reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpień 2010

Pajkoo na bole od przeciagniec dziecka to wszystkie mamy jeszcze bardzo duzo czasu ;-) teraz wszystkie organy sie przesuwaja i robia miejsce dla macicy, rozciaga sie wszystko wiec pewnie to od tego. Ja czesto mialam bole jak na kolke na przyklad.
Aha a macica na tym etapie jest kilka centrymetrow ponizej pepka, wiec tam nalezy doszukiwac sie kopniaczkow dzidzi :-) Czesto na tej wysokosci po bokach czuc jednak ruchy w jelitach.

Mi np. bardzo wywalilo brzuch - z cora to mialam takie gdzies w 24 tygodniu ciazy. Lekarz sam to zauwazyl, ale powiedzial, ze to jelita sie tak mocno przesuwaja i wypychaja nam brzuch.:tak:

Ostatnia edycja:
reklama
jestem ciekawa co mi lekarka powie jutro:)
Niektórzy mówią, ze ruchy w 16 tc to za wczesnie a jednak są :)

kurde chciałam kupic firane do dziecięcego, ale wszystkie mają wys. 160 albo 200 cm masakra jakas

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Witajcie MAMUSIE!!! :-)
Mam nadzieję, że uda mi się chociaż trochę Was nadrobić. Jestem w szoku.3 dni mnie nie było a to 50 stron do przodu :szok:.
Miłego dnia :-)

Pajko - :) A czujesz dzidzie regularnie czy "czasami"? Bo ja wpadam w panikę. Przedwczoraj czułam jak coś się "rusza" i kopneło kilka razy, wczoraj wieczorem delikatnie ale sama nie wiem czy to było to a dzisiaj od rana narazie cisza.

Jedna zmiana którą zauważyłam :) Jak się położę i i mocno "wciągnę żebra" ;) (nie wiem jak to opisać,tak jakbyście sobie chciała żebereka pooglądać) to widze dokładnie gdzie się macica konczy (w połowie pępka). I jest to twarda kula.

Dzień dobry! Właśnie wstałam, a obudziło mnie przepiękne słonko :-):-):-)
wiosna idzie wielkimi krokami!
Co do ciśnienia. Mam w normie, ale skłania się ku górze, tj 130/80. I tu mam pytanie, jak można kontrolować cisnienie i "obniżać"? :eek:

Życzę udanych wizyt lekarskich i czekam na relację :tak:
Za bardzo nie można.
Jedyne co to odpoczywać,nie stresować sie.
A na obniżenie to tylko leki,ew. na niektórych działąją tabletki z czosnkiem.
milego dnia
udanych wizyt!!! Ja jeszcze tydzień muszę czekać :-(

co do wysokiego ciśńeinia..sporo pić dietka bez solna(straszne jak dla mnie)ichyba sok z aroni wysokie ciśnienie to okropieństwo w ciąży..szczegolnie na koniec

Zielona napewno rośniesz :-)
Z tą solą,to najnowsze badania wskazują,że nie za bardzo ma wpływ na ciśnienie,lepiej ograniczać sód w innych pokarmach.Więc nie ma co przesadzać.Tego zdania jest też mój lekarz.
Lepiej nie czytać za dużo w internecie. Ja miałam bakterie w moczu to przeczytałam i się przestraszyłam. Lekarz powiedział, że sobie poradzimy i dostałam antybiotyk, którego się przyjmuje jedną dawkę i następnego dnia rano obudziłam się zdrowa :tak: I po co było tyle strachu :confused2: Lepiej konsultować z lekarzem niż czytać za dużo na necie :tak:

Zazdroszczę tych ruchów :) Ja pewnie gdzieś ok 20 tygodnia poczuję bo to moja pierwsza ciąża, ale to już w sumie niedługo hihihi :)

Gdybym ja nie poczytałą w necie i słuchałą tylko lekarza,któy bagatelizował moje ciśnienie i sladowe ilości białka w moczu,to by mojego cudownego synka nie było.
Racja,nie dajmy sie zwariować,ale ja dochodzę do wniosku,że lepiej w ciazy byc troszke hipochondrykiem ,niz pózniej żałować...
I to pisze mama,któa miała rzucawkę i odklejone łożysko,a dziecko uratowane w ostatnim momencie.
Dbajcie o siebie dziewczyny,bo warto.

Pajko - :) A czujesz dzidzie regularnie czy "czasami"? Bo ja wpadam w panikę. Przedwczoraj czułam jak coś się "rusza" i kopneło kilka razy, wczoraj wieczorem delikatnie ale sama nie wiem czy to było to a dzisiaj od rana narazie cisza.

Jedna zmiana którą zauważyłam :) Jak się położę i i mocno "wciągnę żebra" ;) (nie wiem jak to opisać,tak jakbyście sobie chciała żebereka pooglądać) to widze dokładnie gdzie się macica konczy (w połowie pępka). I jest to twarda kula.

J tak w sumie to raz poczułam i bardziej mnie to zaskoczyło :laugh2::laugh2: a wczoraj to czulam takie latanie w brzuchu i powyzej przy zebrach :-) no, ale widze, ze miedzy nami jest tydzien roznicy wiec ciekawe jak sie to rozwinie . Na pewno te ruchy nie beda jeszcze regularne bo dzidzia jest mała wiec na regularne trzeba troszke poczekac takie jest moje zdanie

Tutaj info o polozeniu macicy w poszczegolnych etapach ciazy:

Poniżej przedstawiamy jak kształtuje się wysokość dna macicy w poszczególnych tygodniach ciąży:
  • koniec 16 tygodnia - 1-2 palce ponad spojeniem łonowym
  • koniec 20 tygodnia - 2-3 palce poniżej pępka
  • koniec 24 tygodnia - na wysokości pępka
  • koniec 28 tygodnia - 2-3 palce powyżej pępka
  • koniec 32 tygodnia - w połowie odległości pomiędzy pępkiem a wyrostkiem mieczykowatym (dolna część mostka)
  • koniec 36 tygodnia - przylega do łuków żebrowych
  • koniec 40 tygodnia - 1-2 palce poniżej łuków żebrowych

A co do regularnych ruchow to moj lekarz mowi, ze na tym etapie i przez jeszcze wiele najblizszych tygodni dziecko plywa jak w basenie, wiec czuc tylko ten ruch, ktory wykona jak przyplynie do scianki macicy (brzegu basenu). Dopiero od ok. 30 tygodnie bedzie plywal w wannie i wtedy czuc bedzie kazdy ruch, bo jakby sie nie ruszyl to stuknie w brzeg :-)
Takze spokojnie, ja tez na poczatku raz czulam a potem przerwa. Mowilam lekarzowi a on mnie wlasnie tak uspokoil :tak: Teraz czuje juz codziennie uderzenia.

Ostatnia edycja:
Cześć kochaniutkie,

Polianna i Ehtele gratuluję ruchów:)
Bombusia i Shyla trzymam kciuki:)
Niuunia bardzo bardzo mi przykro......................
Pajeczko rozumiem Ciebie, że forum może CIę stresować, ale ważne aby nie pisać od rana do wieczora czy też obserwować bo gnicie przed kompem cały dzień nie jest korzystne ani dla nas ani dla dzidziusiów, podejrzewam, że gdybym nie pracowała przed komputerkiem to wpadałabym wieczorkiem i rano na chwilkę, bo wolałabym ten czas spędzić na spacerku, gotowaniu, ruchu, no bo dlaczego kobiety w ciąży mogą pracować do 4h? Dlatego, że komputer, tym bardziej siedzenie nie jest korzystne:) Ale wiadomo trzeba się wspierać i trzymać razem:)
Buziaczki słońca, miłego dzionka, czujecie już zapach wiosny?:)

reklama
starlet :) to ja mam zdecydowanie wyżej, ale to jak leżę na płasko.Jak stoję to napewno tak nie jest . Nie jestem wstanie palcem nadusić poniżej pępka.

Do góry