reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ruchy maluszkow

ja co jakiś czas mam wrażenie takiego łaskotanie/głaskania od środka czasami wrażenie jakby mi się ktoś w brzuchu rozpychał;) ale cały czas czekam na kopniaczka

reklama
ja napiszę tak
wczoraj to chyba było TO
wcześniej czułam ruchy ale takie słabsze, a wczoraj w nocy jak przyłożyłam rękę to poczułam ruch na zewnątrz brzuszka , czyli jakby mój przyłożył rękę też by czuł........

ale do końca nie jestem pewna.....

a u mnie tak jak mówiłyście, jak już poczułam w zeszłym tygodniu tak teraz parę razy dziennie daje o sobie znać, a wczoraj wieczorem to już się rozhulał tak że hej;) aż było widać gołym okiem, ale tatuś nie mógł popatrzyć bo mamy "ciche dni", dobrze mu tak;)

u mnie dzidzia teraz codziennie daje znac o sobie, czasem w ciagu dnia tez pare kopniakow zalicze :), natomiast wieczorem juz tak dluzej ale jeszcze delikatne sa. nie moge sie doczekac az miska bedzie mogla poczuc kopniaki bo ostatnio ogl film o dzidzi w brzuszku i strasznie szczesliwa byla jak widziala dzidzie.

Ja bardzo dlugo czekalam na pierwsze ruchy ale teraz juz czuje bardzo wyraznie i dosyc czesto ;) Czasami nawet potrafie rano sie obudzic poniewaz malenstwo tak mnie kopie :) Jak zbyt dlugo siedze w jednej pozycji to tez zaczyna sie wiercic :)

Moje maleństwo daje znać o sobie głownie, kiedy leżę, siedzę, ogólnie rzecz biorąc jestem w pozycji jednostajnej. Te brzdące od początku uczą się usypiania pod wpływem naszego ruchu, kołyszemy je do snu chodząc :) Chyba będę całą ciążę leżała, żeby złego nawyku moje dziecię nie załapało :)

Lepiej maluszka wykolysaj teraz na zapas ;)
Tez mam nadzieje, ze nawyk kolysania i brania na rece nie utrwali sie u mojego malenstwa. Mam w rodzinie kilka przypadkow, kiedy tak zostalo dziecko nauczone po urodzeniu (ledwo steknie juz na rece i kolysanie), a potem byl problem, bo trzeba bylo non stop siedziec przy nim. Dlugo nie chcialo sie oduczyc, nawet kiedy przyszlo mlodsze rodzenstwo, to trzeba bylo wiekszosc uwagi skupiac na starszym rozpieszczonym przez wszystkich wkolo (jedno z takich dzieci ma teraz 14 lat, mlodsza siostre i nadal swiat sie kreci wolol niego).

No i ja sie pochwale ze juz czuje dzidziusia , nie bardzo czesto ale czuje prawie juz codziennie.... Czuje radosc w sercu wielka Piekne uczucie, czekam teraz jak tylko maz bedzie mógł to poczuc ....

A mój dzidziuś jest chyba jakoś dziwnie ułożony bo jak chodzę lub siedzę to w ogóle nie czuję ruchów, dopiero jak się położę i przyłożę rękę do brzucha to czuje kopniaki na ręce a nie na brzuchu, wygląda na to że nie mam czucia w brzuchu :p

reklama
A ja bardziej czułam wewnątrz jak śmiga maluch. Wczoraj Nicole przytuliła głowę i dzidzia otarła jej się o ucho, była rozanielona... Wieczorem mąż położył rękę, jak wyczułam że maluch zaczyna kręciołki i też poczuł :) Wogóle to dzieciaczek jest dużo bardziej ruchliwy od dziewczyn i częściej buszuje.

Do góry