reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2017

Kiedy chcecie przenieść się na wątek zamknięty?

• Jak najszybciej.

Głosów: 27 58,7%
  • Za 1-2 miesiące.

Głosów: 17 37,0%
  • Bliżej terminów porodu.

Głosów: 2 4,3%

• Wszystkich głosujących
    46
  • Ankieta zamknięta .
Zgadza się, to badanie jest o tyle ważne, że może wykryć wady serca lub inne wady rozwojowe u dziecka. Nie robi się jego dla samej wiedzy, ale po to aby w razie ewentualności szpital był przygotowany na operację już po urodzeniu, lub jeszcze w łonie matki. Nie bez powodu nazywa się to najważniejszym badaniem w trakcie ciąży. :)
Tłumaczenie, że u innych to badanie nic nie dało.. hmmm.. Oczywiście u Ciebie Vercia na pewno jest wszystko okej, nie ma co źle zakładać :) Ale jeżeli takie badanie może uratować życie i się go nie zrobi to można tego sobie nie darować.. A jak badanie wyjdzie dobrze to zawsze można rzucić tekstem: Co te głupie baby chciały, przecież wiedziałam, że będzie wszystko ok. ;) No i wtedy super! Bo o to chodzi żeby mieć jakąś pewność i spokój, że wszystko jest dobrze.
Ale oczywiście do badania nie można nikogo zmusić, masz swój rozum i działasz tak jak Ci instynkt podpowiada. My wyrażamy tylko swoje zdanie :)

reklama
Dla mnie usg jest bardzo ważne, no niektóre wady można operować już w wieku prenatalnym. My mamy polowkowe 31. marca i czekamy z niecierpliwością ;) Ważne zeby mieć mądrego lekarza z dobrym sprzętem. Przy okazji dowiemy sie juz na 100% czy w brzuszku mieszka Maja czy Brunon :) i bedzie mozna planować wyprawkę.

Popieram.
Zreszta chodze na nfz i priv i na nfz niczym sie nie przejmują jakby odwalali swoje i tyle. Chodze tam tylko dla porownania tego co wychodzi na badaniach i usg...

Popieram.
Zreszta chodze na nfz i priv i na nfz niczym sie nie przejmują jakby odwalali swoje i tyle. Chodze tam tylko dla porownania tego co wychodzi na badaniach i usg...
Moj lekarz z nfz pracuje normalnie w prywatnych przychodniach i w szpitalu gdzie bede rodzic, jest w porzadku nie olewa mnie, zawsze jak robi usg to wszystko tlumaczy [emoji6] a sprzetu nie ma tam zlego [emoji6] mowil mi o prenatalnych, ale powiedzial, ze to zalezy ode mnie czy pojde czy nie.

Napisane na SM-N9005 w aplikacji Forum BabyBoom

Moj też ma priv. I jak nie było ciąży był mega extra, a teraz do tyłka. Do 10 tyg w ogóle nie zlecal mi badań i nie raczył zobaczyć czy serduszko się rozwinęło czy nic tam nie ma.

No zalezy jaki lekarz.. bo niektorzy maja wszystko w dupie tylko kase im dawac.. moj jest ekstra [emoji6] za kazdym razem serduszko sprawdza czy wszystko ok. Bardzo go lubie [emoji6] nawet z l4 nie bylo problemu, bo od poczatku ciazy mam, ale to tez ze wzgledu na prace fizyczna [emoji6] i usg mam przy kazdej wizycie, bo gdzies czytalam ze na nfz przysluguja tylko 3 badania usg..

Kobitki a tak z innej beczki, kiedy zaczynaja sie tzw. zachcianki? Macie juz jakies? Mi puki co apetyt wrocil jako tako, ale zachcianek jakichs specjalnych to nie mam [emoji14]

Witam Sierpnióweczki!
Vercia - tak piszecie o tym badaniu prenatalnym, i tak się zastanawiam, czy Twój lekarz nie robi Ci usg połówkowego? takiego w ramach wizyty? ja dopiero teraz przy czwartej ciąży miałam badania prentalne z uwagi na wiek powyżej 35 lat. Do tej pory jak chodziłam w ciąży to gin robił szczegółowe badania usg 11-14 tc, potem połówkowe , gdzie badał wszystkie narządy, przepływy, łożysko, i pod koniec ciąży kolejne.

Co do zachcianek miałam fazy na lody, truskawki i wszystko co słodkie.

Gratuluję zdrowych dzidziusiów:-) :)

reklama
Ostatnio bylam na usg w 17 tyg to jeszcze takiego polowkowego by nie bylo, nastepna wizyte mam w 21 tyg. Co do narzadow to mi nic nie gadal jedynke serduszko sprawdza czy dobry puls, obwód glowki, wymiary ksiazkowe [emoji6] hmm raczki nozki pokazywal [emoji12] no i chcial podpatrzyc czy to dziewczynka czy chlopak, ale dzidzius sie zakrywal pod koniec to juz wgl sie obrocil i kregoslup tylko bylo widac [emoji53] no a dodatkowo badanie takie normalne ginekologiczne [emoji6]

Ostatnia edycja:
Do góry