reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

monia wszystkiego naj naj
polianna współczuje ale musisz porzadek w buzi zrobic tylko szkoda ze to teraz jak jestes w ciazy. Trzymam kciuki zeby bardzo nie bolalo

Juz mi troche przeszedł ból brzuszka, zbawienny wpływ suchej bułki i herbaty polecam a na sniadanie płatki owsiane z suszonymi owocami:) pomogło

Ja mam to szczescie ze mi nogi nie puchną narazie. Dziąsła tez nie krwawia ale moze to sensodyne pomaga nie wiem

A jak sie liczy te I,II i III trymestry? nigdy nie wiem w którym miesiącu nawet jestem hahah jedyne co wiem to to ze mam gigantyczny brzuch i ze mnie kręgosłup boli coraz bardziej i buba ale to od dzwigania maluszka na pewno hehe :)

Ja wczoraj zaszalałam mój Pmnie opiep**** zrobilam przemeblowanie w sypialni taki koncik dla maluszka i dzis juz musze lozeczko kupic bo ze mna coraz gozej i potem juz nie zrobie lozeczka kurcze. Jeszcze wymysliłam z Ikei póleczki na sciane i wieszaczek na zabawki no i jakies koszyczki na ubranka wiec musze sie pospieszyc bo nie dam rady pozniej. Jak kupie dzis łozeczko bo w niedziele sklep byl zamkniety to sie pochwale :)
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
reklama
Kolumnea ciąża podzielona jest na 3 trymestry, różne źródla podają różne daty, ale mniej więcej wygląda to tak:
od początku do 12-13 tygodnia jest pierwszy trymestr, drugi od 13-27, a trzeci 28- 40. Mniej więcej oczywiscie.

Miesiące mniej więcej tak
1-4 tydz.-I miesiąc
5-8 tydz.-II
9-13 tydz.-III
14-17 tydz.-IV
18-22 tydz.-V
23-27 tydz.-VI
28-31 tydz.-VII
32-35 tydz.-VIII
36-40 tydz.-IX

inne źródło podaje tak

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

tak czy siak, kończysz 2 trymestr, wchodzisz w 3, i zaczynasz 7 miesiac:))

Ostatnia edycja:
Leżę... ale do smiechu to mi nie jest..
czuje takie parcie na dół, może tak się ułozyło...
ból nadal jest, wypiłam juz melisę i miętę, nospy nie mam... nie wziełabym, boje się leków..
czekam do wizyty, idę o 15...
brzuch mam twardy...

Witam po weekendzie!

Było cudnie!:) Pogoda dopisała, sobota i niedziela były piękne! Gościliśmy moich rodziców, po raz pierwszy w nowym mieszkanku, jeździliśmy na wycieczki po okolicy (jeziorka, zamki i inne atrakcje), i generalnie same przyjemności:) W dodatku dostałam całą torbę ciuszków dla maleństwa, które moja mama dzielnie kupowała w ostatnich tygodniach, i w dodatku okazało się, że dziadkowie (mój tata i teściu) stwierdzili, że 4 kółka dla dziecka to ich sprawa-sfinansują :) Wiadomość cudowna, zwłaszcza, że ZUS nie spieszy się z wypłaceniem mi chorobowego i jedziemy już drugi miesiąc tylko na pensji męża… Ale nie o tym. Udało mi się Was nadrobić, więc:

Ehtele tam na stronie PARP, w tym kawałku, który cytowałam, było też o „certyfikatach drukowanych” (że nie dostaną ich planujący działalność), więc pomyślałam, że to o to chodzi i żadnego papieru nie będzie. Ale jak mówisz, że dostanę, to się piszę:)

Kolumnea gratuluję dziadków i wyposażenia:)

Kasikz oszczędzaj się i odpoczywaj:)

Kiniusia odnośnie ślubu: BARDZO DOBRY POMYSŁ. Tak uważam i sama bym tak zrobiła na Twoim (ups…Waszym:)) miejscu. Serio:) I te srebrne obrączki też, potem sobie schowacie z innymi pamiątkami:) Co do luteiny też biorę, na razie bezterminowo, 2x1, ze względu na tę nadreaktwność skurczową. Jak ma nam to pomóc, to mogę brać i do końca. Oprócz tego magnez i nospa (1x). Boleć mnie nigdy nie bolało.A biorę od 3 tyg. (z tygodniową przerwą, bo gin chciał sprawdzić, jak będzie po 1 opakowaniu luteiny).

Różyczka 3maj się! Najważniejsze, że szyjka zamknięta i długa, będzie dobrze:)

Polianna dobrze, że nic Wam się nie stało:) Niestety tak już jest, że my możemy jeździć bezpiecznie, ale nie mamy wpływu na innych…

Pajeczko bój się czego chcesz ale zabraniam bać się depresji poporodowej!:) Zdarza się, owszem, ale czemu akurat Tobie-o nie!:) Szybka zmiana podejścia:) Mamy w psychologii coś takiego, co nazywa się samospełniająca się przepowiednia. Koniec tematu:))) Cayra to samo!:)))

Niuunia GRATULACJE!!!:))) Maj jest piękny…:)

Monika wszystkiego naj…:)

A co do nicku… nie wiem, czy kojarzycie, ale w „Kubusiu Puchatku” były Hefalumpy i Wuzle (do końca nie było wiadomo, co to takiego:)) A że Hefalumpem się nie czuję… został Wuzel:) Dla przyjaciół-Wuzelek:)

3mam mocno kciuki za wszystkie wizytujące w tym tygodniu:)))

Ciamajdka będzie dobrze, tylko odpoczywaj, ja też wczoraj pisałam, że w niedzielę miałam podobnie, ból brzucha + twardy brzuch, ale to przez moją głupotę bo za dużo chodziłam, najważniejsze ze przeszło, a do 15 już niedługo;)

Camajdka nie masz czego sie bac... a moim zdaniem koniecznie powinnas wziac i to forte lub 2 zwykle...

Kolumnea ciąża podzielona jest na 3 trymestry, różne źródla podają różne daty, ale mniej więcej wygląda to tak:
od początku do 12-13 tygodnia jest pierwszy trymestr, drugi od 13-27, a trzeci 28- 40. Mniej więcej oczywiscie.

Miesiące mniej więcej tak
1-4 tydz.-I miesiąc
5-8 tydz.-II
9-13 tydz.-III
14-17 tydz.-IV
18-22 tydz.-V
23-27 tydz.-VI
28-31 tydz.-VII
32-35 tydz.-VIII
36-40 tydz.-IX

inne źródło podaje tak

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

tak czy siak, kończysz 2 trymestr, wchodzisz w 3, i zaczynasz 7 miesiac:))

Jeszcze nie, wyzej podane przyklady sa w tygodniach od poczecia a my mamy suwaczki od dnia ostatniej miesiaczki. 7 miesiac , czyli 3 trymestre zaczyna sie w 28 lub29(zalezy od zrodla) tygodniu od ostatniej miesiaczki.

Kalendarz Ciąży - II trymestr - BabyBoom

Co nie zmienia fakty, ze zblizamy sie do 7 miesiaca;-)

Terminy, które podała Ola są liczone od ostatniej miesiączki zakładając, że owulacja nastąpiła w 14 dc - co u mnie np. się stało :)
I tak wg. książki "w oczekiwaniu na dziecko" III trymestr zaczyna się w 28tc, a wg. książki "Ciężarówką przez 9 miesięcy" III trymestr zaczyna się w 27 tc.

Ciamajdka odpoczywaj, nic nie rób... co najwyżej do kibelka możesz wstawać! Trzymam kciuki, żeby szybko minęło :)

reklama
ja z kolei jestem w domu od soboty i dopiero dzisiaj sie wyproznilam :szok:
juz myslalam, ze pękne, bo ostatni raz robilam to w piatek :/

Ostatnia edycja:
Do góry