reklama
DROŻDŻÓWKA, KTÓRA ZAWSZE SIĘ UDAJE
Składniki na ciasto drożdżowe:
2 szklanki mleka (niepełne)
5 dkg drożdży
kostka masła albo innego tłuszczu
2 niepełne szklanki cukru
4 jaja
cukier waniliowy (opcjonalnie)
ok. 1 kg mąki
Tłuszcz stopić, wlać do naczynia, dodać mleko, pokruszone drożdże, cukier i jaja, zamieszać, przykryć ściereczką i zostawić na noc (lub 6-8 godzin). Rano dosypać mąki i wymieszać. Nie trzeba wyrabiać. Wyłożyć na blaszkę, na to owoce i kruszonka i do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 50 min
a ja chciałam dziś piec ten placek wychodziłam z domu i wiedziałam że czegoś zapomniałam po drodze mi sie przypomniało że sprawdzić co muszę kupić ...stwierdziłam ze miej więcej pamiętam i brakują drożdze i masło bo reszte mam i dotarłam do sklepu i zapomniałam tego kupić kupiłam tylko śliwki żeby zrobić ze śliwkami i teraz mi się nie chce po to iść a śliwki już w połowie zjedzone
Oliwieczka
Mamy lutowe'07 Wdrożona(y)
a ja chciałam dziś piec ten placek wychodziłam z domu i wiedziałam że czegoś zapomniałam po drodze mi sie przypomniało że sprawdzić co muszę kupić ...stwierdziłam ze miej więcej pamiętam i brakują drożdze i masło bo reszte mam i dotarłam do sklepu i zapomniałam tego kupić kupiłam tylko śliwki żeby zrobić ze śliwkami i teraz mi się nie chce po to iść a śliwki już w połowie zjedzone
nastepnym razem moze sie uda Gosiu;-)
Kasiu robiłam placek drożdżowy i wyszedł pycha tylko dzis znowu żadnego owocu nie kupiłam i w końcu był sam z kruszanką ;-)
piekłam z 15 minut krócej bo już mi sie mocno przypiekał i rozczyn leżał z 30 minut a nie 6-8 h a i tak wyszedł super wielki
piekłam z 15 minut krócej bo już mi sie mocno przypiekał i rozczyn leżał z 30 minut a nie 6-8 h a i tak wyszedł super wielki
Dziewczyny, szukam przepisu na sernik, do którego dodaje się mleko
Ale chodzi o taki pieczony, nie sernik na zimno.
http://wkuchni.blog.onet.pl/Sernik-z-beza-i-brzoskwinia,2,ID337472938,n
reklama