reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpień 2010

Hej laseczki! Pogoda się spisiuła i szlak mnie trafia :(

Myślę, że u nas potrzeba nowego fotelika będzie jakoś na początek maja, chcę aby Ada jak najdłużej jeździła w tym leżącym, a dopóki głowa i nogi się jeszcze mieszczą to ok. Niemniej jednak temat u mnie na czasie i szperam, szukam, doinformowuję się.

Bombusia - witaj, Adrianna goni Alana, mamy 4 zęby a 7 nam idzie i już w niektórych widać białe tylko kwestia przebicia :)
Cosya - jak opiekunka?

Pozdrawiamy weekendowo :)

reklama
Hej Dziewczyny,
Madzia dziękuję za życzenia w imieniu Marcina, miło, że zauważyłaś :-) Ja też zastanawiam się nad fotelikiem z Recaro tylko nie wiem jaki zakres wagowy wybrać hmm trochę czytałam i ogólnie raczej polecają 9-18 a nie 9-36 już sama nie wiem...
fajnie, że w pracy się odnalazłaś :-) a czas szybko leci, widać to po naszych szkrabach. A wagą się nie przejmuj, skoro tyle zjada tzn że ma taką urodę i już :-)
Marcin drzemie ale zaraz wstanie. Z jedzeniem nadal problem, nie chce otwierać buzi, jedynie owoce jakoś wchodzą bez większych problemów. No cóż może Mu to minie...oby ;-)
Dziś kaszę usiłował dać Marcinowi tata he he widok był komiczny...no ale zrobił za gęstą i nie dziwię się, że Marcin nie chciał jeść. Do pełnej porcji duuużo brakuje. Ogólnie mam niejadka ;-) poza cycem :-)
Miłego weekendu!

Ostatnia edycja:
hej mamuśki

Wracam do fotelikowego tematu. po wczorajszej wyprawie do sklepu zdecydowaliśmy się na fotelik z I grupy 9-25, ewentualnie 9-18 kg. Ostatnio sporo jeździmy, funkcja z pozycją półleżącą baaardzo się przyda. Gabulec lubi kimac w samochodzie, wiec bedzie mu wygodniej. Gryzę się z myślami...z jednej strony trochę żal mi wydawać 1000 zł na testowany fotelik samochodowy, to spoooory wydatek...za te pieniążki mogę kupić dużo fajnych rzeczy dla maluszka. z drugiej strony boję się kupić fotelik z niższej półki ze wzgledów bezpieczenstwa, chociaż jak przeglądam różne modele które nie mają notowań w ADAC to nie widzę specjalnie różnic konstrukcyjnych. Swoją drogą wiem, że ADAC to przede wszystkim dobra rekomendacja, a nie tak na prawdę ocena realnej jakości. Pracuję w biznesie oponowym i z własnego doświadczenia wiem, że jest spoooro opon samochodowych bez testó ADAC, któe biją na głowę te z wysokimi notami. Podstawowa różnica to oczywiście cena. zreszta za udział w adac producent musi zapłacić...dużo ;)

Poczytałam czym powinien charakteryzować się dobry fotelik, jaka konstrukcja jest najbezpieczniejsza itd. Poza tym są inne normy i atesty, więc jeżeli jakiś fotelik je spełnia to oznacza, że spełnia wymogi bezpieczeństwa. np. coneco atos i zenith też są fajne tyle, że bez testów ADAC. Bardzo chwalone przez rodziców. Doczytałam na jednym forum, że ten atos to kopia cenionego maxi cosi priori...

a no i "miły" pan z akpolu próbował nam zamotać w głowie. mają całą ścianę romerów/britaxów. średnio po 900 zł. i oczywiscie próbował nam taki wcisnąć. pytamy sie jakie najczesciej rodzice kupują i oczywiscie pokazał nam najdroższy model za 1200 zł (wydała któras z was tyle na fotelik ? :) ) bez komentarza. no i mowi (z lekką pogardą i uśmieszkiem) ze są oczywiscie tansze ale bez gwiazdek adac. no a ja pytam się go o te które wyszperałam w necie NANIA i model Chicco, który martuśka polecała. mówie, że tez są testowane i kosztują okolo ok 300 - 400 zł góra. a facet że niemożliwe, że jak już to pewnie ,mają po 1 - 2 gwiazdki. a ja mowie, ze na stronie adac są notowane na srednio na 4. zrobił oczy i potraktował nas jak jakieś ufoludki, że niby znamy sie lepiej niż on...żal...

no i dalej nic nie wiem

za to kupilismy krzesełko do karmienia z all. czekam na wysyłkę. zielone - MAXXX WYPOSAŻ.KRZESEŁKA tapicerka materiał (1525788541) - Aukcje internetowe Allegro
na poczatku chciałam z tapicerką ceratkową, ale znajoma baaardzo odradzała, bo predej czy później i tak zaczyna pękać, pupa się klei, dziecko poci. a że mój maluch ma wprowadzone BLW to sporo w taki krzesełku siedzi. wygodne bo szybko się zmywa, ale ja wolę taką materiałową, podobnoą do codury. też łatwo się zmywa, nie trzbeba prac za kazdym razem,

andzia, wlasnie weszlam na fotelik.info i tam foteliki NANIA maja max 3*. Sa tez z dwoma lub jedna gwiazdka. Niestety dla mnie ten fotelik juz odpada. Bo ocena ogolna lub za bezpieczenstwo, jak dla mnie powinno wynosic min. 4*.Ja sie zastanawiam nad cybexem pallas. Troche kosztuje, ale jest od 9-36 kg, wiec starczy na dlugo.

Dziewczyny, dziekuje za gratki w imieniu Karola. :) No i dzis znow sie pochwale. ;) Dzis wylazl mu pierwszy zabek. :D Poczulam, gdy mnie rano ugryzl za nos. :p A jutro idziemy na kolejne zajecia na basenie. :)

Koralowa gratulujemy pierwszego ząbka :-) u nas w środę wyszedł pierwszy :-)

a co do fotelików 9-36 to się dobrze zastanówcie....ja aktualnie posiadam 9-25 dla synka i mimo że waży 15 kg fotelik zrobił się mały ...jak to określić .. taki dziecinny.. niby jeszcze wymiarowo ok ale jakoś miejsca mu brakuje, podobne odczucia mają moje kolezanki które kupiły 9-36 a teraz kupują nowy w 15-36 kg...
prównajcie sobie gabaryty tych fotelików one są poprosu w małej lub średniej bryle, a taki szkrab 4-5 latek potrzebuje już czegoś bardziej przestrzennego ...
nie umiem tego bardziej obrazowo opisac..
nie twierdzę że foteliki 9-36 są złe, głównym atutem jest cena,
ja teraz z perspektywy czasu kupiłabym inny fotelik tylko dla grupy II , a potem tylko w grupie III

posiadam fotelik CONCECO bodajże ZENIT i jestem z niego zadowolona, kupię teraz nowe obicie od producenta i bedzie dla Ulci, a Danielowi kupimy nowy w grupie 15-36 kg
tak samo jest z wózkami 3 w 1, gondola spacerówka i fotelik, prawie kazda zmienia teraz na mniejszy , lżejszy itp, ja teraz też bym kupiła 2 wózki, pierwszy z gondolką, apotem spacerówkę, cenowo i tak wyszłoby podobnie

Ostatnia edycja:
fusik dokłądnie wiem o czym mowisz. porównywałam fotelik 9-36 do 15-36. ten drugi jest ogromny, duzo wiekszy niz 9-36. Poza tym rzadko się zdarza, żeby fotelik wystarczył do tej maksymalnej liczby kg. niby nasze nosidło jest do 13 a gabu 9 kg i już mu ciasno, jest na styk. To samo czytałam o tych 9-25, że w rzeczywistości taki 20 kg berbeć już się nie mieści.

Fuksik te foteliki 9-36 mają wkładkę taką specjalną tzn gora jest od 9-15 potem się demontuje i jest fotelik standardowy 18-36 przynajmniej tak jest w Recaro young i też am obcję regulowania oparcia, ze dziecko moze spać :)
http://www.fotelik24.pl/fotelik-dla-dziecka-recaro-young-sport-9-36-kg-cat-165-id-1706.aspx
tą górną częśc się wyciąga i potem jest standardowy fotelik :)
a tak wygląda 9-18 więc zbytnio nie rózni się od tego co recaro ma na górze:)
http://www.fotelik24.pl/fotelik-dla-dziecka-concord-ultimax-9-18-kg-cat-154-id-1322.aspx

więc to nie jest tak, ze fotelik 9-36 to jest taki malutki po zdemontowaniu tego fotelika 9-18 wymontowaniu pasów fotelik wygląda identycznie jak każdy z grupy 15-36 :)Przynajmniej tak jest w recaro i maxi-cosi, ale nam sprzedawca powiedział, ze tylko jeden fotelik jest dobry z grupy 9-36 wlasnie recaro
ale 7 kwietnia bede w sklepie to porównam gak wyglądają obok siebie, jakie mają wymiary itp

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ja z fotelikow 9-36 zdecydowalabym sie na cybex lub ktorys z kiddie. Natomiast z 9-18 wybralabym kiddie, bo patrze, ze reszta ma testy wraz z isofixem, a u mnie tej bazy nie da sie zamontowac.

Pajka ja nie twierdze że 9-36 są złe, ale praktyka pokazała mi że to co kupuję na długi okres nie sprawdza się
- wózek
- foteli sam
- Krzesełko ze stoliczkiem ( takie drewniane ) które miało rosnąc z dzieckiem odpadło bo okazało sie za ciężkie i mały nie miał siły odsuwać sobie krzesełka no i kilka razy spadło mu na nogę i bolało :-( więc wymieniliśmy na plastikowe z ikeii
itp

fakt ten fotelik z Twojego linka wygląda fajnie - tylko czy odchylac fotelik do spania trzeba pokrętłem ? dobrze doczytałam ? nie wiem czy to jest praktyczne szczególnie jeśłi zamierzasz sama jechać z dzieckiem ( ja nie dałabym rady sięgnąć do tylniego siedzenia i bawić się pokrętłem jak mały zaśnie .. no ale może źle doczytałam ...

generalnie każda z nas musi wybrać to co jej najbardziej pasuje
ja tylko zasugerowałam abyscie przy fotelikach 9-36 dobrze to przemyślały
a i jeszcze jedna rzecz mi sie nasuneła - czy możesz później wymienić obicie? bo sądzę że to nie wytrzyma 12 lat :-) ten meszek na pewno się wytrze po 5 latach używania

reklama
A ja chyba i tak zarysykuję i kupię 9-36 Recaro:) z nosidełka jestem zadowolona i już jakiś czas temu zdecydowaliśmy że następny fotelik też będzie tej firmy:) posprawdzałam sobie ceny fotelików 9-18 i 15-36 i każdy z nich ma cenę podobną do tego 9-36, więc nawet jak się okaże że i tak trzeba będzie kupić 15-36 to cenowo wyjdzie na to samo. A i tak chce mieć drugie dziecko, więc fotelik się nie zmarnuje:) Gdzieś dalej to i tak jeździmy wszyscy razem, a od poniedziałku do piątku Jaś będzie jeździł codziennie razem z mężem do żłobka jakieś 15 min w jedną stronę.

Do góry