reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Kupiłam dziś sobie 2bluzki H&M do karmienia ale można nosić teraz w ciąży. Są fajne, dluższe także do leginsów super, takie

Załączniki

• bluzki.jpg
    bluzki.jpg
    33,8 KB · Wyświetleń: 67
reklama
Mam taką samą spacerówkę jest świetna. synek prawie 2 lata i jest zadowolony. A co do gondoli polecam kupić joie matrax tam spokojnie zdejmuje się spacerówkę a zakłada gondole. A w Jolie literax wpina się w spacerówkę.
No wlasnie do końca nie wiedziałam dlaczego tak na zdjęciach dziwnie jest to pokazane..to trochę dziwne i nie da się tej spacerówki wyjąć?

Ojej. Ale to ruchliwe forum. Aż trudno się odnieść do wszystkiego.
Na przyspieszenie porodu jak wcześniej, szczypiemy sutki (położna w 1 fazie porodu mi kazała żeby przyspieszyć rozwarcie), masujemy brzuch i seks jak najbardziej. Ja będąc w zdrowej zupełnie niezagrozonej ciąży trafiłam do szpitala w 33tc po seksie właśnie. Krwawilam i zatrzymywano mi poród. Teraz seks owszem ale delikatnie więc, po 38tc hulaj dusza :) słyszałam jeszcze o olejku rycynowym do picia i herbatce z liści malin, ale sama nie praktykowalam bo w żadnej ciąży nie dotrwalam do 40tc. Mam nadzieję że i teraz synio zechce wyjść ok 38tc.
Co do wagi to ja wam powiem że w obydwu ciazach przytyłam ok 10kg i z każdej mi jakieś 2 kg zostały. Pewnie nie dbam o siebie jak powinnam... brzuszek rośnie niby mały A i tak większy niż w poprzednich ciazach bo to jednak macica nie pierwszej świeżości :) no i cellulit daje znać. Na szczęście rozstępów nie mam ale to chyba geny bo nigdy nie byłam systematyczną w tym A teraz to już w ogóle olalam temat.

No nic, pogoda deszczowa dziś u nas więc lenistwo zostaje. Dojadam ostatni kawałek szarlotki z wczoraj ( wypróbowałam najprostszy przepis z tv i aż się dziwię że cokolwiek wyszło A to nawet tak zjadliwe że w dobę z córkami wsunelysmy :)). Moje młodsze dziecko wtulilo się we mnie i zasnelo. Boziu, ona ma taki trudny charakter A jak tak się lela niewinnie to słodycz największa. Miłość matki jest jednak czymś niezwykłym :)

Ojej. Ale to ruchliwe forum. Aż trudno się odnieść do wszystkiego.
Na przyspieszenie porodu jak wcześniej, szczypiemy sutki (położna w 1 fazie porodu mi kazała żeby przyspieszyć rozwarcie), masujemy brzuch i seks jak najbardziej. Ja będąc w zdrowej zupełnie niezagrozonej ciąży trafiłam do szpitala w 33tc po seksie właśnie. Krwawilam i zatrzymywano mi poród. Teraz seks owszem ale delikatnie więc, po 38tc hulaj dusza :) słyszałam jeszcze o olejku rycynowym do picia i herbatce z liści malin, ale sama nie praktykowalam bo w żadnej ciąży nie dotrwalam do 40tc. Mam nadzieję że i teraz synio zechce wyjść ok 38tc.
Co do wagi to ja wam powiem że w obydwu ciazach przytyłam ok 10kg i z każdej mi jakieś 2 kg zostały. Pewnie nie dbam o siebie jak powinnam... brzuszek rośnie niby mały A i tak większy niż w poprzednich ciazach bo to jednak macica nie pierwszej świeżości :) no i cellulit daje znać. Na szczęście rozstępów nie mam ale to chyba geny bo nigdy nie byłam systematyczną w tym A teraz to już w ogóle olalam temat.

No nic, pogoda deszczowa dziś u nas więc lenistwo zostaje. Dojadam ostatni kawałek szarlotki z wczoraj ( wypróbowałam najprostszy przepis z tv i aż się dziwię że cokolwiek wyszło A to nawet tak zjadliwe że w dobę z córkami wsunelysmy :)). Moje młodsze dziecko wtulilo się we mnie i zasnelo. Boziu, ona ma taki trudny charakter A jak tak się lela niewinnie to słodycz największa. Miłość matki jest jednak czymś niezwykłym :)
I mi się zachciało szarlotki,chyba jutro zrobię. To ile już ma synek/corka?:)

Ja też mam taki :) pół brzucha w starych rozstepach a pół w nowych . No ale co tam nie będę płakać nad tym to tylko estetyka a mój mezulek mówi że to jest piękne bo znaczy tyle że urodzę mu dzidziusia. A jak kiedyś będę się tego wstydzić to trudno, będę używać kostiumów kąpielowych jednoczęściowych. A oprócz plaży mój brzuch widuję tylko mąż a przed nim to się chyba nigdy nie będę wstydzić :) dla mnie rozstępy są czymś naturalnym tak jak pieprzyki jeden ma mniej , drugi więcej. Może dlatego mam takie podejście bo jestem przyzwyczajona .. moja mama po ciąży też ma cały brzuch w rozstepach

Bardzo dobre masz podejście. Myślę , że jakbym się nie ustrzegła rozstępów to dramatu by nie było. Zawsze to jakaś pamiątka po tym okresie kiedy wyczekuje się maleństwa.

O masowaniu brzuszka słyszałam już w poprzedniej ciąży. Ale myślisz, że skoro ciąża nie jest zagrożona to mogę głaskać ? Czy też lepiej nie ? A z synkiem jak to wyglądało ? Zaczęły się takie prawdziwe, mocne skurcze porodowe ?
Regularne skurcze i zaczęło się rozwarcie robić. Całe szczęście wstrzymali.
Jak przyszło co do czego (już w terminie) to najpierw odszedł czop. To był piątek rano. Piątek popołudniu pojechałam że skurczami, które ustały w nocy z piątku na sobotę. W sobotę cisza. Na wieczornym obchodzie lekarz stwierdził że jak chce to w niedzielę mogę wyjść do domu. A pół godziny po obchodzie zaczęły mi odchodzić wody [emoji23][emoji23] bóle brzucha lekkie i straszne bóle krzyżowe zaczęły się jakoś pół godziny po tym jak zaczęły wody odchodzić. Zero postępów porodu. Rozwarcie jak było na 2cm po wstrzymanym poprzednio porodzie nawet nie drgnęło dalej nawet po oksy. Tylko jeszcze większe bóle krzyżowe i koniec końców po 7,5h odkąd zaczęły odchodzić wody miałam CC. Ale każda ciąża i każdy poród inny.
Ogolnie od 20tc mogą być skurcze przepowiadające. Podkręcać je mogą ruchy dziecka, ale też i głaskanie. Problem w tym że jak ma się mocniejsze bóle przepowiadające to ciężko je odróżnić od tych porodowych. Bo niestety ale przepowiadające też lubią nic nie tyle bolesne co po prostu nieprzyjemne.

Jak byłam w szpitalu to niezalnie z czym kto był to położne faktycznie jak widziały że któraś się głaszcze to od razu opiernicz że w ciąży nie głaszczemy brzucha i poglaszczemy malucha jak się urodzi . Ale to jest ciężkie.. ja sama jakos w miarę się opanowuje bo czuje maluszka i to dla mnie duża pieszczota ale mąż chcąc być bliżej nie może się oprzeć by nie dotykać. Czytałam gdzieś że lepiej położyć rękę na brzuchu i trzymać niz żeby głaskać. My staramy się tak robić
Tak trzymanie ręki na brzuchu spoko, glaskania unikamy :) ja się teraz pilnuje jak dzika [emoji23]

Fajnie, własny domek :) po trochu i wykonczycie :) i na jakim jesteście już etapie ? to musisz lezec tak ? Jakieś komplikacje były lub są ?
Domek mamy na takiej zasadzie że my mieszkamy na górze a moi rodzice na dole. Mamy nawet osobne wejścia do domu i podjazd czyli jak w szeregowce osobno :) dół rodziców już jest wykończony a był w stanie surowym. Mieszkają tam od grudnia. My mamy już salon , sypialnie kuchnię łazienkę korytarz i mąż właśnie teraz układa płytki na schodach :) zostanie nam sypialnia dzidka i zmienić dach, ocieplić dom. Musiałam leżeć bo miałam krwiaki i potem ze względu na krótka szyjke która wcale nie była taka krótka bo 3cm. Już chyba ponad miesiąc chodzę normalnie :)
Podoba mi się twoje podejście do wagi:) Ja też w rok przytyłam kg okazało się, że mam zapalenie tarczycy i niedoczynność a tarczyce to prawie nie mam. Długo trwało zanim lekarz doszedł dlaczego tyję. Zdrowo się odżywiałam, 3-4 razy w tyg cross trening lub bieganie rano przed pracą, 2ka małych dzieci a ja co miesiąc 1-2kg do przodu byłam. Mogłam jeść samą sałatę, pić soki a i tak nic waga nie spadała. Dopiero po lekach przestałąm tyć, schudłam 10kg ale 10kg zostało. Poprzednie ciąże kończyłam z tą wagą co teraz mam a przytyam dużo bo po 20kg w każdej. Na razie 3,5kg do przodu i jem tak samo więc hormony odgrywają kluczową rolę kto ile przytyje w ciąży.
Mój mąż też z tych, który woali mnie jak jest mnie więcej:) i całe szczęście bo jak widze jak na niego dzialam, jak mi prawi komplementy to jakoś się trzymam ale po ciąży a raczej po karmieniu piersią idę na dietę 20kg muszę zrzucić nie ma bata.
To potem odchudzamy się razem. Chociaż ja to bardziej nie tyle odchudzanie co taki styl życia jak przed ciążą. Bo teraz to mi nie wychodzi :D
Kupiłam dziś sobie 2bluzki H&M do karmienia ale można nosić teraz w ciąży. Są fajne, dluższe także do leginsów super, takie
Oo mam taką samą ze szmatek. Tylko że taką samą ale czerwoną :D :D

reklama
@KatiNails jak się czujesz ?

Masowanie brzuszka, piersi czy też seks pobudza macice do skurczy i jak ciąża jest zagrożona przedwczesnym porodem to może go wywołać .

Czujecie już dzieci nad pepkiem ja mam macice 1palec nad pepkiem, na ostatniej wizycie takie oznaczenie mam w karcie a małego czuje już trochę wyżej z 2 palce nad conajmniej. Położenie glowkowe w sumie już od miesiąca.
Dzięki za pytasz :) dziś tylko kilka pojedynczych skurczy :) już też delikatniejsze. Także na spokojnie. Mąż i mama moja zwalają na pracę. Że ostatnio za dużo pedicure narzuciłam, siedziałam, uciskalam brzuch i mam efekty. Że skoro szyjka ok, badania ok to na spokojnie mam odpoczywać. Moja mama z siostrą w ciąży od 24tc skurcze ale i rozwarcie się zrobiło. Silne leki na wstrzymanie akcji Po ktorych az ja telepało i koniec końców dotrzymała do terminu. Więc mam się nie stresować tylko oszczędzać. I zrezygnować z pedicure całkowicie. Ewentualnie szybkie hybrydy. Jeszcze przywiozła pierogi gdzie Damian po pracy do swojej mamy po pierpgi jedzie [emoji23] także panowie będą mieć zapas co jeść :)

Do góry