reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rozwój naszych kochanych pociech

reklama
elcia to swą własnie ćwiczenia NDT BOBATH :tak::tak::tak:

W fundacji jak ćwiczę z maluchami to też tak robimy .
Różnica polega na tym ,że przed piłką zamiast zabawki leży pies i zadaniem dziecka jest dotknąć psa rączkami jak przesuwam je na piłce do przodu .

Jest 1 podstawowa zasada w piłce.
Musi być napompowana tak ,by po położeniu dziecka na piłce robiła się powierzchnia płaska.
Takie ćwiczenia uczą dzieci czucia ciała w przestrzeni ;-)

FISIOTERAPIA BOBATH - YouTube

acha czyli musi byc mieka
ten filmik ogladałam ale tam starsze dziecko jest a niewiedziałam czy taki maluszek moze na piłce:))
a próbowałam z mała tych tych przekretów na boczek ze podnosi główke na boku i za chiny nie chce głowe podniesc

elcia - nie obejrzalam calego filmu rosyjskiego tylko na wyrywki ale ona tam mowila, ze na tej pilce moga cwiczyc juz namlodsze dzieci, praktycznie od poczatku (to sa te pierwsze cwiczenia, ktore pokazywala), dla starszych dzieci sa troche inne cwiczenia (to byly te pozniejsze z chwytaniem). Hiszpanskiego niestety nie opanowalam :no2:

AS - a od jakiego wieku dzieci interesuja sie psem? Nasz synek wykazuje tak calkowity brak zainteresowania pluszakami, ze nawet nasz ruchomy (czy. zywy) pies nie robi na nim najmniejszego wrazenia :baffled: Oliver woli bawic sie szmatkami i raczkami (swoimi i maminymi)

elcia - nie obejrzalam calego filmu rosyjskiego tylko na wyrywki ale ona tam mowila, ze na tej pilce moga cwiczyc juz namlodsze dzieci, praktycznie od poczatku (to sa te pierwsze cwiczenia, ktore pokazywala), dla starszych dzieci sa troche inne cwiczenia (to byly te pozniejsze z chwytaniem). Hiszpanskiego niestety nie opanowalam :no2:

AS - a od jakiego wieku dzieci interesuja sie psem? Nasz synek wykazuje tak calkowity brak zainteresowania pluszakami, ze nawet nasz ruchomy (czy. zywy) pies nie robi na nim najmniejszego wrazenia :baffled: Oliver woli bawic sie szmatkami i raczkami (swoimi i maminymi)
Tak na piłce i na wałku można ćwiczyć najmłodsze dzieci i nie ma ku temu przeciwwskazań. :no:
Zabawa na piłce to super zabawa i wiele można "naprostować" podczas tych zabaw.
Zainteresowaniem psem zależy od samego dziecka.
Moja mała jak leży na piance (puzzle) i pies chodzi obok to ona już go bacznie obserwuje .
Widzę jak za nim zwrokiem wodzi a nawet nieraz główkę przekręca w jego kierunku.
Podejrzewam ,że to jedynie ruch zwierzęcia na ten moment ją interesuje ,a nie sam pies. :-D:-D:-D

Spróbuj mu troszkę pomóc zaakceptować pluszaki przez stumulację .
Dużo dzieci nie lubi kontaktu bezpośredniego z maskotką i czasami trzeba mu pomóc polubić pluszaka.
To taka nadwrażliwość na konkretny materiał .Z czasem je zaakceptuje i pokocha.
Nie martw się .:happy2::happy2:

As, czytałam o prawidłowym ułożeniu podczas karmienia - jakieś rady przy karmieniu butlą? ;)
Przy karmieniu butlą ułożenie dziecka jest inne ,więc tu chyba łapki nie "lecą na boki.
Można kontrolować ułożenie rączki tej "luźnej " podtrzymując ją ,żeby nie odwodziła się .
I tu znów polecam Zawitkowskiego.
(Fajnie jest pokazane pod koniec filmiku jak brać malucha bokiem do siebie z podłoża tak ,by nie prowokować wzmożenia lub osłabienia napięcia mięśniowego).
Karmienie butelką - Paweł Zawitkowski - Mamo Tato co Ty na to - YouTube

As bardzo ci dziekuje za tą strone :tak::* Będę z tego korzystała, bo nawet nie zdawalam sobie sprawy z tego że robie podstawowe błędy chociaż by w samej pielęgnacji :baffled: Wczoraj na rehabilitacji babeczka mnie uświadomiła:tak:

reklama
Do góry