reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2017

Kiedy chcecie przenieść się na wątek zamknięty?

• Jak najszybciej.

Głosów: 27 58,7%
  • Za 1-2 miesiące.

Głosów: 17 37,0%
  • Bliżej terminów porodu.

Głosów: 2 4,3%

• Wszystkich głosujących
    46
  • Ankieta zamknięta .
Też potrzebuję na twarz bo mam tak suchą że swędzi, to samo skóra głowy- swędzi, łupież a w dodatku co dwa dni już tłuste, dziwne to wszystko ;-)
Ja zawsze miałam cerę mieszaną,a teraz mam konkurencję taką suchą, aż boli. Tym bio oil można smarować całą twarz? A wlosy mam to samo smalec sam

Napisane na SM-G318H w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
E-O łączę się w bólu...mnie też męczą potworne mdłości i zawroty głowy przeważnie popołudniowe i nocne.Też już mam dosyć.
U mnie podobnie z owulką przesunęła się o dobre 5 dni.Też nie wiem jakim cudem jestem w tej ciąży .
U mnie 3 kg na minusie.

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom
Ja dlatego nie wierzę w antykoncepcję typu kalendarzyk, bo to różnie bywa

Napisane na SM-G318H w aplikacji Forum BabyBoom

a już nie będzie gimnazjum oglądaliście prezydent podpisał 8 klas

@JustynaWM ciekawe czy te z neta nie są rościeńczone dziwi mnie ta cena 60ml 39 zł a tam 200ml 40zł , to jak w biedronce masz majonezy ketchupy niby orginalne, a to jest gorsza jakość
Czym większa objętość tym taniej, pojemność 60ml można już kupić za 19zl w aptece internetowej np, wątpię że mają podróby.
1484033920-aaaaaa.png

Ja też mieszkam na wsi ale u nas smog duży, bo wszyscy palą ścierwem niestety...

Jak ja Wam współczuję z tym rzyganiem i muleniem. Mi w sumie od czasu do czas coś zmuli a tak w sumie tylko cycki bolą. Z H jak byłam w ciąży miałam tak samo. W ogóle moja mama też dobrze przechodziła każdą ciąże moje siory tak samo więc u nas to raczej norma. Za to apetyt mam jak ta lala co nie będzie dobre dla mojej wagi :p

Omatkoicórko. Wy kobitki jesteście szalone! ;) Jeden dzień i mam kilkanaście stron do nadrobienia!

o.paulina:
Ja słyszałam o normach P-LCR do 30%... Więc jeśli inne wyniki wskaźników płytek krwi masz w normie, to chyba nie ma czym się martwić :)
Co do białych krwinek: dla kobiet w ciąży normy zostają rozszerzone do 14,3. A jeśli masz więcej, to może oznaczać np. jakąś infekcję, ale najlepiej, żeby zinterpretował to lekarz, bo moja wiedza w tym zakresie jest jednak dość wąska :)

Co do konfliktu serologicznego:
Konflikt serologiczny występuje wtedy, gdy matka ma Rh- a dziecko Rh+ i zazwyczaj problem się pojawia w pierwszej ciąży dopiero podczas porodu, kiedy te krwie (jest w ogóle taka liczba mnoga?) się mieszają i wtedy matka wytwarza przeciwciała, które przyczepiają się do krwinek dziecka i je niszczą. W kolejnej ciąży matka ma już ma te przeciwciała w swojej krwi i dlatego należy interweniować już w trakcie ciąży, żeby właśnie nie dopuścić do niszczenia krwinek dziecka, bo to prowadzi do niedotlenienia, spowolnienia rozwoju i innych wad.
Inną sytuacją jest gdy matka ma grupę krwi 0 (bez znaczenia, jakie Rh) a dziecko grupę A lub B. Efekt jest podobny, z tym, że nie ma tu rozróżnienia, czy to pierwsza, czy kolejna ciąża. Ale to jest chyba mniej groźne, niż konflikty Rh.
Tyle przynajmniej kojarzę ze studiów :)

Na ostatniej wizycie lekarz nie pytał mnie o wagę, nie byłam też ważona. Zaczynam z wagą 72 kg przy wzroście 167 cm. Póki co nic nie przytyłam. Skąd wiadomo ile mogę maksymalnie przytyć? Jestem w stanie się pilnować, ale potrzebowałabym znać górną granicę. Apetyt mam bardzo duży, ale wystarczy, że zjem cokolwiek co 3 godziny i czuje się dobrze. Podpowiecie coś?

reklama
Witam nowe mamusie!
Ogólnie gratuluję udanych wizyt i życzę powodzenia mamusiom, które są jeszcze przed :)
Dziwna sprawa z tymi różnicami w cenach w zależności, czy się bierze zwolnienie, czy nie. Ja chodzę na NFZ, wizyty mam co 2 tyg, na każdej mam usg a lekarz od razu pytał jaką mam pracę, jak się tam czuję, czy chcę zwolnienie, czy przeniesienie na jakieś inne stanowisko. W dodatku dał mi swój numer komórki prywatny i mogę ze wszystkim do niego dzwonić. Także chyba wszystko zależy od człowieka i jego chęci.

Do góry