reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Smaruj brzuś Kochana bo rozstępy Ci się porobią. Ja od samego początku co dzień na noc oliwką smaruję brzuszek, boczki i uda. Nieraz mi się zdarzy też rano. W pierwszej ciąży też tak robiłam i ani jeden mi się nie zrobił.
A nie zapomnę widoku brzuszka dziewczyny z którą leżałam na sali w szpitalu jak byłam z podejrzeniem cukrzycy ciążowej. Miała tak brzuch poorany krwisto czerwonymi rozstępami, aż mi się płakać chciało na ten widok.
Ja smarowalam się może z 3 razy przez całą ciążę :hmm: myślałam, że skoro nie pojawiły się do tej pory to już nie wyskoczą :unsure:
Podobno olej kokosowy bardzo dobrze działa, kupiłam słoik za 10zl w Biedronce ale stoi nie otwarty drugi miesiąc :huh:

reklama
Ja też mam taki :) pół brzucha w starych rozstepach a pół w nowych . No ale co tam nie będę płakać nad tym to tylko estetyka a mój mezulek mówi że to jest piękne bo znaczy tyle że urodzę mu dzidziusia. A jak kiedyś będę się tego wstydzić to trudno, będę używać kostiumów kąpielowych jednoczęściowych. A oprócz plaży mój brzuch widuję tylko mąż a przed nim to się chyba nigdy nie będę wstydzić :) dla mnie rozstępy są czymś naturalnym tak jak pieprzyki jeden ma mniej , drugi więcej. Może dlatego mam takie podejście bo jestem przyzwyczajona .. moja mama po ciąży też ma cały brzuch w rozstepach
I prawidłowo. :) Nie ma co się przejmować. To piękne , że kobieta nosi w sobie dziecko. I to jest znak tego cudu. Ja gdybym miała uda i brzuch a nawet piersi to bym się chyba nawet nie przejęła. :) Dla mnie też to coś naturalnego. Ale niektóre kobiety wolą nie mieć rozstepow, obawiają się to też jest zrozumiałe :)

Moja miała 430 i powiedział , że to idealna waga na ten tydzień :) dlatego się nie martwie , choć nie ukrywam , ze wolałabym kruszynke niż ponad 4 kilowego bobasa :D
Oj moze nie bedzie aż tak duża ..:)
Przeglądałam stare USG synka i był wiekszy jak mała na tym etapie USG połówego , a nie urodził się mega klocem bo ważyl 3340 :)
Jutro może lekarz poda Ci wage przy okazji badania serduszka:)

To chodzisz na NFZ i prywatnie ?
To dziwne , że tak się nie interesuje wynikami. powodzenia na wizycie :):)
W jaki sposób będzie są układała ubranka córce ? W te pudełka czy jedno na drugim ? Jeśli w pudełka to masz może sposób na złożenie pajacyków ? :hmm:
Chodzę i na nfz (po skierowania) i prywatnie. Ten prywatny gin prowadzi moją już 3cią ciążę, robił mi 2 razy cc i pewnie teraz też będzie. Mam do niego zaufanie. Natomiast ten na nfz to jakiś pajac. W ciąży badał mnie tylko jeden raz na pierwszej wizycie;) Dziś wizyta trwałą 1min zapytał tylko jak się czuję i umówił wizytę za 3 tyg. Wtedy też da mi skierowanie na krzywą cukrową to będzie 25tc.
Teraz swoje bluzki mam poukładane jedna na drugiej w tej komodzie. Córci chyba też tak ułożę nie w żadne pudełka wydaje mi się, że one zmniejszają powierzchnię szuflad. W komodzie będę trzymała body, pajace, rajstopki, bluzki. Sukienki, swetry, polarki, kurtki będę trzymałą w szafie u synów bo mają dużą zabudowaną szafę w pokoju. Ostatnio udało mi się zwolnić w niej 1 dużą półkę yupii:biggrin2:
My też mamy tylko 50mkw, 2 pokoje osobną kuchnię a będziemy w 5kę. Jeszcze trochę to potrwa zanim kupimy większe mieszkanie, ze 2lata musimy się jeszcze tu pomęczyć.

My mamy remont już od dwóch lat :)
Ale teraz coś wolniej idzie . Wiadomo inne wydatki i mniej czasu. Ja nic nie pomagam a wręcz mi trzeba pomagać :) remontujemy domek a nie mieszkanko , własnymi siłami i to taki generalny remont ( prady, ogrzewania .. wszystko ) dlatego tyle schodzi :) ja mam wielki salon i dwie sypialnie. Jedna jest do wykończenia :)
Fajnie, własny domek :) po trochu i wykonczycie :) i na jakim jesteście już etapie ? to musisz lezec tak ? Jakieś komplikacje były lub są ?

@KatiNails jak się czujesz ?

Masowanie brzuszka, piersi czy też seks pobudza macice do skurczy i jak ciąża jest zagrożona przedwczesnym porodem to może go wywołać .

Czujecie już dzieci nad pepkiem ja mam macice 1palec nad pepkiem, na ostatniej wizycie takie oznaczenie mam w karcie a małego czuje już trochę wyżej z 2 palce nad conajmniej. Położenie glowkowe w sumie już od miesiąca.
Też tak czuje na wysokosci pępka lub nad pępkiem, ciekswe czy tak już zostanie czy jeszcze zmieni pozycje bo takie maleństwo jeszcze ma trochę miejsca na koziołki:)

Ale to chyba niekoniecznie moja zasługa tylko męża. Bardzo mnie wspiera pomimo tego że przytyłam to cały czas czuje że się mu podobam . Nie wiem jak on to robi ale podziwiam [emoji108][emoji108] ale on od zawsze uważał że szczupłe panie nie są w jego typie więc może dlatego. . albo po prostu tak mnie wspiera :D nie wiem .. ale mam plan zrzucić po ciazy. Dlatego bardzo chce rodzić naturalnie by potem wrócić do sport :)
Podoba mi się twoje podejście do wagi:) Ja też w rok przytyłam kg okazało się, że mam zapalenie tarczycy i niedoczynność a tarczyce to prawie nie mam. Długo trwało zanim lekarz doszedł dlaczego tyję. Zdrowo się odżywiałam, 3-4 razy w tyg cross trening lub bieganie rano przed pracą, 2ka małych dzieci a ja co miesiąc 1-2kg do przodu byłam. Mogłam jeść samą sałatę, pić soki a i tak nic waga nie spadała. Dopiero po lekach przestałąm tyć, schudłam 10kg ale 10kg zostało. Poprzednie ciąże kończyłam z tą wagą co teraz mam a przytyam dużo bo po 20kg w każdej. Na razie 3,5kg do przodu i jem tak samo więc hormony odgrywają kluczową rolę kto ile przytyje w ciąży.
Mój mąż też z tych, który woali mnie jak jest mnie więcej:) i całe szczęście bo jak widze jak na niego dzialam, jak mi prawi komplementy to jakoś się trzymam ale po ciąży a raczej po karmieniu piersią idę na dietę 20kg muszę zrzucić nie ma bata.

reklama
Też tak czuje na wysokosci pępka lub nad pępkiem, ciekswe czy tak już zostanie czy jeszcze zmieni pozycje bo takie maleństwo jeszcze ma trochę miejsca na koziołki:)
moja mała ułożona jest poprzecznie a rączki i nóżki czuję na dole normalnie tak mnie po pipce od środka kopie i po pęcherzu. Ja rodzę przez cc więc mi to obojętnie jak się mała ułoży. Z tego co się orientuję tak mi mowił mój gin w pierwszej ciaży, że jak dziecko się nie uloży glówkowo do 32-33tc to raczej już się nie obróci, ma za mało miejsca.

Do góry