reklama
Babka kokosowo-ananasowa
Składniki na 10 porcji
•
150 g maki pszennej
•
125 g miekkiego masla
•
50 g plynnego miodu
•
100 g dzemu ananasowego
•
3 jajka
•
1 opakowanie wiorkow kokosowych
•
1 proszek do pieczenia (15 g)
•
1 cukier wanilinowy (16 g)
•
1 aromat wanilinowy lub cytrynowy
•
1 opakowanie rodzynek
•
50 g grubo pokrojonej czekolady
•
1 polewa o smaku czekoladowym
Etapy przygotowania
1.
Piekarnik nagrzac do 200°C. Maslo, miod oraz 50 g dzemu ananasowego wyrobic mikserem na puszysta mase.
2.
Kolejno dodawac jajka i dalej ubijac. 50 g wiorkow kokosowych wymieszac z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym, 5-6 kroplami aromatu waniliowego, maka, rodzynkami i czekolada. Dodac do masy maslanej i wyrobic gladkie ciasto.
3.
Forme do babek (z kominkiem) o srednicy 20 cm, posmarowac tluszczem, napelnic ciastem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C i piec ok. 40 min.
4.
Ciepla babke wylozyc na talerz. Polewe przygotowac wg przepisu podanego na opakowaniu, a nastepnie polac nia wierzch babki. Pozostalymi wiorkami kokosowymi udekorowac babke.
Składniki na 10 porcji
•
Etapy przygotowania
1.
agusia9915
Matka wariatka
- Dołączył(a)
- 7 Sierpień 2006
- Postów
- 9 296
jadłam pycha
mojej roboty:-)
mojej roboty:-)
karolina77
mamy lutowe'07 Zadomowiona(y)
- Dołączył(a)
- 5 Październik 2006
- Postów
- 4 112
Smakowity przepis - musze wyprobowac.
rozalka
Lutówkowo-sierpniowa mama
- Dołączył(a)
- 19 Kwiecień 2007
- Postów
- 10 598
Zrobiłam dziś dla mojej siostry(uwielbia je)Zajada popijając gorącą czekoladę.
Ciasteczka owsiane!
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki kokosu
3/4 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
4-5 łyżek miodu (najlepiej wielokwiatowego)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
8g cukru waniliowego
orzechy
3 żółtka i 1 jajko
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie suche składniki sypkie przesiej przez sito, dodaj resztę składników i wszystkie ze sobą zsiekaj. Powstałe ciasto podziel na części i rozwałkuj na stolnicy, formując za pomocą szklanki okrągłe ciasteczka. Piecz 10 min w temp 200 stopni
Dodaję jeszcze skórkę pomarańczową.Pycha!
Ciasteczka owsiane!
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki kokosu
3/4 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
4-5 łyżek miodu (najlepiej wielokwiatowego)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
8g cukru waniliowego
orzechy
3 żółtka i 1 jajko
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie suche składniki sypkie przesiej przez sito, dodaj resztę składników i wszystkie ze sobą zsiekaj. Powstałe ciasto podziel na części i rozwałkuj na stolnicy, formując za pomocą szklanki okrągłe ciasteczka. Piecz 10 min w temp 200 stopni
Dodaję jeszcze skórkę pomarańczową.Pycha!
dzisiaj ugotowałam Tosi pyszny obiadek- i mnie smakuje i jej:-)Obiadek rybny
potrzebujemy filet z ryby-ja miałam Pangę
2 marchewki
kilka różyczek brokułów
smietanę gęstą-ja miałam 18%
Roztapiamy w garnku masło-tak na oko;-)
Na to kładziemy surową rybe opruszoną solą i pieprzem trochę
Na to startą na tarce marchewkę
I na to brokuły, ale wcześniej podgotowane-juz raczej miękkie
Wszystko przykrywamy warstwą śmietany i dusimy pod przykryciem aż ryba będzie gotowa.
Śmietana spłynie nam na dno i stworzy się pyszny sosik. Myslę, że zamiast smietany można tez użyć jogurtu
Robi się to błyskawicznie i naprawdę pychota!!!
potrzebujemy filet z ryby-ja miałam Pangę
2 marchewki
kilka różyczek brokułów
smietanę gęstą-ja miałam 18%
Roztapiamy w garnku masło-tak na oko;-)
Na to kładziemy surową rybe opruszoną solą i pieprzem trochę
Na to startą na tarce marchewkę
I na to brokuły, ale wcześniej podgotowane-juz raczej miękkie
Wszystko przykrywamy warstwą śmietany i dusimy pod przykryciem aż ryba będzie gotowa.
Śmietana spłynie nam na dno i stworzy się pyszny sosik. Myslę, że zamiast smietany można tez użyć jogurtu
Robi się to błyskawicznie i naprawdę pychota!!!
dzisiaj ugotowałam Tosi pyszny obiadek- i mnie smakuje i jej:-)Obiadek rybny
potrzebujemy filet z ryby-ja miałam Pangę
2 marchewki
kilka różyczek brokułów
smietanę gęstą-ja miałam 18%
Roztapiamy w garnku masło-tak na oko;-)
Na to kładziemy surową rybe opruszoną solą i pieprzem trochę
Na to startą na tarce marchewkę
I na to brokuły, ale wcześniej podgotowane-juz raczej miękkie
Wszystko przykrywamy warstwą śmietany i dusimy pod przykryciem aż ryba będzie gotowa.
Śmietana spłynie nam na dno i stworzy się pyszny sosik. Myslę, że zamiast smietany można tez użyć jogurtu
Robi się to błyskawicznie i naprawdę pychota!!!
hmm zainteresowal mnie ten przepis bede musiała wypróbować sama bym takie cos zjadła
Ja powiem szczerze, że nic nie przygotowuję, więc do końca nie wiem, co będzie. Ale teściowie są tradycjonalistami, więc na pewno mogę się spodziewać: karpia smazonego i w galarecie, śledzia w śmietanie z rodzynkami i orzechami (mniam), pierogów z kapustą, uszek z grzybami w barszczu, sałatki warzywnej, ryby po grecku, klusek z makiem i bakaliami.Jakie potrawy znajdą się na Waszych wigilijnych stołach????
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 13
- Wyświetleń
- 13 tys
- Odpowiedzi
- 26
- Wyświetleń
- 16 tys
- Odpowiedzi
- 52
- Wyświetleń
- 16 tys
Podziel się: