reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Przebrnęłam :)

Co do strony prawnej, to się nie wypowiem. Moja przyjaciółka przenosiła ciążę o 3 dni i ją do szpitala skierowali. Poza tym sama nigdy nie rodziłam po terminie i nikogo takiego też nie znam.

Ja moje panny czuję na dobre 10cm nad pępkiem, a ja się nie liczę, bo mam przewagę liczebną, a co za tym idzie większy brzuch (słoniowy) i większą macicę :p

Jak chodziłam z Jasiem w ciąży, to przez cały okres jej trwania słyszałam, po badaniu usg, jakie to będę miała duże dziecko... tak, miał, ale długie nogi a ważył 3550 i 56cm. Duży był mój starszy syn, ale u niego z kolei mówili, że może być cc bo dziecko ma dużą głowę (ma taką do dzisiaj, szkoda, że czasem nastoletnie pustki w niej panują) :p a ważył 4460 i miał 58cm. Także możesz urodzić i kruszynkę albo i słonika, grunt żeby zdrowe było :)

Ja po ciąży planuję spiralkę. Chciałam podwiązać sobie jajowody, ale właśnie niedawno doczytałam, że to nielegalne, ale można na Słowacji, ale koszt 2000zł, dużo. A spiralę ma moja przyjaciółka i nie narzeka, poza tym, że tamponów nie może używać. Co mnie osobiście też nastawia na przemyślenia czy na pewno tego chcę, bo podpaski mnie odparzają.

Ja po porodzie Janka mam ten problem, a teraz nasilił się na prawdę bardzo poważnie i zastanawiam się nad wizytą u uroginekologa, albo zabieg albo nie wiem co, ćwiczenia mi nie pomagają. Ale to też, po porodzie, bo teraz to dzieci naciskają nam na pęcherz i czasem czuję, kiedy się rozpychają, że nie wytrzymam do kibelka.

No i butów nie kupiłam, wszystkie za małe, a jak był fajne to za wąskie. Męskie same sznurowane. Muszę zatem targowisko odwiedzić i jakichś cichobiegów męskich poszukać. Mam szeeeerokie stopy o rozmiarze 42-43... czaaaasem wejdę w 41.
Hyhy moja mam rodzila tydzien po terminie mnie :D lezalam juz w zielonych wodach i zyje.. jestem dziwna i walnieta w sensie ze swirnieta,jak to moja corcia mowi ;)

reklama
3300 miałam przy porodzie , albo 3700 :D
Jednak różnica haha :D no mam nadzieję , bo ten mój lekarz podał pierwszy raz na ostatniej wizycie, jak go poprosiłam. Sam z siebie by chyba nie pomyślał żeby powiedzieć. A i tak nie podał dokładnej tylko taka pomiędzy.. kiedy teraz masz wizytę ? Chodzisz do 3 czy 4 tygodnie ? :)
co 4 tygodnie ,za tydzień 26 mam wizyte tylko bez USG, tylko mierzenie ciśnienia,waga,mierzenie pulsu dzidziusia,i wyniki morfologii i moczu:)po 30 tygodniu już bedzie częściej co 3 tyg ,pozniej co 2 plus co kilka dni wizyta z ktg ale dopiero od 37/38 to ktg :)
A Usg mam dopiero 25 maja to będzie wtedy juz to 3 USG prenatalne :)

Ojej. Ale to ruchliwe forum. Aż trudno się odnieść do wszystkiego.
Na przyspieszenie porodu jak wcześniej, szczypiemy sutki (położna w 1 fazie porodu mi kazała żeby przyspieszyć rozwarcie), masujemy brzuch i seks jak najbardziej. Ja będąc w zdrowej zupełnie niezagrozonej ciąży trafiłam do szpitala w 33tc po seksie właśnie. Krwawilam i zatrzymywano mi poród. Teraz seks owszem ale delikatnie więc, po 38tc hulaj dusza :) słyszałam jeszcze o olejku rycynowym do picia i herbatce z liści malin, ale sama nie praktykowalam bo w żadnej ciąży nie dotrwalam do 40tc. Mam nadzieję że i teraz synio zechce wyjść ok 38tc.
Co do wagi to ja wam powiem że w obydwu ciazach przytyłam ok 10kg i z każdej mi jakieś 2 kg zostały. Pewnie nie dbam o siebie jak powinnam... brzuszek rośnie niby mały A i tak większy niż w poprzednich ciazach bo to jednak macica nie pierwszej świeżości :) no i cellulit daje znać. Na szczęście rozstępów nie mam ale to chyba geny bo nigdy nie byłam systematyczną w tym A teraz to już w ogóle olalam temat.

No nic, pogoda deszczowa dziś u nas więc lenistwo zostaje. Dojadam ostatni kawałek szarlotki z wczoraj ( wypróbowałam najprostszy przepis z tv i aż się dziwię że cokolwiek wyszło A to nawet tak zjadliwe że w dobę z córkami wsunelysmy :)). Moje młodsze dziecko wtulilo się we mnie i zasnelo. Boziu, ona ma taki trudny charakter A jak tak się lela niewinnie to słodycz największa. Miłość matki jest jednak czymś niezwykłym :)
10kg przez całą ciążę to malutko :)
Kochana ❤️ nie mogę się doczekać takiego widoku, kocham to moje maleństwo od testu ciążowego. I tak z dnia na dzień coraz bardziej , ale jak zobacze , przytulę i pocałuje to się chyba rozpłynę i nie uwierzę , że to moje dziecko. Jeszcze momentami to do mnie chyba nie dociera :blink:

10kg przez całą ciążę to malutko :)
Kochana ❤️ nie mogę się doczekać takiego widoku, kocham to moje maleństwo od testu ciążowego. I tak z dnia na dzień coraz bardziej , ale jak zobacze , przytulę i pocałuje to się chyba rozpłynę i nie uwierzę , że to moje dziecko. Jeszcze momentami to do mnie chyba nie dociera :blink:
Jeszcze trochę i zobaczysz :) jutro podejrzysz niunie :)
Ja to czasem jeszcze nie mogę uwierzyć że napewno będę mieć dziewczynkę:p

Regularne skurcze i zaczęło się rozwarcie robić. Całe szczęście wstrzymali.
Jak przyszło co do czego (już w terminie) to najpierw odszedł czop. To był piątek rano. Piątek popołudniu pojechałam że skurczami, które ustały w nocy z piątku na sobotę. W sobotę cisza. Na wieczornym obchodzie lekarz stwierdził że jak chce to w niedzielę mogę wyjść do domu. A pół godziny po obchodzie zaczęły mi odchodzić wody [emoji23][emoji23] bóle brzucha lekkie i straszne bóle krzyżowe zaczęły się jakoś pół godziny po tym jak zaczęły wody odchodzić. Zero postępów porodu. Rozwarcie jak było na 2cm po wstrzymanym poprzednio porodzie nawet nie drgnęło dalej nawet po oksy. Tylko jeszcze większe bóle krzyżowe i koniec końców po 7,5h odkąd zaczęły odchodzić wody miałam CC. Ale każda ciąża i każdy poród inny.
Ogolnie od 20tc mogą być skurcze przepowiadające. Podkręcać je mogą ruchy dziecka, ale też i głaskanie. Problem w tym że jak ma się mocniejsze bóle przepowiadające to ciężko je odróżnić od tych porodowych. Bo niestety ale przepowiadające też lubią nic nie tyle bolesne co po prostu nieprzyjemne.
To miałaś trochę przejść we wczesnym tygodniu. I teraz pewnie też CC ? Czy mimo pierwszego cięcia pozwolą Ci rodzić naturalnie ? :) No ja bym pewnie nie odróżniła. Czasem mnie pobolewa brzuch podczas napinania, czasem mam lekkie bóle jak na miesiączkę. Ból kręgosłupa z bólem brzucha. Dwa razy podczas zaparc miałam bardzo duże bóle , skurcze. I raz poza tematem łazienkowym dostałam skurczy o 8rano w sobotę a skończyły się w niedzielę po południu. Nie dało rady ruszyć noga, czy odwrocic się z boku na bok..

Domek mamy na takiej zasadzie że my mieszkamy na górze a moi rodzice na dole. Mamy nawet osobne wejścia do domu i podjazd czyli jak w szeregowce osobno :) dół rodziców już jest wykończony a był w stanie surowym. Mieszkają tam od grudnia. My mamy już salon , sypialnie kuchnię łazienkę korytarz i mąż właśnie teraz układa płytki na schodach :) zostanie nam sypialnia dzidka i zmienić dach, ocieplić dom. Musiałam leżeć bo miałam krwiaki i potem ze względu na krótka szyjke która wcale nie była taka krótka bo 3cm. Już chyba ponad miesiąc chodzę normalnie :)To potem odchudzamy się razem. Chociaż ja to bardziej nie tyle odchudzanie co taki styl życia jak przed ciążą. Bo teraz to mi nie wychodzi :DOo mam taką samą ze szmatek. Tylko że taką samą ale czerwoną :D :D
Myślałam , że remontujecie sobie a mieszkacie gdzie indziej :) to już sporo, zostały wam drobnostki :) a rodzice skoro tak blisko to pewnie duże oparcie :) a krwiaki się wchłonęły ? To dobrze, na pewno Ci lepiej jak możesz sobie wyjść na spacer lub pokręcić się po domu :)

Ja mam wizyte w czwartek.. juz nie moge sie doczekac kiedy znow ja ujrze ;) a gin cos mi mowil ze po 30 tyg bede miec wizyty co tydzien :/ ale moglam cos zle zrozumiec :D tak to jest ze niby sluchasz ludzi ,a kompletnie nie wiesz co mowia hyhy ( nauczylam sie tak przy tesciowej ;) )

reklama
:)

karkula309, masz rację trzeba zmienić nawyki żywieniowe bo dieta to kg zejdą a potem po powrocie do normalnego jedzenia efekt jojo. Razem będzie raźniej:)

Właśnie wyciągnęłam zapiekankę ziemniaczaną z piekarnika. Wczoraj teściowa przyjechała do nas, umyła podłogę, posprzątała łazienkę, ugotowała obiad i zostało pół gara ziemniaków, z których trzeba było dziś coś zrobić. Nie prosiłam jej o to ale kazała mi leżeć, dała dużą poduchę pod nogi i tyle miałam do gadania.

Fajna teściowa :) szkoda , że moja taka znieczulica. Widać , że jesteście blisko :) dużo pomoże przy wnuczeciu :) smacznego :)

Do góry