reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rzadkie i oryginalne imiona dla dzieci!

mój 2,5 letni rozrabiaka ma na imię Eryk, a podobno ma się też urodzić chłopak(zobaczymy czy potwierdzi to kolejne USG) i zastanawiam się nad Oliwierem. Bardzo mi się podoba choć nie mogę znaleźć znaczenia tego imienia. są jedynie ogólniki,

u nas jeśli będzie chłopak, to napewno będzie olivier i wolałabym przez V
znalazłam coś takiego :
Oliwier – imie męskie pochodzenia normandziego Wywodzi się od zniekształconego słowa Alfihar oznaczającego "armia elfów". Z czasem wymowa imienia została zmieniona i zaczęto je wiązać z łacinskim oliva oznaczającym "drzewo oliwne". W średniowieczu przybierało ono w Polsce formy Oliwir, Olwir, Olwer.
Imię to bywa obecnie spotykane w Polsce również w formie Olivier, która posiada negatywną opinię Rady Języka Polskiego
Pierwszym znanym Oliwerem był przyjaciel Rolanda, jeden z bohaterów Pieśni o Rolandzie . Imię spopularyzowała powieść Charlesa Dickensa Oliver Twist
Film Agnieszki Holland z 1992 roku zatytułowany jest Olivier, Olivier
Oliwier imieniny obchodzi 27 maja i 2 września

reklama
aga0411 Nam też zależało na Oliwierku przez v ale za nic w świecie nie przeszło. Mówi się trudno w wymowie w końcu i tak nie ma różnicy. Co do imienin to jeszcze jakoś początkiem października mój akurat obchodzi 27 maja ;-)

aga0411 Nam też zależało na Oliwierku przez v ale za nic w świecie nie przeszło. Mówi się trudno w wymowie w końcu i tak nie ma różnicy. Co do imienin to jeszcze jakoś początkiem października mój akurat obchodzi 27 maja ;-)

hmm szkoda. we wrześni rodziłaś czy w Poznaniu?

jesteśaniołkiem mnie bardzo się podoba Nataniel albo Natan:tak: Gdybyśmy mieli jeszcze synka to byłby Natanielem albo Oliwierem:tak: I Nadia też śliczne:-) Nikodem mi jakoś nie specjalnie się podoba.

A nasz synuś ma na imię Fabian:-)

aga0411 W Poznaniu z tym ze to nie problem w samym szpitali wpisali mi małego przez "v" ale już w samym urzędzie zmienili na w. Zarówno USC we Wrześni jak i w Poznaniu nie chciała słyszeć o takiej pisowni...

aga0411 W Poznaniu z tym ze to nie problem w samym szpitali wpisali mi małego przez "v" ale już w samym urzędzie zmienili na w. Zarówno USC we Wrześni jak i w Poznaniu nie chciała słyszeć o takiej pisowni...

hmm to nie dobrze, więc pewnie u mnie bedzie to samo :( a szkoda..
zobaczymy jak w usc bede rejestrować, bo nie wiem nawet gdzie, bo ja stałe zameldowanie mam nad morzem....

reklama
jesteśaniołkiem mnie bardzo się podoba Nataniel albo Natan:tak: Gdybyśmy mieli jeszcze synka to byłby Natanielem albo Oliwierem:tak: I Nadia też śliczne:-) Nikodem mi jakoś nie specjalnie się podoba.

A nasz synuś ma na imię Fabian:-)
Fabianek?? sliczne imie :).... tylko mysle jezeli Nataniel, to jak go przyjma w szkole?? jak bedzie pozniej w liceum...

Do góry