reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2017

Kiedy chcecie przenieść się na wątek zamknięty?

• Jak najszybciej.

Głosów: 27 58,7%
  • Za 1-2 miesiące.

Głosów: 17 37,0%
  • Bliżej terminów porodu.

Głosów: 2 4,3%

• Wszystkich głosujących
    46
  • Ankieta zamknięta .
Czesc dziewczyny!!
Rany, wspolczuje jeszcze wymiotujacym.. Ale nie martwcie sie o dzirciaczki, one wezma z Was to co potrzebuja, o siebie zadbajcie, moze cos przeciwwymiotnego to dobry pomysl?

Ikulka jak tam dzisiaj? Moze taka Twoja 'uroda'...

My juz po spacerze i zakupach, biore sie za sprzatanie, jutro dziadki przychodza na impreze urodzinowa Krzysia, znowu sprzatanir, zakupy, gotowanir bleeeh juz mi sie nie chce.

Napisane na LG-K220 w aplikacji Forum BabyBoom
Z corka tak nie mialam... uwazam bardzo

reklama
Hehe tez mam to szczęście i mam bezterminowe :) przynajmniej nie trzeba jak narazie bawić sie w dodatkowe badania itp co jakiś czas, dopóki czegoś nie wymyśla !
Ale pamietam, ze jak miałam badania wzroku wtedy, i pani mi dała tekturke do zasłonięcia oka, to jak lewym patrzyłam to podejrzałam troszkę ;) i wpisała do formularza "do jazdy bez okularów" :) jak sa okulary to chyba właśnie trzeba raz na jakiś czas badania , choć nie wiem.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Robiłam prawko 3 lata temu i miałam foto w okularach i problem był bo zawsze trzeba być w okularach za kierownicą. Po ślubie po wymianie już jest takie foto jak do nowego dowodu - od przodu i bez okularów. I bądź tu mądry :D

Napisane na KIW-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Ale tylko raz mnie przez te 8 lat policja zatrzymała, jakieś 3 dni temu i nic sie nie przyczepiła wiec spoko, ciekawe kiedy zmienię:)
Ale śmieszna sytuacja była, bo kazał mi dmuchać, mówi prosto w dziurę jednym ciągiem No to ja dmucham, a on z uśmiechem pani Magdooo!? Pani ma całe usta w mące hehe a ja yyyyy??!!! W końcu sobie przypomniałam ,przepraszam właśnie jadłam paczka z cukrem pudrem ooppss :) na co on ; No widac widac Pani Magdo :):)

Ja mam często spotkania z policją [emoji23]
Dwa tygodnie temu zdarzyło mi się zatrzymać ruch na ulicy z pracy do domu. Tak się złe czułam ze musiałam wyjść z auta i zaczęłam zwracać. Pod budynkiem głównym naszej policji. [emoji23][emoji23][emoji23] a że dwóch panów policjantów właśnie chyba z budynków uchodziło zaraz do mnie podbiegli. Nawet mi auto przeparkowali. Najpierw co prawda chcieli karetkę wzywać [emoji12] potem jak juz się lepiej poczułam pojechali za mną radiowozem, żeby się upewnić czy trafiłam do domu. W poniedziałek byliśmy im dlatego z synkiem zanieść pączki [emoji39]
Ale nasza policja jest taka do ludzi. Wiecznie coś organizują. Nawet jak wyszły pokemony. Przez stonkę oficjalna policji na fejsie i ogłoszenia zwołali ludzi. Podzielili na grupy, każdemu przypisali oficera czy dwóch i poszli wszyscy łapać. Policjanci od samego początku przestrzegali i uczyli dzieciaki i starszych by zawsze zwracali uwagę na otoczenie i patrzyli gdzie idą. Potem sesja z pokemonami na fejsie na stronie policji [emoji23][emoji23][emoji23] padłam jak zobaczyłam.
W lato rozdają "mandaty" dla dzieci. Mój dostał. Jak złapią dzieciaka z kaskiem na głowie na rowerze dostaje darmowe lody w pobliskiej lodziarni. I zdjęcie z panem policjantem na stronie policji [emoji12]
Jakiś czas temu jechałam za szybko. Złapali mnie. W historii w kompie pan zobaczył ze nie mam ani jednego mandatu. Puścił mnie. Dał tylko upomnienie.

GuaRaNa pisze:
Moją koleżankę w ciąży tak zaskoczyli jak powiedziała że w aptece była to jej paragony kazali pokazywać. Masakra z nimi.
No chyba nie myślałyście, że kontrolę na piękne oczy robią :laugh2:. Oczywiście że wszystko trzeba udokumentować. Jak się wykręcicie wizytą na badaniach czy u lekarza to też trzeba będzie to udowodnić. Już lepiej serio powiedzieć że było się na spacerze. A w ciąży ruch na świeżym powietrzu zalecany :-p

Kurektyna, o super, że tak się w pracy udało dogadać. Super rozwiązane. Wilk syty i owca cała :blink:

GuaRaNa pisze:
Mój suwak nie wiem co pokazuje bo go na telefonie nie widzę.
15+2 :blink:

Emikaa, wiesz, u nas niestety pracodawca sprawdzał zwolnienia pracowników. No i gdzie pójdzie pracownik kadr jak w zwolnieniu i w aktach osobowych ma adres zameldowania? No właśnie tam. I już wtedy masz problem. Niestety. Z resztą na druku jest napisane, ze ma to być miejsce pobytu a nie zameldowania.

GuaRaNa, a wiesz, że według przepisów rozliczać z podatku trzeba się w miejscu zamieszkania a nie zameldowania? :-) Miejsce zameldowania nie ma tu nic "do gadania". NFZ tez powinnaś mieć ten, na terenie którego mieszkasz, bo to na tym terenie korzystasz z usług NFZ. To wszystko powinnaś miec podane w kadrach.

Żeby nie było, ja też mam inny adres zameldowania a inny zamieszkania :laugh2: Ale papierkowe sprawy uregulowane, rozliczam się tam gdzie powinnam itd. Z resztą - przy posiadaniu dzieci to już warto!!! Bo do przedszkoli samorzadowych potrzebne jest rozliczanie się w tej gminie :tak: tak więc weźcie to pod uwagę.

Ja się musze w końcu przemeldować, bo prawie 3 lata mieszkamy juz na naszym, a zameldowania jestem ciągle u teściowej :-p Ale jak nie ciąża jedna to druga i raz, ze nie ma czasu, a dwa, że co chwile spuchnięta albo zapuszczona, a zdjęcie trzeba zrobić :rofl2:. No i boli mnie strasznie ta wymiana prawa jazdy, bo ja też bezterminowe mam. Ale sama jestem sobie winna, bo gdybym to zrobiła od razu, to jeszcze byly stare przepisy, i wymieniłabym bezterminowe na bezterminowe :-p

Ostatnia edycja:
Widzę ze sporo z was pisze o jeździ na nieaktualnym prawku. Nie wiem jak u was, ale u nas są za ta bardzo duże mandaty. Jak juz się zbliża data końca prawka i jeśli nie mam mandatów to przychodzi pismo do domu, że mogę odnowić przez internet i za jakieś dwa lub trzy tygodnie nowe przychodzi poczta. A ja nie cierpię kolejek wiec zawsze tak odnawiam.

Emikaa, wiesz, u nas niestety pracodawca sprawdzał zwolnienia pracowników. No i gdzie pójdzie pracownik kadr jak w zwolnieniu i w aktach osobowych ma adres zameldowania? No właśnie tam. I już wtedy masz problem. Niestety. Z resztą na druku jest napisane, ze ma to być miejsce pobytu a nie zameldowania.
p

U nas w korpo to chyba nie zdarzyło sie żeby ktoś z kadr sprawdzał, nie słyszałam, nie doświadczyłam:) a z Zusu zobaczymy, liczę ze sie uda :) narazie mi sie nie zdarzyło nigdy,nie mam leżącego l4 wiec jak mnie nie zastana to sory Gregory ;):)

Kotomis chyba sama dzis wizytujesz. Ja w poniedzialek nfz u mojego starego dobrego lekarza. Ta moja na urlopie. Dobrze sie sklada. Juz u niego zostane. Raniutko mam wizyte bo od 7.30 przyjmuje.

Zjadlam rosol. Na to pomarancza i paczke zelek. Na razie wystarczy :)

Widzę ze sporo z was pisze o jeździ na nieaktualnym prawku. Nie wiem jak u was, ale u nas są za ta bardzo duże mandaty. Jak juz się zbliża data końca prawka i jeśli nie mam mandatów to przychodzi pismo do domu, że mogę odnowić przez internet i za jakieś dwa lub trzy tygodnie nowe przychodzi poczta. A ja nie cierpię kolejek wiec zawsze tak odnawiam.

Co innego data ważności dokumentu, a co innego nieaktualne dane. Przy ślubie i zmianie nazwiska obowiązek był zmienić jedynie dowód. :) Jak kontrola zatrzymała moja kuzynkę i ona w prawku też ma stare nazwisko i adres to prosili tylko o szybką wymianę. I tyle [emoji14]

f2w3rjjgax9hy8m9.png

@Emilkaa Ja też mam nieaktualne prawko :D Panieńskie nazwisko, adres ze starego meldunku gdzie nikt z rodziny już nie mieszka ;P Ale nie zmieniam! To mój bojkot nowych przepisów, że prawko wydawane jest na 15 lat. Ja mam dożywotnio, więc nie pozwolę sobie zabrać ;P

f2w3rjjgax9hy8m9.png
Hahaha u mnie to samo ;) prawko mam od 11lat, od 7 inny adres a od 1,5roku inne nazwisko ;) i niedawno miałam stłuczke, babka mi wjechała w tyłek i uciekła i jak policja spisywała moje dane to policjant się pyta czy ten adres, ja mówię że nie i podałam aktualny a za chwilę mówię do niego "A czy dużą różnicę zrobi Panu jak powiem że teraz mam też inne nazwisko;) " zasmiał się tylko że idealny przykład do mandatu ale że mu mnie szkoda to nie wystawi ;)

Ale w papierach adresy mam właściwie aktualne bo teraz zameldowana jestem u teściowej pod 90a a mieszkam 90b, jedno podwórko więc w sumie żadna różnica :)

p19uflw1jarcljhd.png

reklama
@Ag.ta ja mam dwolatka w domu, prawie 12 kg żywej wagi i też czasem muszę podnieść. A to do wózka wsadzić, jak robimy zakupy razem, a to na stołeczku postawić, żeby ręce umył, a to na toaletę posadzić. A bobo ma się dobrze :) Myślę, że możesz czasem podnieść, ale też uważaj, bo nie jesteś do tego dodatkowego ciężaru przyzwyczajona, jak ja.

@kurektyna cieszę się, że udało Ci się dogadać w sprawie pracy. Maluszki potrafią nieźle umęczyć...

@ikulka Ty to biedna jesteś z tymi plamieniami. Oby Ci szybko minęło i nie wróciło

Bez sensu z tymi zwolnieniami. Jak będę chciała odwiedzić rodziców i mnie nie będzie tydzień czy dwa, to co mam powiedzieć, jeśli będzie kontrola w tym czasie? A pracować nie mogę, bo z substancjami chemicznymi w ciąży się nie powinno mieć styczności. Co prawda do tego doszedł kręgosłup, ale to już sprawa drugorzędna.

Napisane na CHM-U01 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry