reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

Dzień dobry dziewczyny :-)
Później nadrobię Wasze pościki, a teraz za obiad się już biorę.
Ja wstałam dzisiaj cała zakatarzona, więc większość dnia będę się wygrzewała w łóżeczku, żeby na katarze się tylko skończyło :tak:
Miłego dzionka kobitki :-)
Do później :tak:

reklama
Marulka ja czytalam opinie lekarzy sa podzielone, jedni mówią, ze wolno normalnymi inni, ze nie. Ja wiem,z e te bez amoniaku są bezpieczniejsze bo nimi wolno farbowac w ciązy dlatego wolałam z amoniakiem nie ryzykowac skoro zdania są aż tak podzielone.

uhm jasne.. ja farbuję odżywką u fryzjera - jest fajna, bo nie ma odrostu, a ja nie ma siwych żeby ukrywać tylko podkreślam swój kolorek... także bezpiecznie i włoski mam zdrowe :-)

uhm jasne.. ja farbuję odżywką u fryzjera - jest fajna, bo nie ma odrostu, a ja nie ma siwych żeby ukrywać tylko podkreślam swój kolorek... także bezpiecznie i włoski mam zdrowe :-)

ja jestem zadowolona z tych farb bez amoniaku bo nie niszczą tak włosów, po drugie nie śmierdzą tylko ta, którą ja robie pachnie liczi:-) i do tego nie szczypią tak jak niektóre z amoniakiem no i nie są drogie bo ja placiłam 15 zł

ja jestem zadowolona z tych farb bez amoniaku bo nie niszczą tak włosów, po drugie nie śmierdzą tylko ta, którą ja robie pachnie liczi:-) i do tego nie szczypią tak jak niektóre z amoniakiem no i nie są drogie bo ja placiłam 15 zł

ja za kolor, strzyżenie i modelowanie płaciłam 100 u mojej fryzjerki... nie mało ale mają w tym salonie kosmetyki świetnej jakości - włosy są po nich superowe...

ja za kolor, strzyżenie i modelowanie płaciłam 100 u mojej fryzjerki... nie mało ale mają w tym salonie kosmetyki świetnej jakości - włosy są po nich superowe...

to malo Marulka ja za samo farbowanie ostatnio płaciłam 250 zł:szok: ale to przed ślubem farbowałam bo tak to robie sama w domu.
a tak za obcięcie płace około 25 zł. a Ty masz krótkie włosy czy długie?

Ja rodzilam naturalnie i nie wspominam tego jakoś bardzo źle. Co prawda ból nieziemski, byłam bez ZZO, w pewnym momencie dostałam dolargan i on mnie na jakiś czas wyłączył z tj świadomości odczuwania bólu i powiem szczerze, że zbyt wiele z porodu nie pamitam.Wyłącznie wyrywki,które można połączyć z 10-minutowy filmik.
Pamiętam oczywiście KTG, badanie przez lekarza i krew na podpasce,ktora mnie przerazila (okazało się,że to czop) poza tym dalej luz,bo miałam cudowną położną.
Kojarzę jej pytanie czy może iść na kawę a ja po dolarganie jej cos zabełkotałam, że ma spokojnie iść a ja sobie tu poleżę ;)
Kojarzę studentów,którzy przyszli i choć nie miałam wielkich obiekcji by byli to lekarka ich wygoniła... wreszcie gdy dolargan minął pamiętam masowanie kręgosłupa, rozciąganie się na łóżku i wyczerpanie gdy nagle przyszły skurcze parte. Faza parta trwała u mnie kilkanaście minut więc dość szybko , ale mówiłam poprostu krzyknełam,że nie mam sił. Wziełam dwa wdechy i za jednym parciem pojawiła się maluda.

Aaa no i nacięcie ,jakby ktoś papier przecinał... co innego po porodzie gdy lekarka mnie szyła i zrobiła to tak nieudolnie,że okres po porodzie wspominam gorzej niż sam poród. Nie mogłam nogą ruszyć, siedzieć... szwy miałam zbyt mocno ściągnięte i stąd ten ból.
No i deprecha przez 2 tygodnie... ale to już inna historia.

Witajcie kochane,

nie było mnie przez weekend, a tu szał wiadomości. Starałam się przeczytać wszystkie, ale nie jestem w stanie ich wszystkich cytować bo pewnie zajęło by mi to kilka stron.
Z tych smutnych aspektów przytulam mocno Myszkę. Zobaczysz kochana, że Twój aniołek do Ciebie wróci....... Trzymaj się cieplutko - Tulę mocno...

Czytałam też o infekcjach, ja też niestety z nimi walczę, najpierw brałam pimafucin, potem stos globulek na paciorkowca i na dzień dzisiejszy odczuwam ogromny dyskomfort - pieczenie i świąd (po amoksycylinie) i nie wiem czy to alergiczne, czy grzybicze (brałam przecież pimafucin). Muszę sobie zrobić irygację z tantum Rosa zakupić lactovaginal i coś tam jeszcze.

Ja rok temu zrezygnowałam z farbowania włosków, bardzo sobie zniszczyłam po niby najlepszych farbach. Mialam kolor farby bardzo zbliżony do mojego naturalnego odcienia, więc teraz pomimo odrostów, które tylko ja widzę przy dużym świetle nie zdecyduję się na farbki do czasu siwych włosów:)

Ponadto witam nowe sierpnióweczki:) Miłego i wesołego dnia:)Moje naturalne włoski są bardzo błyszczące i mięciutkie:)

Ostatnia edycja:
polianna mi tez podano dolargan i nie wspominam tego dobrze - tak jak piszesz jakby swiadomosc mi wylaczono, mam tylko przeblyski, a dodatkowo maz opowiadal, ze zaczelam sie zachowywac jak nacpana, a bolalo mnie dalej i krzyczalam z bolu tylko po prostu tego nie pamietam. Tym razem chyba odmowie podania dolarganu, bo w sumie nie zadzialal on u mnie jak srodek przeciwbolowy, wiec po co mi to. Ponoc on przechodzi przez lozysko do dziecka i czesto po porodzie dzieci sa wtedy takie ospale. Ja faktycznie nie pamietam by dziecko plakalo po porodzie, wydalo jakis krzyk, mala byla bardzo spokojna, czuwala i spala tylko.

Znalazlam na stronie rodzicpoludzku.pl (http://www.rodzicpoludzku.pl/Bol-porodowy/znieczulanie-porodu.html)

Dolargan (petydyna)

To najpopularniejszy środek przeciwbólowy stosowany w polskich szpitalach – z danych Fundacji Rodzić po Ludzku wynika, że używany jest w przynajmniej 17% porodów, przy czym w niektórych oddziałach nawet u 60% rodzących! Dolargan jest lekiem narkotycznym, pochodnym morfiny, działa przeciwbólowo i rozkurczowo. Podawany jest dożylnie lub domięśniowo. Ma wiele skutków ubocznych. U rodzącej może zwolnić akcję porodową, spowodować mdłości, zawroty głowy, zaburzenia orientacji, senność. Lek ten przechodzi przez barierę łożyskową, co oznacza, że przenika do krwi dziecka i niekorzystnie wpływa na jego stan. Maluch po porodzie jest senny, słabiej reaguje na bodźce, może mieć trudności w oddychaniu, słabsze napięcie mięśniowe i upośledzony odruch ssania, co jest przyczyną problemów laktacyjnych. Często konieczne jest podanie dziecku antidotum. Wyniki badań nad długofalowymi skutkami stosowania opiatów u dziecka podczas porodu nakazują ostrożność w ich używaniu, ze względu na ich możliwy wpływ na skłonność do uzależnienia od narkotyków w późniejszym życiu.

Ostatnia edycja:
Witaj Milusia :) dało się zauważyć Twój brak!

Ja raz farbowałam włosy w ciąży (tzn w tej, bo w poprzedniej ze względu na ślub również) farbą z amoniakiem. Zamierzam wybrać się do fryzjera, ale nie wiem-prosić o farbę bez amoniaku,czy te fryzjerskie nie są takie złe? Muszą mi coś z włosami zrobić bo zwariuję :)

reklama
polianna ja swój poród mogłabym opowiedzieć w najdrobniejszych szczegółach ;-) rodziłam bez znieczulenia całkowicie i też miałam nacięte krocze.. Lekarz mi ładnie zszył, nawet podczas kontroli (bo on prowadził ciążę i dziś włąśnie do niego idę na kontrolę) zażartował, że odtworzył mi błonę dziewiczą niemal - nikt się nie zorientuje że rodziłam :sorry2:;-) też źle wspominam pierwsze tygodnie... te cycki, nawał, ból krocza, depresyjne stany... porażka.. no ale to mija więc nie straszmy mniej doświadczonych koleżanek :-):tak:

milusia przykro mi z powodu infekcji - wiem jakie to nieprzyjemne bo ze dwa razy też mnie to dopadło.... tyle że mi pimafucin pomógł...

Pajka :szok:to niezła cena... 100 to u nas taka normalna cena za strzyżenie z jednyjm kolorkiem i modelowaniem... jakieś trwałe i balejaże to już więcej.

Do góry