reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

Witam o poranku ;-)
Wczoraj wieczorem miałam wizytę kontrolną u gina. No więc luteinę mam dalej przyjmować, a no-spę zwiększył mi do 3 tabletek dziennie :baffled: , Moja szyjka macicy ma tylko 2cm, ale gin powiedział, że najważniejsze, że jest już twarda i zamknięta. Jeśli się będę oszczędzać i dużo leżeć możliwe, że się już więcej nie skróci do końca ciąży.
Kolejna wizyta za 2 tyg., a usg dopiero za 3:wściekła/y: takie są u nas terminy.

Pajkaa i jak tam samopoczucie? Chciałabym cię pocieszyć tym, że moja mama miała plamienia (a raczej krwawienia!) co miesiąc w dniach kiedy miała być miesiączka, a miała tak do 6mc :-D ale lepiej dmuchać na zimne i ty też lepiej wiesz co robić. Przyczyny plamień mogą być różne, więc wizyty u gina nie da się w tym przypadku uniknąć, choćby miał tylko cię pocieszyć. Trzymam kciuki i wierzę, że wszystko będzie OK ;-)

reklama
ciężka noc za mną- moje jelita wariują. Obudziły mni tak silne skurcze, że zaczynalam wątpić czy to napewno kwestia jelit. Okazało się,że tak. Ja już nic nie rozumiem- jak nie wzdęcia, to zaparcia, potem biegunka i tak w kółko. Podobno ma to związek ze wzrastającym w tych tygodniach progesteronem.

Problem z jelitami miałam dwa tygodnie temu. I podobnie - skurcze i ból były nieprzyjemne, a mój mąż chciał mnie na pogotowie zawieźć - tak na wszelki wypadek, bo co jeśli to nie jelita? Przeszło i teraz staram się nie uważać, ale nie takie proste. Jem jabłka, przynajmniej "zatory" się nie robią:).

Witam się z rana zaraz bede nadrabiać zaległości Kuba wlaśnie ogląda bajki więc mam chwile :-)Mam pytanko od wczoraj bardzo mnie bolą miejsca intymne :zawstydzona/y:przez cały czas może któraś to przeechodziła i wie jak sobie ulżyć

No i bardzo dobrze! Bo tak naprawdę kobiety, które nie stać na wizyty w gabinetach prywatnych musiały czekać tygodniami na wizytę, a zarazem nie mogły dostać becikowego, a te, które było stać na prywatne wizyty nie musiały czekać w kolejkach i jeszcze miały becikowe. Śmieszne. Państwo powinno było zwiększyć ilość ginekologów, aby tamte przepisy mogły przejść.

Mama Aneta a ten ból to na zewnątrz, czy bardziej wewnątrz?

No i bardzo dobrze! Bo tak naprawdę kobiety, które nie stać na wizyty w gabinetach prywatnych musiały czekać tygodniami na wizytę, a zarazem nie mogły dostać becikowego, a te, które było stać na prywatne wizyty nie musiały czekać w kolejkach i jeszcze miały becikowe.

Aj tam, od razu stać. Nie można mieć pretensji do matek, które wybierają prywatnego ginekologa - ja w pierwszej ciązy byłam sama samiuśka, zarabiałam nie najlepiej, ale chcialam mieć dobrą, szybką opiekę, więc to był mój podstawowy wydatek w miesiący - prywatny gabinet. Teraz też chodzę prywatnie, ale tylko dlatego, że zakład pracy mi opiekę zdrowotną opłaca.
Poza tym to becikowe nie jest zalezne od dochodu, nalezy się każdej kobiecie, kóra zaszła w ciąże. To "podziękowanie" od państwa, za dostarczanie przyszłej siły roboczej, kóra będzie pracowała na nasze emerytury.
To wszystko absolutnie nie zmienia faktu, że zgadzam się z Tobą - przepis był śmieszny. Uwaźżam, że opieka powinna być obowiązkowa - ale termin dali z kosmosu. Bardziej podoba mi się pomysł, że trzeba przedstawić papierek, że przynajmniej raz dokonało się badań - laboratoryjne, usg, etc.
Mama Aneta a ten ból to na zewnątrz, czy bardziej wewnątrz?
Też miałam pytać:)

Ja znowu wkładam sobie antyb dopochw. i mam jakieś lęki, że dzidziowi zaszkodzę....I też czuję się strasznie przymulona...

Powiem szczerze, że mam dokładnie taką samą schizę, mma jeszcze ten problem z łupieżem czerwonym dermatolog przepisał lekarstwa, ale nie jestem w stanie ich brać...boję się..:zawstydzona/y:
Witam sie i ja kochane mamuski po dlugiej, dluuuugiej przerwie :sorry2: Moje samopoczucie nie pozwalalo mi na pisanie na BB. Dopadly mnie tak straszne mdlosci i wymioty ze nie bylam w stanie nic robic dziewczyny nic :-:)baffled: lezalam calymi dniami w lozku i plakalam kiedy to sie skonczy.( ja to taki "slabeusz" jestem).Dzisiaj czuje sie troszke lepiej wiec wykorzystam to na BB.....Z moich dolegliwosci ciazowych to moge smialo dopisac jeszcze:
- brak apetytu jedyne co trawie to banany i bulki z maslem. :-(
- okropny smak w buziulce czasem czuje posmak kartonu czasem plastiku:baffled:
- do tego nocne wstawanie do WC :no::wściekła/y:
- mega mega wzdecia wieczorne
- tradzik mlodzienczy ( czuje sie jak nastolatka)
- mega cycki - donicki cholera przy moim wzroscie 160 i wadze 49 kilo wygladam jak mala cycolina:szok:
Ostatnia wizyte mialam 29 stycznia wtedy fasolka miala 4 cm i pieknie podskakiwala wszystko ok z bobo. I jaka ja bylam szczesliwa ze juz wtedy mialam USG przez moj "wklesly":-( brzuch a nie dowcipne:sorry2: Nastepna wizyta 25 lutego juz sie nie moge doczekac a moj M chyba jeszcze bardziej zabieram go ze soba na kazda wizyte :tak:
Dziewczyny wybaczcie mi brak polskich liter :zawstydzona/y::sorry2:

Biedactwo, kurczę jeszcze troszkę, powinno przejść w drugim trymestrze...:-DTrzymamy za ciebie kciuki, pojawiaj się u nas jak najczęściej...

tak tylko zauwazylam,z e te plamienie sie nasiliło i juz nie jest go az tak malo chyba pojde sie połozyc wezme nospe i zwieksze sobie dawke duphastonu

Kochana, u mnie plamienie a raczej brażowa wydzielina pojawiła się raz i trwało to trzy dni, było dokładnie w terminie okresu..poszłam do lekarza, sprawdził, że krwiaka nie ma, ale przepisał duphaston, oczywiście jak to ja kupiłam, przyszłam do domu przeczytałam ulotkę i nie wzięłam go, wszytsko przez skutki uboczne...może trochę to moja głupota ale następnego dnia plamień juz nie bylo:-D
Tobie polecam jeśli objawy się nasilają wizytę u lekarza...

Pajko przeciez ja 3 tygodnie temu leżałam w szpitalu z podobnym problemem więc pakuj tyłek w troki, bo delikatne gadanie do ciebie nie przemawia!:-)

z innej beczki: czy któraś z Was ma jakieś pozytywne opinie na temat jakiegoś SPA. Bo zamierzam się w niedalekiej przyszłości z oblubieńcem wybrać na massage :) chętnie posłucham o waszych doświadczeniach

Kochana z tego co wiem to dla ciężarnych jest taki zestaw obmycia czekoladą plus masaż relaksacyjny...ale nie mam co polecić...

Witam się z rana zaraz bede nadrabiać zaległości Kuba wlaśnie ogląda bajki więc mam chwile :-)Mam pytanko od wczoraj bardzo mnie bolą miejsca intymne :zawstydzona/y:przez cały czas może któraś to przeechodziła i wie jak sobie ulżyć

Też mam czasem taki pulsowanie miejsca intymnego, ale cóż polecić jeśli to jest ból a nie pieczenie to chyba pozostaje no spa;-)

Witam sie
plamienia ustały. Ja średnio takie plamienia mam raz na miesiąc i trwaja 2-3 dni wiec przypuszczam, ze z powodu tego, ze miałam nieregularne cykle w tych dniach organizm sobie przybrał termin kolejnej @ zresztą takie plamienia mogą być do końca 4 miesiąca.
Moja lekarka wie o takich plamieniach dlatego mam l4 leżące wlasnie na to i dodatkowo od prawie 3 miesięcy biore duphaston własnie na nie.
Na razie nic sie nie dzieje i jeste spokojna. 9 lutego mam wizyte wiec wszystkiego sie dowiem. Wierze, ze to plamienie nie zaszkodzi dzidziusiowi poza tym miałam robione usg w zeszlym tygodniu i wszystko było w porządku, nie było krwiaka, nadżerki tez nie mam.

reklama
trudno mi określić jednoznacznie ale bardziej chyba w środku dodam jeszcze ze piecze przy załatwianiu jak myślicie może jakieś naparówki :-(
Odebrałam wyniki w moczu znowu mam njakieś bakterie myśle że to może mieć związek :-(

Do góry