hej mamuśki
Wracam do fotelikowego tematu. po wczorajszej wyprawie do sklepu zdecydowaliśmy się na fotelik z I grupy 9-25, ewentualnie 9-18 kg. Ostatnio sporo jeździmy, funkcja z pozycją półleżącą baaardzo się przyda. Gabulec lubi kimac w samochodzie, wiec bedzie mu wygodniej. Gryzę się z myślami...z jednej strony trochę żal mi wydawać 1000 zł na testowany fotelik samochodowy, to spoooory wydatek...za te pieniążki mogę kupić dużo fajnych rzeczy dla maluszka. z drugiej strony boję się kupić fotelik z niższej półki ze wzgledów bezpieczenstwa, chociaż jak przeglądam różne modele które nie mają notowań w ADAC to nie widzę specjalnie różnic konstrukcyjnych. Swoją drogą wiem, że ADAC to przede wszystkim dobra rekomendacja, a nie tak na prawdę ocena realnej jakości. Pracuję w biznesie oponowym i z własnego doświadczenia wiem, że jest spoooro opon samochodowych bez testó ADAC, któe biją na głowę te z wysokimi notami. Podstawowa różnica to oczywiście cena. zreszta za udział w adac producent musi zapłacić...dużo
Poczytałam czym powinien charakteryzować się dobry fotelik, jaka konstrukcja jest najbezpieczniejsza itd. Poza tym są inne normy i atesty, więc jeżeli jakiś fotelik je spełnia to oznacza, że spełnia wymogi bezpieczeństwa. np. coneco atos i zenith też są fajne tyle, że bez testów ADAC. Bardzo chwalone przez rodziców. Doczytałam na jednym forum, że ten atos to kopia cenionego maxi cosi priori...
a no i "miły" pan z akpolu próbował nam zamotać w głowie. mają całą ścianę romerów/britaxów. średnio po 900 zł. i oczywiscie próbował nam taki wcisnąć. pytamy sie jakie najczesciej rodzice kupują i oczywiscie pokazał nam najdroższy model za 1200 zł (wydała któras z was tyle na fotelik ?
) bez komentarza. no i mowi (z lekką pogardą i uśmieszkiem) ze są oczywiscie tansze ale bez gwiazdek adac. no a ja pytam się go o te które wyszperałam w necie NANIA i model Chicco, który martuśka polecała. mówie, że tez są testowane i kosztują okolo ok 300 - 400 zł góra. a facet że niemożliwe, że jak już to pewnie ,mają po 1 - 2 gwiazdki. a ja mowie, ze na stronie adac są notowane na srednio na 4. zrobił oczy i potraktował nas jak jakieś ufoludki, że niby znamy sie lepiej niż on...żal...
no i dalej nic nie wiem
za to kupilismy krzesełko do karmienia z all. czekam na wysyłkę. zielone -
MAXXX WYPOSAŻ.KRZESEŁKA tapicerka materiał (1525788541) - Aukcje internetowe Allegro
na poczatku chciałam z tapicerką ceratkową, ale znajoma baaardzo odradzała, bo predej czy później i tak zaczyna pękać, pupa się klei, dziecko poci. a że mój maluch ma wprowadzone BLW to sporo w taki krzesełku siedzi. wygodne bo szybko się zmywa, ale ja wolę taką materiałową, podobnoą do codury. też łatwo się zmywa, nie trzbeba prac za kazdym razem,