reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

Witaj Ehtele:) Trochę się stęskniłam za Tobą, ale wiadomo, raz jest czas, a raz go brak, podejrzewam, że jak się ociepli, chociaż jak wyjdzie słoneczko, będę wolała spędzić chwile na powietrzu z mężem i psiurusią:) a taki z niej kudłacz, że gdy dywan oddawaliśmy do czyszczenia, pan zapytał, jaki pies ma taką jasną i długą sierść:D
Ehtele, lekarz przy pierwszym badaniu pobrał mi cytologię i zlecił posiew.
Posiew z pochwy musi pobrać lekarz, wręczy Ci długi pojemniczek z pożywką, w której zanurzony będzie patyczek z próbką, będziesz miała 3 dni na oddanie posiewu.
Zlecił mi również posiew z moczu, ponieważ wyszło mi za dużo leukocytów i dodatkowo erytrocyty..
Ja nie zdawałam sobie sprawy z tego jak ważna jest flora w pochwie, nic nigdy mi nie dolegało i powiedziałam lekarzowi, że po co to na razie. Dostałam pół godzinny wykład na temat wpływu flory z pochwy na cały organizm kobiety jak również płodu.
Mówił "Jak Pani myśli skąd się biorą poronienia, kobieta nawet nie zdaje sobie sprawy, że bakterie uszkadzają szyjkę macicy, często powodują pęknięcie błon płodowych"
Dlatego nawet dla własnego spokoju wykonać posiew....
Mnie nic nie dolegało, zero świądu, upławy prawie znikome, nic nieprzyjemnego,,,,, A tu wyszedł mi z posiewu najgorszy dziad Streptococcus agalactiae no i typowy Candida albicans. Dzięki posiewowi wiem, że mogę ochronić dzieciaczka...

reklama
Witam dziewczyny!!! Jestescie niesamowite- jak dobra drukarnia,ciagle tutaj zagladam, ale wlasciwie mam niezbyt duzo czasu na pisanie:(((
Ciagle musze cos robic na Allegro- jak nie aukcje to mailowac,dziecko, zakupy. Chce sie tez na razie dluzo ruszac, wychodzic z domu , bo jak mnie pozniej usadza w lozku to koniec- wiec ciagle sklepy, kolezanki, i coreczka sa na etapie.
Oczywiscie mam diete cukrzycowa, wiec tez ciagle mysle co moge zjesc, ile i jak pozniej zbic ten cukier do odpowiedniego poziomu:((((
Forum tylko studjuje. Jestescie niesamowite w pisaniu i w tym jak sie wspieracie:)))
Jednak z drugiej strony macie bardzo dluzo bieganiny, Ja mialam wizyte 28 grudnia i u lekrza robia mi wszystko, pobieraja cytologie posiew, robia krew, i w tym samym budynku wrecz kilka metrowdalej robia wszelkie usg- to jest klinika dla kobiet w ciazy i szczegolnie tych ciezkich przypadkow, mam tam wszystko od a do z, nawet jesli by przyszlo isc do szpitala to tylko przeworza mnie na inne pietro:)))
Ciesze sie ze tak jest, bo czuje sie bezpiecznie.
Jesli chodzi o wszelki bakterie w pochwie, to tutaj maja swoje wlasne laboratorium i jesli kobieta powie ze czuje ze cos jest nie tak, zaraz to sprawdzaja, i w trakcie calej wizyty dobieraja odpowiedni antybiotyk. Nigdy nie czekaja z wynikiem do nastepnego dnia chyba ze jest to posiew to trwa okolo 24 godzin i wtedy dzwonia do ciebie z wynikiem.
Nastepna wizyte mam 19 ztycznia, usg nie powinnam miec ale nawet o tym nie mysle, bo w tamtej ciazy mialam chyba ponad 30 usg wiec i tera na to przyjdzie moment po 20 tyg. wtedy kiedy zaczynaja sie moje problemy. Wiec bede czekac, chociaz boje sie tych tygodni.
Moja mala tez juz wie ze bedzie miec w domku dzidziusia, nie moge jej dzwigac wiec ciagle jej to powtarzam - mysle ze bedzie szczesliwa jak bedzie jeszcze jeden dzidzi w domku:)))

Ostatnia edycja:
ja polecam oba i posiew moczu i wymaz z szyjki. Ja robiłam oba..Pierwszy zaniosłam do laboratorium a drugi pobrała gin i już ona się nim zajęła

Aga S-78, no to rewelacyjnie, że masz taką opiekę, ja pomimo ogromnych wydatków, stale biegam z badaniami do laboratorium, w te i w tamte:)

Co do posiewu to będę męczyć dotąd dopóki wszystkie nie zrobicie:) Bo to baaaardzo ważne:)

Witajcie dziewczyny! wczoraj bylam u lekarza i wszystko jest ok fasoleczka ma 18,9 mm serduszko pieknie bije , i nawet bylo wczoraj widac jak sie fasoleczka porusza. O zdjatka musze poprosic malza zeby mi zeskanowal i wtedy wrzuce. Nastepna wizyta 25 stycznia. Poprosilam tez pania doktor o jakies lekartwo na te mdlosci i wymioty bo nie daja mi spokoju. dostalam tabletki ale postanowilam ze dopoki wytrzymam to nie wezme to jednak chemia. Mowilam tez ze nie moge nic jesc i uslaszalam ze to ze nie jem to w tej chwili dzidzi nie szkodzi tylko duzo pic zeby sie nie doszlo do odwodnienia bo wtedy to mnie wysle do szpitala tylko dziewczyny ja pic tez nie moge nic mi nie wchodzi zmuszam sie jak tylko moge ale to na pewno nie sa 2litry dziennie i troszke sie boje.
Joanna Zofia ja mieszkam w niemczech co prawda nie dlugo ale na tyle ile bede mogla to pomoge :tak:

Aga S-78, no to rewelacyjnie, że masz taką opiekę, ja pomimo ogromnych wydatków, stale biegam z badaniami do laboratorium, w te i w tamte:)

Co do posiewu to będę męczyć dotąd dopóki wszystkie nie zrobicie:) Bo to baaaardzo ważne:)
moja pierwsza ciaze mialam w Polsce , to bylo juz prawie 11 lat temu, wtedy moj lekarz tez robil czesc badan sam, ale z krewia i moczem musialam chodzic do laboratorium, wiec rozumiem, teraz tutaj jednak jestem wniebowzieta ze trafilam na tak rewelacyjne miejsce- oczywiscie sami amerykanie i ciagle mimo ze mowie po angielsku mam tlumacza- ktorego pokrywa mi moje ubezpieczenie.
Jesli chodzi o posiew to masz calkowita racje, ja w poprzedniej ciazy bylam sprawdzana co 2 tyg. podwzgledem bakteri w pochwie i 21 tyg. okazalo sie ze ja mam, chociaz 2tyg. wczesniej nie byla widoczna, to byla to bakteria ktora mialam juz z okresu przed ciazowego, a uaktywnila sie w tym tyg.. Odkrycie tej bakteri bylo b. wazne dla mojej ciazy, bo moja szyjka zaczela sie otwierac i niewiele by braklo by mogla przedostac sie do wod plodowych i spowodowac ich pekniecie- wiec trzeba sie badac-chociaz wiem jak jest w Polsce jesli Was przebadaja i nie bedzie niec to bez przyczyny po raz drugi nie zrobia takiego badania, ja czasami wrecz wymyslalam ze cos mnie piecze zeby sprawdzali- ale stracilam 2 ciaze wiec oni zaraz to robili..

Pewnie, że mają-kółka mogą wyglądać jak pompowane, a są piankowe:tak: Jak się przejdziesz do byle jakiego sklepu z wózkami to Ci to zademonstrują;-)

no własnie wszedzie gdzie oglądam, to piszą, ze to są pompowane.

Pajkaa,a czemu taki wybór??Nie pompowane?tylko piankowe?

Popmowane masz jak koła od roweru na spacerze mozesz miec niemiłą niespodziankę. P0odobno pompowane są lepszse, jeżeli chodzi o amortyzację, ale zdarzają się, ze pękają i tzreba wymieniac, albo dopompowywać a ja takich nie chce, ja wiekszosc czasu bede z maluszkiem sama i chce miec taki wózek, zebym sie nie musiała martwic, ze mam mało powietrza w jednym kółku np. Poza tym wózki pianowe są podobno lżejsze od tych z kołami pompowanymi. Ja znalazłam taki co waży 15 kg. ale nie ma kółek przedich obrotywych i trzeba prz skręcie podnosić przód wózka.

Mam do was pytanie dziewczynki kochane;-) Ja nie wiem jak to jest w Polsce ale ja wczoraj jak bylam u lekarza to dostalam od razu termin na spotkanie z polozna na 22 stycznia. Nie musze sie decydowac na ta akurat polozna ( niemka a ja raczej nie chce niemki) bo mam prawo wyboru nie musze tez miec wcale poloznej. Idziemy z malzem z samej ciekawosci na to spotkanie bo ja i tak mam juz namiar na polska polozna. Tylko co mnie zastanawia ze tak szybko juz organizuja takie spotkania :shocked2: Jak to jest w polsce z tymi poloznymi?

reklama

Dzięki,właśnie dzięki Tobie zaczęłam poważnie mysleć o tym posiewie i zamierzam naciskac gina,by mi go zrobił.
Mówisz,ze trzeba w aptece kupic jakis pojemnieczek?Czy jak?
Z tego zrozumiałam,ze lekarz pobiera próbke i sie ją zanosi do laboratorium,tak?
W pierwszej ciazy nie miałam posiewu,nikt na to nie wpadł,a chodziłam do dwóch lekarzy,a potem okazało sie,że mam zakazenie wewenatrzmaciczne i straszna ilosc bakterii w moczu,których tez przez kilka dni nikt w szpitalu nie wykrył,a może nawet paciorkowca ...Miałam CC,więc mały sie nie zaraził..Więc teraz zamierzam robic wszystkie badania jakie tylko mozna.

Do góry