reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2015

reklama
Lena dzisiaj już dużo lepsza. W nocy musiałam ją budzić na karmienie, bo przeciekałam i bałam się zapalenia :) Potem spała jakoś do 9.30, bujałyśmy się do 12 i potem spała 3h. Następnie kimała w samochodzie i w wózku, bo byliśmy ok. 17 w banku. Do domu wróciliśmy o 18.40, kąpiel i o 19.20 wylądowała w łóżeczku po karmieniu, strzeliwszy w międzyczasie kupę stulecia chyba :p i jakoś po dokarmieniu o 20 zasnęła :D Mój rekord w uśpieniu dziecka. Jeśli tak miałoby być zawsze, to będzie nieźle :p
Jutro czeka mnie godzinna podróż komunikacją miejską dwoma autobusami (Lucalew, będę blisko Ciebie, jadę do rodziców na Fikakowo :)). Musimy się wyrobić na autobus o 9. Strasznie jestem ciekawa, jak to nam wyjdzie...

Lena dzisiaj już dużo lepsza. W nocy musiałam ją budzić na karmienie, bo przeciekałam i bałam się zapalenia :) Potem spała jakoś do 9.30, bujałyśmy się do 12 i potem spała 3h. Następnie kimała w samochodzie i w wózku, bo byliśmy ok. 17 w banku. Do domu wróciliśmy o 18.40, kąpiel i o 19.20 wylądowała w łóżeczku po karmieniu, strzeliwszy w międzyczasie kupę stulecia chyba :p i jakoś po dokarmieniu o 20 zasnęła :D Mój rekord w uśpieniu dziecka. Jeśli tak miałoby być zawsze, to będzie nieźle :p
Jutro czeka mnie godzinna podróż komunikacją miejską dwoma autobusami (Lucalew, będę blisko Ciebie, jadę do rodziców na Fikakowo :)). Musimy się wyrobić na autobus o 9. Strasznie jestem ciekawa, jak to nam wyjdzie...

Kasietta dasz radę 194 o ile dobrze pamiętam i odrazu R albo trajtkami :-) My dzisiaj też jechaliśmy autobusem zresztą nie mamy samochodu więc nie ma innej opcji ewentualnie taxi. Będziemy musiałyby się kiedyś spotkać np w centrum :-)
Mam nadzieję że u nas będzie podobnie ze szczepienia jak z Lenka u Ciebie. Daj znać jak jutrzejsza podróż u nas dobrze i ludzie pomocni i miejsce było także super :-)

Lucalew dr Sieliwionczyk. Przyjmuje we Wrzeszczu na Bialej. Polecila mi go koleżanka a moja pediatra i dwie polozne potwierdzily że to najlepszy specjalista. Wizyta kosztuje 120 zl, ale troche sie do niego czeka. Ja dzwonilam 13 wrzesnia a wizytę mam na 13 października. Dopiero.

Lilija a po co dokarmiac ?

Zuzagk mi dzis Ala pieknie spi.. w sumie caly dzien tylko na karmienie i przewijanie sie budzi ;) ale rano dalam delicol 5 kropli.. co karmienie espumisan( na jedno karmiebie nie dalam bo bylo po 2 godz)
I teraz biogaia.. co przewijanie masaz brzuszka.

Kruszka a wiec tak.
Jesli chodzi o karmienie mieszane to glownie chodzi o to ze calkiem inaczej trawi si mm i mleko mamy.
Tak jak pisalam zugzak mleko mamy dostosowuje sie do dziecka jesli chodzi o pore dnia jak i wieku dziecka. Nie ma czegos takiego jak niewartosciowe mleko czy to teraz czy po 2 latach.
Kiedy dziecko zasysa piers slina dziecka daje sygnal jakie ma mleko leciec.
Np ja moge odciagac pokarm dla emila wartosciowy dla niego wystarczy ze sutek posmaruje jego slina a mleko dostosuje sie do jego trybu metabolicznego, wieku a nawet infekcji jaka przechodzi.
Moglabym karmic w tandemie ale nie zdecydowalam sie na to.. jednak wiem ze mleko dostosuje sie do kazdego wieku.
Mleko matki w kontakcir ze slina dziecka nawet zmienia swoj sklad jesli np dziecko wylizalo pich z lopatki czy inne swinstwa.. to my w trakcie karmienia jakbg czyscimy te bakterie..

Jesli chodzi jeszcze o mm a kp to mm dluzej i ciezej sie trawi, dziecko kp i dokarmiane mm zeby oczyscic sie z mm potrzebuje (jesli dobrze pamietam ponad miesiac)
Twoje mleko daje dziecku wszystkie niezbedne skladniki a mm to juz calkiem inny sklad.

Z m sie pozarlam jeszcze no... jezuuuuuuuu .. czemu Ci faceci maja czasem sieczke w glowie ?
Dostalam od koleznki ubranka dla Ali na 12-18m ... fajnie bo pp co mi na teraz... pokazuje m.. a on a ze beda lezaly rok.. i ze blade kolory ..tak marudzi.. a prawda taka ze nie przepada za ta kolezanka i chocby zloto dala to by stekal..
Poszedl uspac emila.. wyszedl i z wyrzutem do mnie ze jak chleba jutro nie kupie to nie bedzie na pojutrze.. a ja ze niech sobie sam po pracy kupi skoro takim tonem do mnie mowi.. a on ze ja zrobilam taka atmosfere w domu.. i ze mam robic zakupy dla siebie osobno.. a ja tak i obaid tez dla siebie i dzieci.. a ty sobie sam po pracy rob.. tylko wczesniej zakupy i odczujesz.. ja serio chyba przestane gotowac.. nosz kurde no... caly dzien nie wiem w co lapy wsadzic a ten przyjdzie i steka.. a ja sie bede zastanawiac czy wacpan w dobrym humorze bedzie... ale jak ma byc skoro on ciagle o tych zasranych ciapolach slucha i czyta.. mam dosc po calym dniu serio..

Dobrze ze dzis Ala grzeczna..
Ale Emilkowi 5-ki wychodza i daje czadu.. do tego chyba jakis bunt.. niby nie jest o Ale zazdrosny ale widze ze zwraca na siebie uwage..

Czy facetom mozna uzmyslowic ze my w domu nie lezymy ? Bo jak on cos zrobi to trzeba chwalic.. a ja ? Man obowiazek taki ? Bo co ?

Lucalew, 194 z Suchego Dworu jedzie, ja ruszam 146 z Mostów, a potem w 24, bo na R musiałabym dłużej czekać :) pochwalę się czy przeżyłyśmy drogę :p a centrum jak najbardziej :)

Akuku, strasznie ciekawie się Ciebie czyta, w rozmowach z rodziną nazywam Cię specjalistką od karmienia piersią :) proszę o więcej! :)

Pyzonda śpi 2h ciekawe kiedy się obudzi. Obstawiam za godzinkę. To dobranoc:)

Ostatnia edycja:
reklama
Akuku pisz! Cenie twoje rady. Choc sama dokarmialam mm i pewnie tez sie to zdarzy w miedzyczasie. Mam spokojny stosunek do karmienia teraz może dlatego ze juz wykarmilam dwojke starszych - długo zresztą, mam swoje przemyslenia i doświadczenie. Teraz problemy z laktacja mnie ciut przerosly i wiele innych rzeczy sprawilo ze nie zabijam sie az tak bardzo o kp. Choc lubie! Mam luz teraz. Ale mimo wszystko ciagle cos ciekawego poradzisz i doczytam rzeczy ktorych nie wiedzialam. MImo wieku i niby doswiadczenia ;)
Takze pisz kochana! Ty nie narzucasz nam kp a jedynie doradzasz tym ktorzy sa zainteresowani. I to o to chodzi.! A wiele mlodych mam karmiacych kp znajdzie duzo ciekawych info. Ja dzialalam po omacku z moim pierwszym. A byl na piersi 2,5 roku. Z czego prawie pierwszy rok nic innego nie chcial jeść.
Ps. Jesli ktos NIE chce czytać zawsze mozna pominac post ;)

Ostatnia edycja:
Do góry