@Morawka sory,ze zapytam, ale nie wiem o czym piszecie co to jest NPR? [emoji5]
Napisane na SM-G318H w aplikacji Forum BabyBoom
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Ja nigdy przed synem nie stosowala żadnej antykoncepcji i jak chciałam to nie zachodzilam, nawet gumek nie stosowalismy. Po synie założyłam wkładkę 300zl 5lat zero stresu i pilnowania się wolno do końca ile się chce i kiedy się chce ,ja byłam bardzo zadowolona, ale nie każdemu to służy. I przede wszystkim nie każdy lekarz nadaje się do zakladania wkładki,bo później może się odsunąć. Zasada też jest taka, ze zakłada się najlepiej pół roku po porodzie żeby macica była już obkurczonaMusisz bardzo dobrze znac swoje ciało. Ja stosowałam 5 lat z obecnym partnerem. Zero wpadek i dwie planowane ciąże. Jest to "ryzykowne" ale dla mnie skuteczne. Wole to niz sie truć tabletkami. Kazdy jest inny[emoji23]
Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
W Polsce nie legalne jest podwiazanie jajowodow [emoji5]Za_necia, ja myślę że to to samo co Ty nazywasz kalendarzykiem, skoro piszesz ze trzeba znać swoje ciało. Przy kalendarzyku trzeba umieć obsługiwać kalendarz i liczyć do 31.Choc co ma kalendarz wspólnego z Cyjlam kobiety to nie wiem...  Przy NPR trzeba poznać właśnie swoje ciało. Objawy dni płodnych, posługiwać się temperaturą ciała itd. NPR to Naturalne Planowanie Rodziny. Coś, co jest ciśnienie przez chrześcijańskie rodziny na spotkaniach przedmałżeńskich i pewnie z tego powodu jest wyśmiewana i krytykowane przez tych, którzy nie wiedzą o czym mówią.
A wg mnie takich spraw powinni uczyć dorastające dziewczynki. Żeby potem kretynskich pytań na forach czy młodzieżowych gazetach nie zadawały.
Ja tez wole to niż hormony. Choć teraz po trzecim dziecku to najchętniej bym sobie - również bezhormonowo - podwiązała jajowody .
Ja tam nie nadawalabym się do tego za bardzo lubię seks N pewno bym wpadła. Najlepsze jest, ze większą ochotę na seks nabrałam po urodzeniu syna. Normalnie jakas zboczona się zrobilam. Teraz to mam dramat jak nie można tak zbytnioHmm..czyli niby kalendarzyk ale jednak NPR?[emoji13] możliwe ze pomyliłam nieświadomie nazwy a mówimy o tym samym
Niestety większość się nie uczy na ten temat , bo nie ma już tych lekcji wychowania do życia w rodzinie. A Ty ile masz lat?dzag ale odnośnie nauki takich podstawowych spraw jak ciąża owulacja itp zgadzam ze powinni uczyć w szkole i co więcej mnie nauczono w szkole wlasnie. Wydawało mi sie to normalne, i po kilku latach jak mnie koleżanki o cos pytały to noe rozumiałam ich niewiedzy myslalam ze wszyscy mieli zajęcia z tego. Pózniej miałam jeszcze kilka pytań i moj lekarz ginekolog mi wszystko wytuaczyl. Moja koleżanka tu w uk ma 20 lat i noe wie co to owulacja!! Mi sie to w głowie nie mieści.
Jestem 88 rocznikNiestety większość się nie uczy na ten temat , bo nie ma już tych lekcji wychowania do życia w rodzinie. A Ty ile masz lat?