reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Przebrnęłam :)

A nie jest tak , że do 42 TC czekają i dopiero wywoluja ? Teraz podobno tez weszla ustawa , że do szpitala dopiero w 42 a w ciągu 41 tylko się jeździ na ktg .. :/
Miłych zakupów :)
Co do strony prawnej, to się nie wypowiem. Moja przyjaciółka przenosiła ciążę o 3 dni i ją do szpitala skierowali. Poza tym sama nigdy nie rodziłam po terminie i nikogo takiego też nie znam.

Czujecie już dzieci nad pepkiem ja mam macice 1palec nad pepkiem, na ostatniej wizycie takie oznaczenie mam w karcie a małego czuje już trochę wyżej z 2 palce nad conajmniej. Położenie glowkowe w sumie już od miesiąca.
Ja moje panny czuję na dobre 10cm nad pępkiem, a ja się nie liczę, bo mam przewagę liczebną, a co za tym idzie większy brzuch (słoniowy) i większą macicę :p

Moja miała 430 i powiedział , że to idealna waga na ten tydzień :) dlatego się nie martwie , choć nie ukrywam , ze wolałabym kruszynke niż ponad 4 kilowego bobasa :D
Jak chodziłam z Jasiem w ciąży, to przez cały okres jej trwania słyszałam, po badaniu usg, jakie to będę miała duże dziecko... tak, miał, ale długie nogi a ważył 3550 i 56cm. Duży był mój starszy syn, ale u niego z kolei mówili, że może być cc bo dziecko ma dużą głowę (ma taką do dzisiaj, szkoda, że czasem nastoletnie pustki w niej panują) :p a ważył 4460 i miał 58cm. Także możesz urodzić i kruszynkę albo i słonika, grunt żeby zdrowe było :)

Dziewczyny, tak z innej beczki. Rozmawialiśmy wczoraj wieczorem a raczej mój mąż się pytał jaką antykoncepcję będziemy stosować po ciąży. Teraz mamy zakaz współżycia przez tego guza na jajniku ale normalnie to mamy bujne życie w sferze intymnej. Nie chcę tabletek antykoncepcyjnych, Przez 10lat stosowaliśmy prezerwatywy i nigdy nas nie zawiodły ale chciałam mieć 3kę dzieci więc jakby coś to brałam to pod uwagę. Więcej dzieci nie chcę przynajmniej na razie i zastanawiam się co by było dla nas najlepsze.
Ja po ciąży planuję spiralkę. Chciałam podwiązać sobie jajowody, ale właśnie niedawno doczytałam, że to nielegalne, ale można na Słowacji, ale koszt 2000zł, dużo. A spiralę ma moja przyjaciółka i nie narzeka, poza tym, że tamponów nie może używać. Co mnie osobiście też nastawia na przemyślenia czy na pewno tego chcę, bo podpaski mnie odparzają.

Mam kaszel biorę antybiotyk i podczas napadu kaszlu zdarza mi się popuscic  , :-D
.
Wcześniej tzn przed chorobą zdarzało mi się kropelke podczas kichania raz na jakiś czas. Macie też tak czy to ja jakąś stara, zwiotczała już jestem :baffled: kuźwa oby gorzej nie było
Ja po porodzie Janka mam ten problem, a teraz nasilił się na prawdę bardzo poważnie i zastanawiam się nad wizytą u uroginekologa, albo zabieg albo nie wiem co, ćwiczenia mi nie pomagają. Ale to też, po porodzie, bo teraz to dzieci naciskają nam na pęcherz i czasem czuję, kiedy się rozpychają, że nie wytrzymam do kibelka.

No i butów nie kupiłam, wszystkie za małe, a jak był fajne to za wąskie. Męskie same sznurowane. Muszę zatem targowisko odwiedzić i jakichś cichobiegów męskich poszukać. Mam szeeeerokie stopy o rozmiarze 42-43... czaaaasem wejdę w 41.

reklama
:)

karkula309, masz rację trzeba zmienić nawyki żywieniowe bo dieta to kg zejdą a potem po powrocie do normalnego jedzenia efekt jojo. Razem będzie raźniej:)

Właśnie wyciągnęłam zapiekankę ziemniaczaną z piekarnika. Wczoraj teściowa przyjechała do nas, umyła podłogę, posprzątała łazienkę, ugotowała obiad i zostało pół gara ziemniaków, z których trzeba było dziś coś zrobić. Nie prosiłam jej o to ale kazała mi leżeć, dała dużą poduchę pod nogi i tyle miałam do gadania.
Złota kobieta☺

Ale to chyba niekoniecznie moja zasługa tylko męża. Bardzo mnie wspiera pomimo tego że przytyłam to cały czas czuje że się mu podobam . Nie wiem jak on to robi ale podziwiam [emoji108][emoji108] ale on od zawsze uważał że szczupłe panie nie są w jego typie więc może dlatego. . albo po prostu tak mnie wspiera :D nie wiem .. ale mam plan zrzucić po ciazy. Dlatego bardzo chce rodzić naturalnie by potem wrócić do sport :)

To bardzo dobrze, że masz takie oparcie w mężu :) w najblizszej teraz Ci osobie :)
Uprawiałas dużo sportu wcześniej ? :) To na pewno będzie Ci łatwo wrócić do normy w ten sposób, ja to raczej się nie nadaje, choć kiedyś bardzo dużo biegałam , to teraz pewnie będę taka typowa mamuśka , która dochodzi do siebie w długim czasie bez pomocy sportu :D
Ja tez bym chciała naturalny poród, Ale po takich bólach jak miałam dzisiaj to coraz mniej :( przespałam się i jest już lepiej , ale myślałam , że się wykoncze :( nie wyobrażam sobie boli porodowych w takim razie ..

Ostatnio edytowane przez moderatora:
@KatiNails jak się czujesz ?

Masowanie brzuszka, piersi czy też seks pobudza macice do skurczy i jak ciąża jest zagrożona przedwczesnym porodem to może go wywołać .

Czujecie już dzieci nad pepkiem ja mam macice 1palec nad pepkiem, na ostatniej wizycie takie oznaczenie mam w karcie a małego czuje już trochę wyżej z 2 palce nad conajmniej. Położenie glowkowe w sumie już od miesiąca.
Niech Ci się nie spieszy :D
Ja mam lozysko z przodu i słabiej czuje niż powinnam córkę. Ale czasem jak się ułoży pod rzebrem to nie jest za przyjemne. Lepiej niech kopie koło pępka niż w rzebra :D

To bardzo dobrze, że masz takie oparcie w mężu :) w najblizszej teraz Ci osobie :)
Uprawiałas dużo sportu wcześniej ? :) To na pewno będzie Ci łatwo wrócić do normy w ten sposób, ja to raczej się nie nadaje, choć kiedyś bardzo dużo biegałam , to teraz pewnie będę taka typowa mamuśka , która dochodzi do siebie w długim czasie bez pomocy sportu :D
Ja tez bym chciała naturalny poród ale pot Ale po takich bólach jak miałam dzisiaj to coraz mniej :( przespałam się i jest już lepiej , ale myślałam , że się wykoncze :( nie wyobrażam sobie boli porodowych w takim razie ..
Dużo czy ja wiem.. mam takie fazy gdzie chodzę na siłownię basen.. a przez chwilę nie robię nic oprócz pracy no ale pracowałam fizycznie wiec w sumie ciągle miałam jakiś ruch . Ogólnie z moją kondycja bylo dobrze . Starałam się jednak chodzić na tą silownie 3 razy na tydzień żeby nie zastać się :D zobaczymy jak to będzie :)

Oj moze nie bedzie aż tak duża ..:)
Przeglądałam stare USG synka i był wiekszy jak mała na tym etapie USG połówego , a nie urodził się mega klocem bo ważyl 3340 :)
Jutro może lekarz poda Ci wage przy okazji badania serduszka:)
3300 miałam przy porodzie , albo 3700 :D
Jednak różnica haha :D no mam nadzieję , bo ten mój lekarz podał pierwszy raz na ostatniej wizycie, jak go poprosiłam. Sam z siebie by chyba nie pomyślał żeby powiedzieć. A i tak nie podał dokładnej tylko taka pomiędzy.. kiedy teraz masz wizytę ? Chodzisz do 3 czy 4 tygodnie ? :)

Dziewczyny uff w końcu nadrobilam ;) tyle stron dawno nie mialam do przeczytania :D dobrze wiedzieć ze nie można glaskac brzucha..jak kichne to tez niekiedy nie mogę utrzymać moczu. Dzisiaj cały dzień taki pochmurny i pada deszcz..moze jutro pogoda sie poprawi..ja dalej mam te wodniste uplawy a nigdzie w aptece ich nie ma a dopiero w środę idę do gin niech lepiej sprawdzi co to moze być..

Dziewczyny uff w końcu nadrobilam ;) tyle stron dawno nie mialam do przeczytania :D dobrze wiedzieć ze nie można glaskac brzucha..jak kichne to tez niekiedy nie mogę utrzymać moczu. Dzisiaj cały dzień taki pochmurny i pada deszcz..moze jutro pogoda sie poprawi..ja dalej mam te wodniste uplawy a nigdzie w aptece nie ma tych papierków dopiero w środę idę do gin niech lepiej sprawdzi co to moze być..

Dziewczyny uff w końcu nadrobilam ;) tyle stron dawno nie mialam do przeczytania :D dobrze wiedzieć ze nie można glaskac brzucha..jak kichne to tez niekiedy nie mogę utrzymać moczu. Dzisiaj cały dzień taki pochmurny i pada deszcz..moze jutro pogoda sie poprawi..ja dalej mam te wodniste uplawy a nigdzie w aptece ich nie ma a dopiero w środę idę do gin niech lepiej sprawdzi co to moze być..
Mi lekarz nie sprawdził jeszcze kiedys. Powiedział że nie ma jak ale to raczej nie wody płodowe. Ja też obdzwanialam apteki za tymi paskami lakmusowymi ale nie było. Dlatego zamówiłam na allegro . Te papierki podobno w sklepach medycznych albo chemicznych . Tak powiedziała mi jedna pani aptekarka

reklama
Chodzę i na nfz (po skierowania) i prywatnie. Ten prywatny gin prowadzi moją już 3cią ciążę, robił mi 2 razy cc i pewnie teraz też będzie. Mam do niego zaufanie. Natomiast ten na nfz to jakiś pajac. W ciąży badał mnie tylko jeden raz na pierwszej wizycie;) Dziś wizyta trwałą 1min zapytał tylko jak się czuję i umówił wizytę za 3 tyg. Wtedy też da mi skierowanie na krzywą cukrową to będzie 25tc.
Teraz swoje bluzki mam poukładane jedna na drugiej w tej komodzie. Córci chyba też tak ułożę nie w żadne pudełka wydaje mi się, że one zmniejszają powierzchnię szuflad. W komodzie będę trzymała body, pajace, rajstopki, bluzki. Sukienki, swetry, polarki, kurtki będę trzymałą w szafie u synów bo mają dużą zabudowaną szafę w pokoju. Ostatnio udało mi się zwolnić w niej 1 dużą półkę yupii:biggrin2:
My też mamy tylko 50mkw, 2 pokoje osobną kuchnię a będziemy w 5kę. Jeszcze trochę to potrwa zanim kupimy większe mieszkanie, ze 2lata musimy się jeszcze tu pomęczyć.
A musisz do niego chodzić ? Ten lekarz prywatny nie może wypisywać skierowań ? Ten z NFZ i tak niczego nie wnosi w prowadzenie więcej a tylko uchodzić się trzeba na wizyty.
No właśnie chyba więcej jest miejsca, albo składać nie potrafię :D bo zrobiłam pranie i prasowanie połowy ubranek , póki co są słone i schowane w szuflady. Na kupce mam np. 4pajace i już od góry przy zasuwaniu szuflady się przycina ubranko.. jutro będę miała pudełka to zobaczę jak to wygląda :)
A co do sukienek, polarkow , sweterków i kurtek to też będą wisiały , zamówiłam dzisiaj za 14zl 25 różowych małych wieszaczkow i też rozplanowalam miejsce w szafie. W komodzie na pewno by się to nie zmieściło :D

Masz 3 dzieciaczków juz ? Fajnie :) od kad jestem w ciąży też mi się marzy trójka :D nie wiem co na to mój :D

Do góry