reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

mieliśmy razem lecieć do Paryża załatwiać sprawy, ale ja tak bardzo boję się latać (wiem ile mnie to kosztuje nerwów), że dla dzidziulka zostaje w biurze.
On się śmieje ze mnie, że to takie fajne, przeciążenia, turbulencje, a ja słuchajcie wsiadając do samolotu zakładam mp3 na full głośność, a jak samolot ląduje to oczywiście łzy same mi się do oczu cisną ze strachu... Taka moja natura,,,

Jak już jesteśmy w okolicy tematu latania to my wybieramy się w okolicach lutego/marca na wczasy...I tak się zastanawiam, bo ja generalnie lubię latać ale w czasie lotu zawsze mam strasznie spuchnięte nogi...do tej pory wystarczał kieliszek wódeczki i już było lepiej, bo podobno rozrzedzał krew. Ale teraz takie rozwiązanie odpada. Czy coś innego mogłóby mi pomóc ?!? Słyszałyście kiedyś coś na ten temat ?

Z zaplanowanych na dzisiaj spraw nie zrobiłam dzisiaj NIC! Ogarnęło mnie totalne lenistwo...

reklama
Hej dziewczyny :)

Bardzo mało udzielam się na sierpniówkach, ale wszystko czytam na bieżąco.
Jest mi strasznie przykro z powodu strat jakie doznały Marc i Ana ... :(
Przez te złe wiadomości sama chodzę cała w strachu ...

Dzisiaj mam drugą wizytę u gina. Mam już wyniki wszystkich badań i teraz czekam z niecierpliwością na godzinę 19. Nie wiem jak ja przetrwam jeszcze tyle godzin ... Zamiast cieszyć się ciążą ja cały czas się zamartwiam ...
Proszę trzymajcie kciuki za Nas !
Żeby tylko wszystko było w porządku. żeby dzidzia żyła, żeby biło jej serduszko i żeby była zdrowa ...

Wiecie trochę się pogubiłam, bo suwaczek pokazuje, że jestem w 11 tygodniu i 6 dniu ciąży - czyli wg OM. Do tej pory byłam pewna, że obecnie jestem w 11 tc, ale pewna marcówka twierdzi, że się mylę. Że na dzień dzisiejszy mam skończone pełne 11 tygodni, a jutro kończe 12 tydzień a tym samym zaczynam 13 tc. Jeżeli tak to wchodzę w 4 miesiąc? Dobrze rozumuję ... ?

Bardzo mało udzielam się na sierpniówkach, ale wszystko czytam na bieżąco.
Jest mi strasznie przykro z powodu strat jakie doznały Marc i Ana ... :(
Przez te złe wiadomości sama chodzę cała w strachu ...

Dzisiaj mam drugą wizytę u gina. Mam już wyniki wszystkich badań i teraz czekam z niecierpliwością na godzinę 19. Nie wiem jak ja przetrwam jeszcze tyle godzin ... Zamiast cieszyć się ciążą ja cały czas się zamartwiam ...
Proszę trzymajcie kciuki za Nas !
Żeby tylko wszystko było w porządku. żeby dzidzia żyła, żeby biło jej serduszko i żeby była zdrowa ...

Wiecie trochę się pogubiłam, bo suwaczek pokazuje, że jestem w 11 tygodniu i 6 dniu ciąży - czyli wg OM. Do tej pory byłam pewna, że obecnie jestem w 11 tc, ale pewna marcówka twierdzi, że się mylę. Że na dzień dzisiejszy mam skończone pełne 11 tygodni, a jutro kończe 12 tydzień a tym samym zaczynam 13 tc. Jeżeli tak to wchodzę w 4 miesiąc? Dobrze rozumuję ... ?

Shiraa jutro kończysz 12 tydzień i zaczynasz 13:) i automatycznie zaczynasz 4 miesiąc:)

A co do L4 to ja się wybieram dopiero pod koniec kwietnia, wcześniej mój M nie da sobie rady beze mnie, co z tego, że mamy pracowników, nikt nie wykona pracy tak jak ktoś, komu najbardziej na tym zależy, czyli mnie i mojemu M. Niebawem zacznie się u nas gorący sezon i mam nadzieję, że dam sobie radę, bo niestety moja praca wiąże się z okresowymi wyjazdami. Teraz mieliśmy razem lecieć do Paryża załatwiać sprawy, ale ja tak bardzo boję się latać (wiem ile mnie to kosztuje nerwów), że dla dzidziulka zostaje w biurze.
Pochwal się Milusia jaką firmę macie? I czym wogóle się zajmujesz?
Myślałam, że zgodnie z wykształceniem prowadzisz jakiś salon kosmetyczny:-D:-D
A tak w ogóle dziewczęta co robicie w życiu zawodowym, i czy boicie się potem powrotu po dłuższym L4 do pracy??:-):-)
Ja pracuje w banku, generalnie nie obawiam się powrotu do pracy, nawet po dłuższym okresie. Procedury w tej branży zmieniają się stale, więc wystarczą 2 tyg żeby nadrobić zaległości...:-D:-DTutaj stale trzeba się uczyć, więc myślę, że sobie poradzę...

informacje jakie zbieram na dzień dzisiejszy są tak rozbieżne, że szkoda gadać- na uczelni jedno, w zusie jeszcze cos innego ( tam podlegam ubezpieczeniu rodziców jak studiuję, a dziecko nie podlega niczemu...)
ja mam bardzo podobną sytuację i jak się w nfz dopytywalam, pani w centrali mnie utwierdzila, ze ja i maluch jestesmy ubezpieczeni bez wzgledu na wszystko az dziecko skonczy rok. i bycie w zwiazku lub nie nie ma absolutnie nic do tego. ja na tym bazuje..

Mam też do Was pytanie, jeżeli chodzi o USG genetyczne między 11,a 13 tygodniem ciąży. Czy jest ono konieczne? Na pewno bym chciała je zrobić, ale teraz to tylko prywatnie, a na obecną chwilę niestety ciężko Nam jeżeli chodzi o pieniądze.

usg genetyczne trzeba zrobic w terminie bo tylko wtedy mozna okreslic, czy przezeirnosc jest prawidlowa, czy nie. ale jest to badanie obowiazkowe w zwiazku z tym bezplatne!!!

ehtele, jeszcze Ci nie pogratulowałam - z całego serca! :tak:

mam własną firmę, która założyłam niedawno, w związku z czym opłacam zmniejszoną składkę zus i jak pójdę na L4 to dostanę jakieś grosze:/ a też bym już chętnie odpoczywała:))
ja mam to samo i zastanawiam sie nad podniesieniem zusu na pelna stawke by dostawac pelnoplatny macierzynski.. fakt moj M za mnie pracuje, ale jakbym poszla na chorobowe to stoisko musialabym zamknac..

tak jakos sie liczy jak piszesz ale odnosnie 4 miesiaca.. rozne zrodla roznie podają..
z innych postow wyczytalam tak

Rózne schematy rozliczania tygodni ciazy. ( zrobione przez Isis)

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tygodzień,
2 miesiąc - 5-8 tygodzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

No i według którego schematu tu liczyć?

Ja licze schematem nr 2 i on mi sie wydaje najbardziej wiarygodny , szczegołnie ze kalendarzowo miesiac to własnie 4 i poł tygodnia. No i ciaza trwa 280 dni = 40 tygodni.

reklama
usg genetyczne to nie to samo co 3D/4D chociaz lepiej, jesli na takim sprzecie jest wykonywane. powtarzam jeszcze raz - wg prosfektu nfz jest to badanie bezplatne, obowiazkowe

USG Genetyczne to nie tylko przezierność karku.
Przezierność to jedno z badań, które się wykonuje obowiązkowo.
Natomista usg genetyczne, obejmuje mierzenie rączek nóżek, głowy i innych narządów:-D:-D

Kochana dziękuję, nawet nie wiesz jakie to miłe:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Do góry