reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2015

Ach jeszcze go nie czytałam.
Może chodzi o to, że pierwsze mleko już ileś stoi i tak się dolewa i dolewa a ono już nie koniecznie dobre. W każdym razie wczoraj przed spaniem ściągnęłam 50., dziś rano 15 i msm na dzisiejsze wyjście. W kawiarni mogę nakarmić piersią a dokarmić swoim bez potrzeby brania termosa.

reklama
akuku to on bije dzieci na podworku, on nic nie mowi jeszcze niestwty i jest uparty, zadne tlumaczenie ze cos bedzie za chwile niw dziala, ma byc juz, nie poczeka ani 15 sek bo jest placz i sie rzuca po podlodze, krzrselko karnw to niewypal bo bym musiala go przywiazac do niego chyva, a metoda super niabu ze mam odkladac go tmza kazdym razem jak wstaniw to bym caly dzien tak odkladala a pozniej z nim do lekarza bo by zdarl gaedlo jak ostatnio, mial chrype dwa dni bo ryczal w nieboglosy o kazda glupote, takze ja chetnie wwzme jwszcze jednego niemowlaka a oddam dqulatka na wymiane

Panikara, też walczyłam z przeziębieniem, było ciężko. Cały czas problemy z noskiem, a suche powietrze mieliśmy, że mi było ciężko oddychać. Mąż kupił nawilżacz z funkcją ozon. Mistrz. W dodatku niby oczyszcza powietrze. Włączamy małemu na noc i jest dużo lepiej. Przyjemnie się siedzi w takim pokoju, powietrze świeże jak po burzy, tak mi się to kojarzy. I wygląda jak obrazek.

Załączniki

• 1444467911894.jpg
    1444467911894.jpg
    16,6 KB · Wyświetleń: 56
Ostatnia edycja:
Panikara, ucz sie imion bo za 3 lata nie będziesz wiedzieć w co sie Szymek bawi, hahaha!

Ewelinka, znam ten ból... Cierpliwość i spokój i cierpliwość i spokój i jeszcze raz cierpliwość i spokój... Ja poszłam na warsztaty z komunikacji bez przemocy. Czytałam książkę Jak mowić, zeby dzieci nas słuchały. Nazywalam jego emocje i to co chce zrobić (widzę, ze chcesz pogłaskac siostrę, to bardzo miłe, zróbmy to delikatnie, o tak - i miziasz go po policzku i pozwalasz ja dotknąć.
Co do histerii - siądz obok i przeczekaj. Po nazwij jego emocje (ale byłeś zły. Czy chcesz teraz sie przytulić?) albo w trakcie (mój mi nie pozwalał mowić).
Co do innych dzieci - jesli nic innego nie działa to może spacer do parku a niekoniecznie na plac zabaw? Od siostry nie izoluj (wręcz przeciwnie), ale jesli kontakt z innymi dziećmi jest dla niego stresujący to może spróbuj trochę ograniczyć i zobacz za kilka tyg czy sie poprawi. Zima to trochę naturalnie wyjdzie.
Gdzieś kiedyś czytałam, ze uczucie zazdrości pojawia sie dopiero w 4tym roku życia. Teraz na pewno pojawiły sie u niego emocje, ale chyba inne. (np chęć posiadania zabawki płynie z tego, ze jest to cos interesującego a nie z tego ze trzyma ja siostra). Tak czy inaczej, im więcej czasu razem i im bardziej to naturalne to bedzie mu łatwiej. I szukaj ulatwiaczy. U nas na czas karmienia pomagała bajka (starszy uwielbiał i nie interesowało go co ja robie). A potem odkładam małego i bawiłam sie z nim a mały sie przygladal. Pozwalalam mu wtedy na podejmowanie własnych decyzji np jak chciał jeździć na spacerze w koszu pod wózkiem to jeździł :-)

Zuzzi mozna tylko musi mie ta sama gemperature. Czyli to co sciagniesz arano wsadz do lodowki po czym to ci sciagniesz wieczprem rowniez do lodowki i za kilma godzi mozesz je polaczy.

Ancikowa super ze idzie ku lepszemu :)

Ewelinka u nnie tak wygladalo ciagle sadzanie na krzeselku ale w koncu zrozumisl i posiedzial.

Lunera super rady :)

Zuzzi nie kozna polaczyc tych z rozna temperatura bo sie zwazy i calosc do wylania..ew do wanienki.
A i laczyc mozna z jednego dnia.

reklama
Do góry