś może złego wyjść podczas badań..

zud3skjojuq7tn9p.png

ex2bx1hpoj7aj9ys.png

f2wli09kyusy3ndi.png
Już Cię lubię, tak trzymaj! Od kilku dni mam takie samo podejście. Stres jest tak samo zły jak używki, a długotrwały pewnie nawet i gorszy.

Mi mąż zabronił już tu wchodzić bo za każdym razem sie dołuję i analizuję i popadam w jakies paranoje ;)
Mi zabiera telefon jak widzi znów jakieś forum. Czuję się czasem jak nastolatka o musi się ukrywać z telefonem, ale ma trochę racji, bo niepotrzebnie też się same nakręcamy...

Moim zdaniem bardzo dobra decyzje podjełaś, tylko moge sobie wyobrazic co czułaś....
Czy na usg w 12 tc cos juz bylo nie tak? Czy w tym okresie robiłaś test pappa?

A wlasnie dziewczyny czy decydujecie sie na test pappa prywatnie tzn bez wskazań medycznych? Ginekolog cos Wam juz wspominał o tym badaniu? Ja w pierwszej ciąży nie robiłam, ginekolog nawet o nim nie wspominał, ale mialam 25 lat, teraz mam 31.
Wtedy lekarz stwierdził że płód jest trochę za mały, tzn o dwa tygodnie młodszy i powiedział mi że takie dzieci często rodzą się chore. Potem miałam prywatnie usg prenatalne to był chyba trzynasty tydzień i wtedy zauważono wadę serca. Miałam test pappa usg 4d i amniopunkcje już na NFZ bo z wada serca często idą inne choroby .Test Pappa ryzyko ZD 1:2 a z amniopunkcji kariotyp prawidłowy. Amniopunkcje miałam dopiero w 19 tc bo moje pierwsze dziecko zachorowalo na wirusa i byłam z nim w szpitalu dwa tyg. A w 22 tyg mialam pełne usg serca dziecka, półtorej godziny, dwóch lekarzy wszystko na NFZ i na drugi dzień pisemna zgoda na terminacje.

To chyba zależy od lekarza, może ta ginekolog z zasady nie robi Usg przed 12 tygodniem ciąży i pozostaje albo się z tym pogodzić i poczekać albo wybrać się do innego lekarza..
To widać co lekarz to inaczej. Ja w tamtym tygodniu miałam robione dwa razy usg w szpitalu najpierw przez pochwę drugi raz przez brzuch, a to 8 tydz

Ostatnia edycja:
reklama
Robiłam dziś betę bo nie wytrzymałem i dziś wynosi 22856 a dwa dni wcześniej 13165. Kurde wydaje mi się że coś mało przyrasta w tym tyg ciąży w którym jestem.

Do góry