reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2017

Kiedy chcecie przenieść się na wątek zamknięty?

• Jak najszybciej.

Głosów: 27 58,7%
  • Za 1-2 miesiące.

Głosów: 17 37,0%
  • Bliżej terminów porodu.

Głosów: 2 4,3%

• Wszystkich głosujących
    46
  • Ankieta zamknięta .
Nie wiem dokładnie ile Oli wazy, w czwartek się dowiemy na szczepieniach. Na domowej wazony ze mną i po odjęciu mojej wagi wychodzi 7kg, trochę ponad, ale ta waga nieprecyzyjna wiec może byc mniej lub więcej. Udka i stopy ma tlusciutkie oraz buzke ale ogólnie jest smukły. Brat to była waga ciężka
Pamiętam ze jak byłam ze starszym w szpitalu w wieku 7 miesięcy to ordynatorka powiedziała mi ze takie pulchne dzieci czesciej i dłużej choruja. Ale co miałam zrobić? Do 6 miesięcy pil tylko moje mleko i na nim tak przybierał. Raczkowal w wieku 9 miesięcy a chodził na roczek.

Oli leżąc na brzuchu podnosi pupe i przyciąga się kolankami do przodu, sunie jak ślimak, wyciąga rękę raz jedna raz druga w stronę zabawki. Obraca sie w kolko. Ale jest to dla niego mega wysilek. Strasznie sapie i slina mu kapie z buzi :-) :)Niestety tez uwielbia TV. Dlatego nie bardzo mam mozliwosc żeby cos obejrzeć jak nie śpi bo wygina się niesamowicie żeby tylko cos obejrzeć. Czasem jest w lezaczku jak np szlam sobie zrobić śniadanie to go wsadzalam ale teraz juz się zaczyna podnosić i mimo ze jest przypięty to boje się i nie zostawiam go w salonie gdy ide do kuchni.

Widzę ze coraz sprawniej manipuluje grzechotkami, wyciąga raczki i chwyta a później hop do buzi :-) :)
Wydaje mi się ze to są indywidualne sprawy. Niektóre dzieci chętniej się ruszają inne mniej. To nic złego. Tak samo było z mową starszego. Bardzo późno mówił. Zaczął w wieku 3 lat. Martwilam się czy dobrze się rozwija choć wuedzialam ze doskonale rozróżniał kolory czy kształty w wieku 2 lat ale nie umiał powiedziec a raczej mówił po swojemu. Ale nie wpłynęło to w żaden sposób na jego rozwój.Jest najlepszym uczniem w klasie choć w domu nie robi NIC. Wszystko zapamietuje z lekcji a w domu tylko lektury, odrobienie lekcji pisemnych. Nie uczy sie w ogole. Uwierzcie mi ze trafił mi się tak leniwy egzemplarz ze aż czasem brak slow. W dodatku balaganiarz. Może zona go ustawi? :p:wink:

reklama
Maja była dzisiaj szczepiona i ważona. Waga urodzeniowa 3650g i 52cm, a dzisiaj 6400g i 62 cm. Przybywa 600g na miesiąc, czyli minimum ile musi, ale akceptuję jej preferencje :D Po szczepieniu super, jakby nie była szczepiona, w świetnym humorze, dużo lepiej to zniosła niż pierwsze. Jak szczepicie dzieciaczki? Ja 6w1, rota i pneumokoki płatne.
My w tym roku planujemy wyjechać na majówkę do Włoch na tydzień i w wakacje gdzieś na dwa tygodnie, musimy sobie odbić ten rok, gdzie nigdzie nie byliśmy :) A 22 grudnia Maja odbywa swój pierwszy lot samolotem do dziadków na święta :D Mam nadzieję, że będzie dobra pogoda i nie odwołają.
Na przekręcanie się z pleców na brzuch, nasze maluchy mają jeszcze czas. Maja już od 2 mc przekręca się z brzucha na plecy. Jeśli chodzi o sen, to zasypia o 20, budzi się ok 12 na jedzenie i później jakoś 4 i 8 rano. Jak jest u Was z przewijaniem w nocy? Przewijacie czy nie? My przewijamy o północy i później ok 8 dopiero odkąd nie robi kup w nocy. Kiedyś jej nie przewinęłam o 8 to jej pampers przesiąkł i zrobiły się czerwone krostki. Od tej pory pilnuję tego. Jak jest u Was ?

Maja była dzisiaj szczepiona i ważona. Waga urodzeniowa 3650g i 52cm, a dzisiaj 6400g i 62 cm. Przybywa 600g na miesiąc, czyli minimum ile musi, ale akceptuję jej preferencje :D Po szczepieniu super, jakby nie była szczepiona, w świetnym humorze, dużo lepiej to zniosła niż pierwsze. Jak szczepicie dzieciaczki? Ja 6w1, rota i pneumokoki płatne.
My w tym roku planujemy wyjechać na majówkę do Włoch na tydzień i w wakacje gdzieś na dwa tygodnie, musimy sobie odbić ten rok, gdzie nigdzie nie byliśmy :) A 22 grudnia Maja odbywa swój pierwszy lot samolotem do dziadków na święta :D Mam nadzieję, że będzie dobra pogoda i nie odwołają.
Na przekręcanie się z pleców na brzuch, nasze maluchy mają jeszcze czas. Maja już od 2 mc przekręca się z brzucha na plecy. Jeśli chodzi o sen, to zasypia o 20, budzi się ok 12 na jedzenie i później jakoś 4 i 8 rano. Jak jest u Was z przewijaniem w nocy? Przewijacie czy nie? My przewijamy o północy i później ok 8 dopiero odkąd nie robi kup w nocy. Kiedyś jej nie przewinęłam o 8 to jej pampers przesiąkł i zrobiły się czerwone krostki. Od tej pory pilnuję tego. Jak jest u Was ?
My też szczepimy w takim zestawie.
W nocy nie zmieniam pieluch, tak od miesiąca i jest wszystko ok.
Powodzenia w podróży

Co Ty! Mój to tylko na pleckach i na brzuchu jak go sama położę. Ewentualnie ż brzucha na plecy to tak. Na boczkach strasznie nie lubi leżeć. I nie wiem może powinnam Go zmuszać. ...a ja mam pytanko czy Wasze pociechy mają rumience? Bo Staś od kilku dni ma takie czerwone poliki ale nie ma gorączki...a i gluty w kupce. Może to z przeziębienia????I nie wiem cxy szczepic juyro w takim razie...:confused:
A ma szorstką skórę na policzkach? Jak tak to może go coś uczulać.

Zoja też na razie się nie przekręca. Raz się jej tylko udało z brzuszka na plecy. Była mega zadowolona.
Apropo wagi to my chyba wiedziemy prym :szok: na naszej wadze wychodzi, że Zojek wazy prawie 8kg, a jak się urodziła miała 3780. ubranka na 68 są na styk. Wszyscy są zdziwieni że ma tylko 3,5 mc.
Mój Miki też wyglądał jak Budda i był na moim mleku. To pewnie przez ciastka, które jem :-D

Ha ha Anitek, to Zojka rządzi! Najmlodsza i największą Zobacz jakie masz super kaloryczne mleko Ile dzięki temu kalorii sie pozbywasz! :wink::-) :)

Aveline, ja mię zmieniam pieluszki. Mały budzi sie ok 6 i zasypia przy piersi. Musialabym go rozbudzic do pieluchy. Szkoda mi mojego snu :p Ale później jak się obudzi to zdarzeń się ze pieluszki ptzepuscila

reklama
Filip od początku ma trochę śluzu w kupie i lekarz mówi że trochę to norma może być przy karmieniu piersi. Robi kupę raz dziennie czasami co 2 dni nie ma wysypek więc to nie alergia bo by było coś dodatkowo. Filip mega się ślini ale skóra ok. Pamiętam córka miała taką skórę od śliny że aż maść ze sterydami jej dali bo aż ranki. Wtedy jak dobrze pamiętam kazali smarować wazelina żeby izolować od mokrego. Ale ona była alergikiem i ponoć to nawet w ślinienie wychodzi a taka lekka wysypka to raczej od mokrego. My mieliśmy mega problem z ciemieniuchą w ubiegłym tygodniu nic nie pomagało i też 2 dni maść ze sterydami i nawet śladu nie ma a miał aż lojotokowe zapalenie a teraz gladziutka głowa. Kazał czesać 3 razy dziennie bez żadnych oliwek i jest ok. Nie wiem kto wymyślił gładki jak niemowlak jak tu zawsze coś. Mieliśmy trądzik i to mega potem ciemieniucha. Chwila gładka skóra zaraz będzie ząbkowanie to i krostki na buzi.

Od jakiegoś tygodnia nie zmieniam pieluchy w nocy nie przecieka. Chyba że noc cyca jest i się mocno rozbudza to wtedy. My nadal śpimy razem więc jak karmie to pół śpiącego.

Do góry