reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2012

Asia85 miałam dopiero robione badania moczu i wszystko w porządku mi wyszło, jak do jutra nie przejdzie zadzwonię do lekarza.
Summerbaby napięty grafik przygotowałaś mężowi. Nieźle Ci się trafiło z tą premią - zawsze to więcej kasy. Ja niestety dostałam podwyżkę w kwietniu i wtedy też poszłam na zwolnienie lekarskie wcześniej zaplanowane więc z podwyżki pocieszę się po powrocie dopiero:(Ale mój szef chciał mi pokazać tą podwyżką że moje miejsce pracy czeka na mnie i wiem że nie wiedział że na razie na nic ona nie wpłynie więc wybaczam mu gafę.

reklama
”jjustyna” pisze:
karenm, dzag82 nie wybieracie dodatkowego urlopu macierzyńskiego? jest tak samo płatny i wynosi 4 tygodnie no i nie zapominajcie że po macierzyńskim przysługują jeszcze 2 dni urlopu okolicznościowego z okazji urodzenia dziecka
Oczywiście że skorzystam z dodatkowego macierzyńskiego. Całe 4 tygodnie. Już liczę razem z tym. Termin mam na 8 sierpnia, całkiem prawdopodobne że wyjdzie nawet lipiec, więc stąd ten "szybki powrót" :-). Wyjdzie mi pod sam koniec lutego do pracy wrócić. A 2 dni okolicznościowego są dla tatusiów, nie dla mam. Mama nie ma możliwości skorzystać z urlopu okolicznościowego z tytułu urodzenia dziecka. Ktoś Cię wprowadził w wielki błąd. Masz za to prawo do dwóch dni urlopu opiekuńczego (KP188) w ciągu roku kalendarzowego – musisz tylko zgłosić pracodawcy, że masz zamiar z takiego przywileju korzystać (pewnie kadrowa ma gotowe druczki do wypełnienia: wypełniasz i ląduje w Twoich aktach).

”Summerbaby” pisze:
M. się odmacza w wannie a ja planuje strategię na najbliższe dni jakie pozostały mu wolnego – montaż karnisza, wyjazd do IKEA po meble, zasłonki, kocyki, pudełka do przechowywania i inne gadżety
Ja polecam kocyk Torva TORVA Koc - IKEA . Dla mnie bomba :-). I ostatnio grał drugoplanową rolę w M jak Miłość :-D. Strasznie mi zależało kupić jakiś inny niż polarowy. I ten jest super.

”karenm” pisze:
Ja niestety dostałam podwyżkę w kwietniu i wtedy też poszłam na zwolnienie lekarskie wcześniej zaplanowane więc z podwyżki pocieszę się po powrocie dopiero:(
Mam ten sam ból. W kwietniu podwyżka a w maju wylądowałam na L4. Kiszka. Ale za to jest do czego wracać. Mam nadzieję, że na mnie też miejsce będzie czekało.

Wróciłam z warsztatów Bezpieczny Maluch. Całkiem fajne. Szczególnie część z ratownikiem medycznym. Trochę czas gonił i inna część, która mnie interesowała, odnośnie karmienia, była taka "na szybko". Ale ogólnie - bardzo pozytywnie. No i gratisy fajne: buteleczki Tommee Tippee, smoczki Nuk, próbki kosmetyków, myjki, śliniaczki. Spoko. Oczywiście jestem rozczarowana losowaniem, bo nic nie wygrałam ;-). Ale pani nieuczciwie losowała, bo wyciągała losy tylko z góry - czyli osoby które przyszły najpóźniej i na nie wszyscy musieliśmy czekać :wściekła/y:. A mój na samym dole gdzieś leżał. No foch. Tak więc, przyszłe mamy z Rzeszowa i Wrocławia - myślę, że warto się wybrać na warsztaty w Waszych miastach.

A teraz lecę do łóżka. Jutro od rana muszę być na nogach, bo moi rodzice nas odwiedzają. Muszę zdążyć pościerać te centymetrowe warstwy kurzu z mebli i kuchenkę wyszorować. Bo jak to moja mama zobaczy to zaraz się zerwie do sprzątania... Dobrej nocy.

dzag82 to nie prawda, że ten urlop jest dla tatusiów:) jest to urlop z okazji narodzin dziecka także mamusiom też przysługuje tylko, że rzadko pracodawca "przypomina" swoim pracownicą, że po macierzyńskim mogą wybrać jeszcze te 2 dni, a one po takim czasie po prostu zapominają o czymś takim (ja swoim pracownicą zawsze wydaję) urlop opiekuńczy to co innego.

Ha! Dzisiaj ja pierwsza :-). Od 3:30 nie śpię. Już mnie dobija ta nocna pobudka i przewracanie się z boku na bok do rana... Poza tym kładłam się spać jako potencjalna milionerka, a obudziłam się z nadal pustym portfelem. Sorry, mala.di ;-).
A targi Mother & Baby fajna sprawa. Warto się wybrać. Ja niestety 3 dni przed krakowskimi wylądowałam w szpitalu :dry:. Zerknij na program - sama zobacz, że warto.

k8libby, jeśli pracodawca jest uprawniony do wypłaty zasiłków (zatrudnia więcej niż 20 osób) to wypłaca pracodawca. Jest wypłacany tak samo jak zasiłek za podstawowy urlop macierzyński.

jjustyna, owszem, z kodeksu pracy nie wynika jednoznacznie, że tylko ojciec ma prawo do dwóch dni urlopu okolicznościowego z tytułu urodzenia dziecka. Według przepisów do tego urlopu ma prawo "rodzic". Problem polega na tym, że musi być wskazana zależność pomiędzy faktem urodzenia się dziecka a dniem urlopu. Ojciec najczęściej wykorzystuje te dni w dniu urodzenia się dziecka, w dniu załatwiania spraw w USC, w dniu wyjścia matki z dzieckiem ze szpitala. W takim przypadku udzielenie tego urlopu jest uzasadnione. Matka natomiast z dniem porodu nabywa prawo do urlopu macierzyńskiego - nie ma kiedy więc wykorzystać urlopu okolicznościowego z tytułu urodzenia się dziecka. Logicznie - nie ma podstawy do udzielenia urlopu z tytułu urodzenia się dziecka (nie posiadania tylko urodzenia) po 24 tygodniach urlopu macierzyńskiego (albo i więcej przy urodzeniu się więcej niż jednego dziecka). Po tym czasie nie załatwia się żadnych spraw związanych z urodzeniem się dziecka, bo już dawno są załatwione. Ogólnie: urlop okolicznościowy bierze się na okoliczność i daje prawo do zwolnienia od pracy. W czasie kiedy występuje rzeczona okoliczność matka przebywa już na urlopie macierzyńskim, więc nie pracuje. Po tych 24 tygodniach okoliczność już nie występuje. Podobnie - nie można wziąć urlopu okolicznościowego z tytułu śmierci bliskiego członka rodziny po 5 miesiącach, prawda? :-). Logiczne. Jeśli udzielasz (a raczej Twój pracodawca) takiego urlopu okolicznościowego swoim pracownicom - robicie im tylko prezent i pracownice powinny Was po rękach całować :-). No chyba, że pracownice (np. samotnie wychowujące dzieci) udokumentowują wam, że faktycznie ten dzień wykorzystały na załatwienie spraw np. zasiłkowych w MOPSie, w Urzędzie Miasta (no bo PESEL dziecka do tego czasu to już raczej dawno odebrany) - czyli w instytucjach, które funkcjonują w godzinach pracy pracownicy. Fakt jest jednak taki, że dopóki naciąga się prawo na korzyść pracownika - nic się nie dzieje. Strata pracodawcy ;-).
Z ciekawości więc zapytam - w jakim związku z zaistniałą 5 i pół miesiąca wcześniej (od tego roku) okolicznością udzielasz urlopu okolicznościowego pracownicy?

Edit: Aha! I jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Udzielenie (na marginesie bezpodstawnie) takich dwóch dni urlopu okolicznościowego pracownicy narusza bezpośredniość urlopu wypoczynkowego po macierzyńskim i pracodawca ma prawo odmówić jej udzielenia zaległego urlopu wypoczynkowego :-). A branie okolicznościowego po wypoczynkowym - to już by było śmieszne i na pewno odrzuciłabym taki wniosek. I myślę - gdyby się dziewczę burzyło - że każdy inspektor PIP (nie tylko Ci, z którymi miałam styczność do tej pory) potwierdziłby moją interpretację.

Ostatnia edycja:
DZag gdybym wiedziała, ze nie śpisz to normalnie na poranną kawkę bym skoczyła, bo ja od czwartej zafundowałam sobie pobudkę. Teraz ostatnie minutki i szykujemy się z łopdym do szkoły, a ja do jednej z moich prac posprzątać swoje rzeczy. a to zaskoczę szefową, bo ona mi nie powiedziała, że nie będę mieć godizn po powrocie, podobno z lęku o mnie, ale kochane koleżanki;-)
A jeśli można skorzystam, bo widzę, że koleżanki w prawie pracy obeznane. Jak to jest? Właśnei w tym miejscu umoweę mam do końca sierpnia, termin 9 i co potem przysługuje mi macierzyński z ZUSu, a co z nie wykorzystanym urlopem? Przysługuje mi mimo braku dalszej umowy?

domi78 kawki to ja nie, ale herbatkę albo świeży sok to bardzo chętnie. Następnym razem odezwę się już o 3:30 :-D. A jeśli chodzi o urlop wypoczynkowy, którego nie zdążyłaś wykorzystać a kończy Ci się umowa i nie będzie przedłużona - zostanie Ci wypłacony przez pracodawcę ekwiwalent za każdy niewykorzystany dzień.

reklama
dzag82 to nie jest moja samowolka. mamy co jakiś czas spotkania z prawnikiem. matka wybiera uo w pierwszym wolnym terminie a że macierzyński jest obowiązkowy to wybiera te 2 dni po macierzyńskim. co do uo np na zgon to nie musisz wybrać na pogrzeb (gdyż np wypada w sobotę) możesz wybrać np na sprawę spadkowa która odbywa się kilka miesięcy później. w tamtym roku miałam ślub i 2 dni uo które wybrałam dopiero po uw a mój mąż wybrał 1 dzień po uw i 1 po miesiącu (wystarczy opisać wniosek i dołączyć akt).

Do góry