reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2017

Kiedy chcecie przenieść się na wątek zamknięty?

• Jak najszybciej.

Głosów: 27 58,7%
  • Za 1-2 miesiące.

Głosów: 17 37,0%
  • Bliżej terminów porodu.

Głosów: 2 4,3%

• Wszystkich głosujących
    46
  • Ankieta zamknięta .
NPR to dobra metoda, gdy się nie ma żadnych zaburzeń hormonalnych.

Ja przy NPR to nigdy bym w ciąże nie zaszła - nie mam zupełnie swoich owulacji bez stymulacji hormonalnej przy bardzo dobrej rezerwie jajnikowej ;)

Jest szansa, że teraz ta ciąża mi trochę wyreguluje organizm. Wtedy zajście w drugą będzie łatwiejsze, nie będzie trwało ponad rok i nie będzie wymagało wizyt w klinice leczenia niepłodności...Takie marzenie ;)

reklama
NPR to metoda antykoncepcji / planowania rodziny, która opiera się na mierzeniu temperatury ciała i obserwacji śluzu. W dniu okresu lub tuż przed obniża się temperatura ciała i wzrasta dopiero przy owulacji / rozpoczęciu dni płodnych. Podobnie ze śluzem: śluzu może nie być, może być taki gęsty, biały, a gdy robi się ciągliwy, przezroczysty i jest uczucie "mokrości" (znów nie wiem, czy istnieje takie słowo) to są na bank dni płodne :) Ale tego ogólnie trzeba się nauczyć, poobserwować siebie, swoje ciało, reakcje, a gdy już to ogarniesz, to bez kłopotu będziesz wiedzieć, kiedy, co i jak :) jest taka stronka, która pomaga się tego nauczyć. Jak wpiszesz npr w wyszukiwarkę, to pierwszy wynik to jest właśnie to. Tam jest też dużo innych ciekawych artykułów, które sobie czasem podczytuję :)

Ja tez nie miałam takich lekcji, w moich czasach (a jestem rocznik 1982) to jakiś temat tabu był. Nawet z mamą nie rozmawiałam na takie tematy. Z resztą jak miałabym z nią rozmawiać, skoro jej też nikt nie uczył... Chore, naprawdę. Powinno być tak jak za_necia pisze. Taka podstawowa wiedza przekazana, co by dziewczyny się nie pytał czy zajdą w ciąży po wczorajszym seksie analnym :eek: kurde, są na tyle "dorosłe" żeby takie rzeczy robić, a jednocześnie wiedzą na ten temat jak u przedszkolaka. Nie wiem no, mnie to denerwuje. Po co uczą w szkole wszystkich aktualnych ministrów, skoro za 3 lata się wszystko zmieni, ale za to nie uczą dziewczyn i chłopaków wiedzy o sobie.

NPR to dobra metoda, gdy się nie ma żadnych zaburzeń hormonalnych.

Ja przy NPR to nigdy bym w ciąże nie zaszła - nie mam zupełnie swoich owulacji bez stymulacji hormonalnej przy bardzo dobrej rezerwie jajnikowej ;)

Jest szansa, że teraz ta ciąża mi trochę wyreguluje organizm. Wtedy zajście w drugą będzie łatwiejsze, nie będzie trwało ponad rok i nie będzie wymagało wizyt w klinice leczenia niepłodności...Takie marzenie ;)

Oczywiście ze mówimy o "normalnych" przypadkach. Zaburzenia hormonalne i inne choroby mocno wpływają na owulacja tudzież jej brak

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Jestem 88 rocznik

@dzag82
Ja 89 to za naszych czasów jeszcze były te lekcje. Teraz nie ma , bo rodzice się buntowali, ze dzieci o seksie się uczy. Przecież już w podstawowych nie którzy na koniec są po pierwszym razie, a co w gimnazjalnych się dzieje, a rodzice myślą , ze ich dzieci nieswiadome niewinne istotki.

Napisane na SM-G318H w aplikacji Forum BabyBoom

Bo rodzice niektórzy są dziwni :-p
Ja tam wole, żeby dzieci były uświadomione. Dla ich własnego dobra. I rodziców :blink:.
Mało tego, powinni takim rozbuchanym nastolatkom puścić serię z BBC o porodach, zaprosić na oddział, niech sobie poogladają sprzęty w sali porodowej i turlające się ciężarówki  :rofl:

Ja miałam te zajęcia w bibliotece pamietam w podstawówce.
No mnie takie pytania załamują "uprawialiśmy petting z chłopakiem czy mogę byc w ciazy?" Brak mi słów

To pytanie jest niby logiczne. Ogólnie nie mozna,ale gdyby sperma dostała się jakimś cudem do środka to już jest opcją,ze tak.

Najgorsze jest pytanie Czy od pocałunku można zajść w ciążę? [emoji23][emoji16]

To pytanie jest niby logiczne. Ogólnie nie mozna,ale gdyby sperma dostała się jakimś cudem do środka to już jest opcją,ze tak.

Najgorsze jest pytanie Czy od pocałunku można zajść w ciążę? [emoji23][emoji16]

Tak jasne ale dziewczyny pytają ogólnikowo nie napiszą do czego doszło itp. Albo Że kest dziewica i czy od pierwszego razu moze byc w ciazy? A czemu nie ?!

reklama
Do góry