reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ruchy Naszych Maleństw

witajcie dziewczyny. jestem w 22 tyg. ciąży a ruchy poczułam już około 3 tygodni temu, tak się dzieję bo to druga moja ciąża i lekarz wytłumaczył że tak jest zazwyczaj, iż mięśnie brzucha i macicy są w miarę rozciągnięte po pierwszej ciąży. natomiast w pierwszej pierwsze ruchy też poczułam dopiero po 20-tym tyg. uczucie-nieziemskie, super sprawa. pozdrawiam.

reklama
Witaj Wiolunia !masz calkowita racje ruchy naszych pociech jest czyms cudownym ,nie do opisania :)swoje tez musialam sie naczekac poki maluszek dal o sobie znac ,tak juz naprawde poczulam okolo 20 tygodnia,wczesniej to bylo ledwo wyczuwalne a teraz z kazdym dniem coraz mocniej ,chociaz czasami ma leniwe dni i malo sie kopie ale czasem potrafi dac mocno o sobie znac :)kochaamy****pozdrawiam Wiolus :)

hej dziewczyny.. mój maluszek ostatnio ostro daje mi w kość.. i mam nadzieję, że jak już się urodzi, to jego dobowy rytm dnia sie nieco przestawi:-D teraz zaczyna się o 23.00 ale tak na spokojnie, może z 10 minut kopie..ale ok. 2-3 w mocy to się zaczyna.. dzisiaj to aż spać nie mogłam.. ciągle mnie budził tymi kopniakami - mały łobuz:-).

Ja ruchy poczułam w 19 tygodniu i od razu kopniaki.. Faktycznie także się zdarza, że jest mniej aktywny, wtedy staram się go szturchać i obudzić.wówczas wyczekiwuję tych kopniaków..wole już jak daje mi w kość ;-)

Te znaki ukrytej obecności to coś pięknego i uspokajającego... no może z wyjątkiem serii kopniaków (a może to boksnięcia ręką, trudno powiedzieć) w, za przeproszeniem, końcowy odcinek przewodu pokarmowego od środka ;-) Moja dzidzia jest w ogóle nisko ułożona, może to dlatego...

Moja mała odkąd obróciła się główką w dół daje mi się we znaki, zwłaszcza nad ranem i wieczorem. Bywa, że budzi mnie kopniaczkami, a raczej boksami, bo to chyba rączki ;-) Kopniaki czuję czasami nad pępkiem i po bokach takie rozpychanie... :-)

Ja się wczoraj zdziwiłam, bo lekarka mi powiedziala że moja mała jest tez obrocona główką w dół, a ja ruchy czuje głównie na dole (tuz nad kością łonową), przy pępku bardzo zadko. Czyzby główką tak kręciła? Chyba ze tylko spi z główką na dole, a do szaleństw się odwraca :-D

Ja też właśnie na dole najczęściej kuksańce takie i widać jak brzuch się rusza... Czyli to muszą być rączki Twojej małej Corin. Wyżej czuję ale głębiej i mniej gwałtowne więc wywnioskowałam że to nóżki... Moja leżała poprzecznie i czułam tylko z jednego boku jak się ruszała ale teraz się rozbrykała na dobre ;-)

U mnie jest tak samo Corin, Hania :) Czuje Małą bardzo nisko właśnie w okolicach kości łonowej. Na USG wyszło, że ułożona jest główką w dół, więc to chyba rzeczywiście takie silne boksowanie rączkami. Wydaje mi się, że nóżki ma gdzieś koło pępka i tam czuję rzadziej. Śmieszne, bo mówi się, że dziecko "kopie".

reklama
no własnie mowi sie ze dzidzia kopie a najpewniej jest tak ze dzidzia wiecej boksuje:)z racji tego ze moje "małe" dzieciątko jest wielkoludkiem ja czuje boksowanie bardzo nisko, a kopanie sporo powyzej pepka. super to uczucie jak łapkami i nózkami macha w jednym czasie:)

Do góry