reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

reklama
Przyjmuje się, że:
- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Witam wieczorową porą :-)
Jestem już po badaniach, serducho pięknie bije, małe wierciło się ... ach jestem szczęśliwa :-D:-D

Przyjmuje się, że:
- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

dzieki :)

Jestem już po badaniach, serducho pięknie bije, małe wierciło się ... ach jestem szczęśliwa :-D:-D

super, gratulacje :-)

Witajcie Kobietki!!!
Dawno mnie tu nie było. Mam problem od soboty boli mnie chyba nerka , piszę chyba bo nie wiem co to napewno jest Nigdy nie miałam takich bóli. Boli co jakiś czas tak co 2-3 godziny choć dziś jest trochę lepiej Nie wiem czy to coś powaznego czy nie Proszę doradzcie coś

a ja znalazłam takie coś :tak:
Różne schematy rozliczania tygodni ciąży. ( zrobione przez Isis)

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tygodzień,
2 miesiąc - 5-8 tygodzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

No i według którego schematu tu liczyć?

Ja liczę schematem nr 2 i on mi się wydaje najbardziej wiarygodny , szczególnie ze kalendarzowo miesiąc to właśnie 4 i pół tygodnia.
No i ciąża trwa 280 dni = 40 tygodni.

Ehtele-super, że dzidzia dobrze się rozwija:tak: Szkoda, że nie pokazała co ma między nóżkami, ale widać jeszcze nie chce się ujawniać;-) Co do mojego L4 to ja teraz miałam dwa tygodnie ferii i dzisiaj dopiero byłam pierwszy dzień w pracy-zobaczę jak się będę czuła w następnych dniach:sorry:
Lola-ja niestety nic Ci nie poradzę, bo nie miałam nigdy takich bóli:sorry:
Avenitta-fajnie, że wszystko ok:-)

Witajcie Kobietki!!!
Dawno mnie tu nie było. Mam problem od soboty boli mnie chyba nerka , piszę chyba bo nie wiem co to napewno jest Nigdy nie miałam takich bóli. Boli co jakiś czas tak co 2-3 godziny choć dziś jest trochę lepiej Nie wiem czy to coś powaznego czy nie Proszę doradzcie coś
Ja milam bol nerkiw poprzedniej ciazy- napisz dokladnie gdzie ten bol jest umiejscowiany, bo samo boli nie wiele mowi:/ ja milam kolke ale to byl ogromny bol.

Ciesze sie rowniez, mozemy dziewczyny chociaz przez chwile poczuc sie jak dzieci i cieszyc sie do woli tymi pociechami.

Ja mam przepisany magnez od 7tc, mimo że nie miałam też skurczy ani łydek ani macicy... a mój lekarz twierdzi inaczej :eek: tzn uważa, że ja nie będę odczuwać skurczów macicy, bo tego się nie czuje, a skutki będą się objawiać skracającą się szyjką (moja ma jedynie 2cm...). Owszem pobolewa mnie podbrzusze, ale to inna historia i nie ma związku ze skurczami. Więc biorę magne b6 1/2 i no-spę 1/2.
Ja mam zazywac zestaw witamin od poczatku ciazy a nawet wczesniej powinnam, tak robilam przed poprzednia ciaza a teraz to troche zaniedbalam a tym bardziej jak na poczatku mialam mdlosci , jesli chodzi o folik to ciesze sie ze w stanach jest on dodawany do chlebka i maki, oraz innych produktow, bo przynajmniej wiem za zawsze troche go gdzies zjadlam:)))
Saudades fakt Twoja szyjka bardzo krotka:/ ja mam 3.5 i skraca mi sie( i lekarze powtarzaja mi ze jest b. krotka) -chociaz dzisiaj lekarz powiedzial ze ma 4.5 cm.ale w to nie wierze zeby sie wydluzyla:confused2::confused2:.
A ja przed chwilą sprawdziłam i na wkładce miałam takie beżowe plamy - echhh i teraz nie wiem czy się martwić czy nie, ostatnio miałam tyle stresu, że szkoda pisać, mam nadzieję, że to na dzidziunia nie wpłynęło
No ja mam takie od zabiegu, ale mam nadzieje ze to przejdzie;0

dziewczyny a mam do Was pytanie czy macie juz tą linie biegnącą do pępka?

ja mam pełno widocznych żyłek na brzuchu i piersiach a mam taką linie ale ona nie jest ciemna tylko jasna ledwo widoczna, ale podobno do 5 miesiaca moze sie ona pojawic
ja tez sie kiedys cieszyłam, ze mnie przestały boolec a nastepnego dnia o mamo jak szalały jak głupie a teraz czasami swędzą sutki to dopiero jazda na kółkach wtedy frajne ma moj maz bo masuje :p
Pajka ja mialam taka cieman linie ale dopiero od 6-7 miesiaca, wczesniej zero naczynek i innych problemow ze skora- moze wez jakies witaminy, bo mysle ze to nie sa jeszcze problemy z waga - przeciez pisalas ze schudlas.-Chociaz trudno powiedziec jednoznacznie co jest przyczyna.
Jesli chodzi o problemy z piersiam to na odmiane jak u Was mi zmalaly od poczatku ciazy gdzies o 1 roz. a mialam 75 C/D- w ciazy poprzedniej D-duze, ale teraz jakis takie smutne, mam nadzieje ze jednak mleczka mi nie braknie.

A ja dzisiaj na USG- dowiedzial sie tyle ze serduccho wali jak dzwon!!!!! no i najwazniejsze ze z szyjka w porzadku, a nawet pewien cud- bo wedlug wymiarow o centymetr dluzsza niz na poprzedniej wizycie. Ale traktuje to troche jak pomylke technika - ciesze sie jednak ze nie krotsza- to juz cos. Nie odezwalam sie waszym wieczorkiem bo po wizycie odwiedzilam jeszcze 2 kolezanki, tzn. jedna zawsze pilnuje mi mala- wiec troche posiadzialam no i na kawke do drugiej wstapilam - do domku wrocialm o 6 mojego czasu tj. 1 w nocy uWas.
Zycze dziewczyny milego dnia a ja za chwile do lozeczka:)))

Ostatnia edycja:

Saudades fakt Twoja szyjka bardzo krotka:/ ja mam 3.5 i skraca mi sie( i lekarze powtarzaja mi ze jest b. krotka) -chociaz dzisiaj lekarz powiedzial ze ma 4.5 cm.ale w to nie wierze zeby sie wydluzyla:confused2::confused2:.

Ponoć zdarzyły się takie przypadki, że szyjka sie wydłużała, ale to bardzo rzadkie przypadki. :happy:
Te 2cm to lekarz mówił na oko podczas bad. gin. A ile jest dokładnie zobaczymy po usg za tydzień. Aż się boję...
Aguś, masz jakieś zalecenia od lekarza odnośnie tej szyjki? I tą szyjkę masz twardą i zamkniętą? Bo to jest najważniejsze z tego co mój gin mówił. I jakbym się oszczędzała to te 2cm mogę nawet donosić do końca ciąży. Choć nie wiem czemu lekarz nie proponował założenia szwu lub pessara :confused2: dziewczyny mają zakładane przy 4cm nawet...

reklama
A ja dzisiaj dzidzie pogłaskalam :p
Obudziłam się z pełnym pęcherzm i (pewnie dlatgo tak wysoko poszła) i mniej więcje na wysokości pępka było widoczne gołym okiem wybrzuszenie. Po prawej stronie jak naciskałam było miękko a po lewej - zdecydowanie nie dało się nacisnąć. Aż mąz się rozczulił ;) I głaskał , mówił "cześć dzidzia" :) Oczywiście później się schowało. Ale w 100% jestem pewna,że tam się moje dziecie ułożyło.

Do góry