reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

rzeczy niezbędne dla Maluszka

Ja zaopatrzyłam się w Laktator LOVI Senso Canpol Babies. Panie w sklepie były miłe:-D i pozwoliły mi przyjrzeć się z bliska kilku ręcznym laktatorom,no i wybrałam. Spodobało mi się,że jest mały i poręczny.Odciągać będę dużo bo chce karmić swoim pokarmem ale nie będę mogła przystawiać małego do piersi(pamiątką po pierwszej ciąży są rozszarpane sutki, z których od kilku miesięcy sączy się krew).Popytałam znajome i okazało się że kilka z nich korzystało z Lovi i były bardzo zadowolone. Przy okazji zaopatrzyłam się w inne akcesoria z tej serii (podgrzewacz, butelki,termo opakowanie).

Ostatnia edycja:
reklama
Cześć, będę mamą już po raz drugi, termin mam na 22 maja, szkoda ze dopiero teraz wpadłam na takie forum , ale lepiej późno niż wcale. Jako mama już jednego szkraba Marysia ma 4 lata, przeszłam już przez szał zakupów i testowanie wszystkiego. Właśnie zaczynam kompletować kosmetyki i inne prod higieniczne dla mnie i dla Zosi. Na liście mam:
1. żel do mycia ciała i włosów Nutri Sensitive Nivea Baby
2. mleczko nawilżające też tej serii
3.chusteczki Bambino- wg mnie najlepsze: zapach, nawilżenie, wielkość, i grubość bez porównania
4. pampersy Pampers dobrze chłonne nic się nie wylewa , a w pierwszych dniach to ważne, wiem że pampersy potrafią uczulić ale jeszcze nie spotkałam się z uczuleniem w pierwszych dniach, moja koleżanka poleca Huggis, podobno są pampersy nasączone rumiankiem i to uczula najwięcej, DADA używałam jak marysia maiła 1 rok, potrafiły przelać się po bokach
5. do pupci sudocrem a na poważniejsze zmiany mam maść Tormentiol
6. ciemieniucha maść z wit A, przy marysi przerabiałam wszystko:oliwkę, olejuszkę, masło, nawet maści sterydowe aż wyleczyłam dopiero wit A, polecam wszystkim zwłaszcza że kosztuje tylko 2 zł a efekt natychmiastowy
7. krem do twarzy Bambino
8.proszek Jelp
9. sól fizjologiczna do przemywania oczu
10. spirytus do pępuszka

Może i tych kosmetyków mało ale nauczona doświadczeniem że im mniej tym lepiej. I tak wszystko wychodzi później i lata sie do sklepu aż niewiadomo kiedy robi się cała szafa kosmetyków i mała apteczka. Pozdrawiam:-)

Obym trafiła z postem w temat:

chodzi mi o proszek do prania. Szukam jakiegoś dobrego, z atestami oczywiście, ale za rozsądnę cene. I szukałam. Widziałam Jelp, Bobas, Dzisiuś... i Presil Sensitiv z atestem Centrum Zdrowia Dziecka, 19 zl za 2,5 kg. Czy takiego proszku można użyć dla noworodka? chodzi mi o pierwsze pranie ciuszków dla dziecka no i potem.

Powiem szczerze, ale gdyby nie ten atest z CZD. Co Wy na to? Bo ja nie wiem, a położna nie mogła mi udzielić informacji, bo nie widziała takich proszków

ja od narodzin pierwszej córki używałam Jelp + podwójne płukanie , teraz też kupiłam ten proszek. Cena duża za 2,4 kg w realu płaciłam 29 zł. Ale nie miałam przykrych niespodzianek ze strony delikatnej skórki niemowlaka i nie musiałam stosować żadnych aptecznych alergicznych specyfików, które nie należą do tanich. Potem jak ta skóra u maluszka będzie grubsza ja przeszłam na Persil sensitive

ja na wszelki wypadek używam płynów do prania zamiast proszków z racji tego ,ze proszek nie zawsze dobrze się wypłucze z ubrań nawet w najlepszej pralce.
ja używam płynu Lovela dla malucha i żeby nie brudzić pralki to "dorosłe" ubrania piorę w żelu Persil

tsarina - ja taki proszek używałam dla poprzedniego malucha i byłam bardzo zadowolona.Jak pamiętam jest tam dzidzia na opakowaniu z mamą i tatą chyba:-D.Bez problemu jest bo nie ma zbyt dużej ceny,jest wydajny i ładnie dopiera nawet plamki z soczków.Prałam w nim też nasze rzeczy i starszej córki bo tak jest lepiej ,nie trzeba czekać aż samej dzidżki uzbiera sie pralka;-).Jest też dostępny chyba w płynie.

Chciałam zapytac czy, któras z Was miała juz doczynienia z chustami i która najlepiej wybrac. Moi mezczyźni zaplanowali dosc bogaty program letnich wypadów a nie uśmiecha mi sie wszędzie taszczyc wózka:dry:. Oferty producentów bardzo bogate a rozpietośc cenowa duza. Jesli macie jakies pomysły to czekam cierpliwie.:-)

ja chusty na pewno kupować nie będę :no:
wole nosidełko :tak: (uważam że dłużej mi posłuży od chusty). Ale na razie kupować nie będę, "w praniu" okaże się czy będzie mi potrzebne czy nie ;-)

ale już mam upatrzone dwie firmy :-) i na pewno któreś z nich wybiorę. fotek wstawiać nie będę bo tak na prawdę te wszystkie nosidełka są bardzo do siebie podobne. więc:
- firma Tomy (tańsze), albo
- firma Baby Bjorn (droższe)

zakup będzie uzależniony od stanu portfela ;-) :-p

reklama
ja jeszcze nie testowałam bo dopiero będę to robić ;)
ale zapoatrzyłam się w chustę kółkową kangoogoo
kangoogoo MEI TAI,ONBUHIMO,chusty i miekkie nosidla

i nosidełko baby neo
Nosidełko BABY- NEO z ODBLASKAMI promocja PREZENT (592352647) - Aukcje internetowe Allegro

chusta przyda mi się w pierwszych 3 miesiącach życia, gdy na przykład będę chciała wyjść do sklepu czy pod blok z psem a nosidełko jest tak wszechstronne ze na pewno posłuży nam dłużej :)
zobaczymy jak to będzie

Do góry