u mnie mloda sie ostatnio uspokila i nie kopie juz tak mocno z reguly sa to delikatne kopniaki ale kiedys adas mi mowil, ze jak wstawal do pracy to mloda szalala w brzuchu wiec moze jest tak, ze daje czadu jak spie i nie czuje
reklama
Ostatnio (w poniedziałek) byłam na IP ze skurczami, babka powiedziała mi że nie można masować brzuszka podczas skurczów ale jak nic się nie dzieje to nie ma przeciwwskazań (oczywiście bez przesady w drugą stronę) - normalnie można nasmarować brzuszek czy chwilkę go pomasować gdy bobas się wierci i wypina
cześć laski. nie wyobrażam sobie, żeby brzucha nie dotykać trzeba odróżnić masaż brzucha od głaskania. Przecież nasze dzieci potrzebują czułości i jakoś nie dam sobie wmówić, że jest inaczej. Czytałam też w tych gazetkach, które dostawałam na usg, że delikatne naciskanie czy "pukanie" jest bodźcem dla dziecka i stymuluje jego rozwój. Z resztą na usg lekarz też naciska głowicą brzuch, prawda?
ja też sobie nie wyobrażam aby nie dotykać w ogóle brzucholka. Mój mały już tak się wierci i robi takie "przemeblowania" w moich narządach, że kilka razy dziennie do niego "pukam" bo mnie boli jak sie wierci i on wtedy zmienia pozycję. A najbardziej lubi jak mu masuję stópki kochany bobasek...:-)
C
claudia4you
Gość
Mój jest coraz bardziej ruchliwy ostatnio - aż brzuch boli
jedyna nadzieja, to jak mój rękę przyłoży to mały się uspokaja
jedyna nadzieja, to jak mój rękę przyłoży to mały się uspokaja
joasienka1
Fanka BB :)
monia-t - ja mam tak samo. mąż się bawi z córką codziennie wieczorem i opowiada jej bajkę i dotyka brzucha, głaszcze itp.
ja też, wiele razy dziennie dotykam brzucha.
nam położna mówiła, że nie można masować brzucha kolistymi ruchami, kiedy wcieramy oliwkę (mąz wciera zawsze wieczorem) to delikatnie i ruchami góra-dół a nie kolistymi i nic się nie dzieje.
nie wyobrażam sobie żeby brzucha nie dotykać, dziecko potrzebuje czułości i moja córeczka zawsze odpowiada na dotyk.
czasem nawet jak się za długo nie rusza to pukam do niej i pytam co robi i zawsze daje znać :-)
nam położna mówiła, że nie można masować brzucha kolistymi ruchami, kiedy wcieramy oliwkę (mąz wciera zawsze wieczorem) to delikatnie i ruchami góra-dół a nie kolistymi i nic się nie dzieje.
nie wyobrażam sobie żeby brzucha nie dotykać, dziecko potrzebuje czułości i moja córeczka zawsze odpowiada na dotyk.
czasem nawet jak się za długo nie rusza to pukam do niej i pytam co robi i zawsze daje znać :-)
monia-t - ja mam tak samo. mąż się bawi z córką codziennie wieczorem i opowiada jej bajkę i dotyka brzucha, głaszcze itp.
Dokładnie! i nadziwić się nie mogę, że faktycznie ten kontakt z dzieckiem jest już możliwy :-) No chyba, że dzidzia daje znać, żeby dać jej spokój i przestać ją zaczepiać
ariska
cześć laski. nie wyobrażam sobie, żeby brzucha nie dotykać trzeba odróżnić masaż brzucha od głaskania. Przecież nasze dzieci potrzebują czułości i jakoś nie dam sobie wmówić, że jest inaczej. Czytałam też w tych gazetkach, które dostawałam na usg, że delikatne naciskanie czy "pukanie" jest bodźcem dla dziecka i stymuluje jego rozwój. Z resztą na usg lekarz też naciska głowicą brzuch, prawda?
Taa ale usg masz raz na miesiąc a głaskać i masować można kilka razy dziennie
iwi10
A ja czuje pod żebrami jak nieraz mnie mały uciska, chyba to jest główka jak dotyka ręką to nieraz czuje niesamowite uczucie, a z drugiej strony nóżki. Jak będzie usg to muszę się spytać jak się nie obróci czy dobrze kombinuje.
reklama
Taa ale usg masz raz na miesiąc a głaskać i masować można kilka razy dziennie
lepiej przyznaj się bez bicia - też to robisz!!! Bo ja tak! :-) i żeby tylko kilka razy dziennie?!