reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sen niemowlaka

Od kiedy Wasze niemowlaczki zaczęły przesypiać noc? :) I czy to od czegoś zależało?
Moja córeczka ma 7 tygodni i w nocy śpi po maksymalnie 2 godz a w dzień pół godziny

reklama
Rozwiązanie
Gdyby spała od północy do piątej, to czulabym się jak młody bóg
W dzień śpi na rękach, przy piersi, w wózku na spacerze i w aucie, jak ją uśpie na rękach i odloze do łóżeczka to śpi 15 min.
Dopiero od godziny 20, 21 lub później(max północ) śpi po około 2h. I tak z przerwami na jedzenie śpi do około 8. Później już nie umie spać dłużej a widać że jest zmęczona.
Czyli standardowy bobas ;) Będzie lepiej.
Moje dzieci spały bardzo podobnie i w tym wieku i dopóki karmiłam piersią.
Po roku w zależności od dziecka, jedno przesypiało mi noce, a inne budziło się każdej nocy wiele razy do 3 r.ż. Nie przewidzisz ;)

Moja córka ma prawie 6 miesięcy, do tej pory zwykle jest podudka ok 3 na jedzenie, od czasu do czasu ok 5 (jak dużo zje w dzień). Zerknij na schemat, u mojej córki się pokrywało.
20190805_125835-01.jpeg

Ale w dzień jest taka niespokojna, usypia tylko na rękach, jak ją kładę do łóżeczka to wstaje za 15 min i płacze. Jak ją wezmę na ręce, to od razu przestaje. Widać że jest śpiąca, ale tak jakby nie umiała usnąć.

Od kiedy Wasze niemowlaczki zaczęły przesypiać noc? :) I czy to od czegoś zależało?
Moja córeczka ma 7 tygodni i w nocy śpi po maksymalnie 2 godz a w dzień pół godziny
Moja córka ma rok i osiem miesięcy i jeszcze nie przespała całej nocy. Pobudki na porządku nocnym, ja nie pamiętam co to przespana noc. Niestety... Ale każde dziecko jest inne. 7 tygodni ... Jeszcze ma czas :)

reklama
Ale w dzień jest taka niespokojna, usypia tylko na rękach, jak ją kładę do łóżeczka to wstaje za 15 min i płacze. Jak ją wezmę na ręce, to od razu przestaje. Widać że jest śpiąca, ale tak jakby nie umiała usnąć.
Ma 7 tygodni... Potrzebuje bezpieczeństwa ;) A jejcykl snu jest inny, faza głęboka następuje dużo później niż u dorosłego - o ile w ogóle, bo faza głęboka nie gwarantuje przetrwania w buszu ;) INSTYNKT przetrwania ;)

Moja ma 2 miesiące i ma tak samo ;) Do tego jak jest skok to nie da się odłożyć (Chusta ratuje mi życie). Od ok 7-8 tyg zauważyłam u niej czas gdy mogę się spodziewać dłuższej drzemki w dzień, ale muszę ją "dobujać" lub "dohusiać" w wózku/bujaczku. Wtedy pośpi z 1-2h. Przy czym trzeba ją dobujać gdy zaczyna się kręcić. A najdłużej śpi na spacerach, ale wózek musi ciągle jeździć, udawane bujanie w miejscu słabiej działa :D

Taki lajf :D

Uprzedzając pytania o przyzwyczajenie. Już po ciąży jest przyzwyczajona. I nauczy się spać sama. Moja starsza trójka bez problemów się nauczyła. SAMA, bez uczenia.

reklama
Normalny sen jak na takiego malucha. Moja starsza córka całe noce to zaczęła przesypiać jak miała może koło 2 lat? Nie pamiętam dokładnie, bo ona długo budzila się na mleko w nocy. Ale nawet teraz (3,5 lat) czasem sie budzi, bo a to pić, a to siku, a to przytulić:p
Synek ma 7 miesięcy i w sumie chyba raz przespał całą noc (od 22 do 7 rano). Z reguły chodzi spać koło 19/20 i budzi się dwa razy ostatnio - koło północy i koło 5. Jak był w wieku twojej córki to pobudki w nocy były max. co 2,5 godziny, im bliżej poranka tym przerwa była coraz krótsza.

A na rękach spałaby Ci dłużej? Albo w wózku na spacerze? Moja córka przez pierwsze 2-3 miesiące to w dzień spała tylko przy piersi. Odłożona do łózeczka, czy nawet na kanapę obok, po max. 2 minutach otwierała oczy, niezależnie od tego czy odkładałam ją od razu po zaśnięciu czy też czekałam, aż wpadnie w dłuższy sen. Przy piersi mogła spać i 2 godziny. Może trafił Ci się podobny egzemplarz?

Do góry