reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2017

Kiedy chcecie przenieść się na wątek zamknięty?

• Jak najszybciej.

Głosów: 27 58,7%
  • Za 1-2 miesiące.

Głosów: 17 37,0%
  • Bliżej terminów porodu.

Głosów: 2 4,3%

• Wszystkich głosujących
    46
  • Ankieta zamknięta .
Na ostatniej wizycie lekarz nie pytał mnie o wagę, nie byłam też ważona. Zaczynam z wagą 72 kg przy wzroście 167 cm. Póki co nic nie przytyłam. Skąd wiadomo ile mogę maksymalnie przytyć? Jestem w stanie się pilnować, ale potrzebowałabym znać górną granicę. Apetyt mam bardzo duży, ale wystarczy, że zjem cokolwiek co 3 godziny i czuje się dobrze. Podpowiecie coś?
Mówią, ze w ciąży Góra powinni się przytyć 12kg . Ja przytylam 35kg [emoji1]

Napisane na SM-G318H w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Ja też mieszkam na wsi ale u nas smog duży, bo wszyscy palą ścierwem niestety...

Jak ja Wam współczuję z tym rzyganiem i muleniem. Mi w sumie od czasu do czas coś zmuli a tak w sumie tylko cycki bolą. Z H jak byłam w ciąży miałam tak samo. W ogóle moja mama też dobrze przechodziła każdą ciąże moje siory tak samo więc u nas to raczej norma. Za to apetyt mam jak ta lala co nie będzie dobre dla mojej wagi :p
U nas całe szczęście wszyscy sami wyrabiaja drzewo lub skupiają od sąsiadów także nie czuć smrodu. Na pewno nie raz ktoś coś wrzuci do pieca, ale ja nie rozumiem po co mamy za 11zl segregowane śmieci i mieszane. Jest to sens w piecu palić?

Luska, Witek 20 grudnia skończył roczek. I niestety noce na razie kiepskie są. Ale on tak ma już od kilku miesięcy. Za to Starszak to ideał w tej kwestii. On mi całe noce pięknie przesypiał, nawet przenoszony z miejsca na miejsce się nie budził. Do teraz tak ma. I zasypia w minutę. U mnie się sprawdza powiedzenie, że pierwsze dziecko to na zachętę :laugh2:

E-O, Adeline, o to mamy podobne smaki. Słono-kwaśno, ewentualnie słodko-kwaśno :blink: Ale kwaśno - dla orzeźwienia - musi być. Pomarańcze, nabiał, dżemy - mmmmmm :blink:
.

Adeline, "kalendarzyk" to żadna antykoncepcja. Ale już NPR jak najbardziej. Tylko trzeba się nauczyć. gorzej, że u mnie objawy płodności były wtedy kiedy były, a owulacja najwyraźniej mimo wszystko przesunęła się o jakieś 5 dni. I tym sposobem jestem w ciazy. Ale w sumie sama sobie sprawę utrudnilam, bo po ostatniej ciąży nie chciało mi się mierzyć temperatury :-p. A ona wszystko powie. Ale szczerze - ja od jakichś 6-ciu lat jadę na NPR i nie dość, że super poznałam swój organizm, to pełne NPR jeszcze mnie nie zawiodło.

Adeline pisze:
Powiedzcie mi W którym tyg ja jestem na suwaczku mam 11tydz 1dz a w aplikacji pisze mi 12 tyg to zaczął mi się 11 czy 12 nie kumam tego
O tym też już było niedawno. Jeśli dziecko ma 4 miesiące to jest w 1-szym roku swojego życia, czy zerowym? Dokładnie tak samo jest z ciążą. Jak masz 11+1 to znaczy, że jesteś w 12-tym tygodniu ciąży, a dokładnie właśnie go rozpoczęłaś.

Ja chodzę prywatnie i nikt nigdy ode mnie nie wymagał dopłacania za wystawienie zwolnienia. Szok.

Ja dalej rozłożona. Mąż poszedł z dziećmi do lekarza, weźmie na jednego zwolnienie, bo nie dam rady się nimi zajmować. O biedny on :-p

Iuska1979 tak to było tutaj u prywatnego polskiego lekarza. Na pewno więcej tam nie pójdę i nie polecam. Dodatkowo miała. Wizytę na 9pm i miał obsuwę 30min i ja tam spałam juz praktycznie i tylko doprowadził mnie do łez. Zrobiłam aferę i nie chcieli nawet abym płaciła[emoji13]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Omatkoicórko. Wy kobitki jesteście szalone! ;) Jeden dzień i mam kilkanaście stron do nadrobienia!

o.paulina:
Ja słyszałam o normach P-LCR do 30%... Więc jeśli inne wyniki wskaźników płytek krwi masz w normie, to chyba nie ma czym się martwić :)
Co do białych krwinek: dla kobiet w ciąży normy zostają rozszerzone do 14,3. A jeśli masz więcej, to może oznaczać np. jakąś infekcję, ale najlepiej, żeby zinterpretował to lekarz, bo moja wiedza w tym zakresie jest jednak dość wąska :)

Co do konfliktu serologicznego:
Konflikt serologiczny występuje wtedy, gdy matka ma Rh- a dziecko Rh+ i zazwyczaj problem się pojawia w pierwszej ciąży dopiero podczas porodu, kiedy te krwie (jest w ogóle taka liczba mnoga?) się mieszają i wtedy matka wytwarza przeciwciała, które przyczepiają się do krwinek dziecka i je niszczą. W kolejnej ciąży matka ma już ma te przeciwciała w swojej krwi i dlatego należy interweniować już w trakcie ciąży, żeby właśnie nie dopuścić do niszczenia krwinek dziecka, bo to prowadzi do niedotlenienia, spowolnienia rozwoju i innych wad.
Inną sytuacją jest gdy matka ma grupę krwi 0 (bez znaczenia, jakie Rh) a dziecko grupę A lub B. Efekt jest podobny, z tym, że nie ma tu rozróżnienia, czy to pierwsza, czy kolejna ciąża. Ale to jest chyba mniej groźne, niż konflikty Rh.
Tyle przynajmniej kojarzę ze studiów :)
Dziękuję kochana;*

Ja dlatego nie wierzę w antykoncepcję typu kalendarzyk, bo to różnie bywa

Musisz bardzo dobrze znac swoje ciało. Ja stosowałam 5 lat z obecnym partnerem. Zero wpadek i dwie planowane ciąże. Jest to "ryzykowne" ale dla mnie skuteczne. Wole to niz sie truć tabletkami. Kazdy jest inny[emoji23]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

@dzag82 ja też z powodzeniem stosuję NPR od paru lat :) nie chciałam zachodzić w ciążę, to nie zachodziłam, a jak chciałam, to zaszłam w drugim cyklu starań :) i zdrowiej szybko!

reklama
Do góry