reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzenie diety Maluszka

No to widze ze wszystkie mamy podobny problem z mlodszymi dziecmi. Obstawiam ze to wina mniejszej ilosci czasu i tego ze jakos mniej przywiazujemy wage przy drugim dziecku co i jak po kolej i tak dajemy jak nam akurat pasuje.

reklama
U nas dzisiaj w ruch poszedl banan - normalnie dałam Mlodemu taki kawalek obranego banana, pociumkał sobie troszke i bardzo byl zadowolony. Jedlismy tez risotto i sam sobie zazyczyl jesc - oczywisci cala buzka , raczki i ubranka w jedzeniu, ale trafial do buzi i sie oblizywał :) slodki widok, jutro rozkladam krzeselko do jedzenia bo jak tak to ma wygladac to ja ze sprzataniem nie wyrobie :) a i lece jutro po chrupaski

Jouluanatto na te warsztaty to trzeba się zapisać było bo była ograniczona liczba miejsc, wiem że dali jeszcze jeden termin sprawdź sobie na fb ;-)... Daj koniecznie znać jak przylecicie, Kroczek też się chyba wybiera więc może uda się nam zgrać wszystkim w jednym czasie :tak:

Jeśli chodzi o rozszerzanie diety to ja uważam, że teorię trzeba znać ale nie stosować się jakoś super pilnie bo to co raz się zmienia...
U mnie Kuba jest na słoiczkach, bo pozna dużo więcej smaków niż jak bym mu gotowała, oczywiście słoiczki są odpowiednie dla wieku ale nie wprowadzam po kilka łyżeczek... Mały na wszystko otwiera dzioba jak piskle w gnieździe bez względu na to co dostaje i zjada odrazu cały obiadek czy deserek do końca więc mu nie zabieram :-). Póki co zastępuje to nam jedną porcję mleka i nic się złego nie dzieje, na wszystko reaguje dobrze :tak:
Co do glutenu to też nie mierzę tego jakoś specjalnie, dosypuję od początku łyżkę stołową kaszy mannej do kaszki i tyle, a czasem jak jest końcówka to ile mi się tam sypnie i też nic się nie dzieje jak dotąd ;-)

Dziewczyny jak to było z wprowadzeniem jajka. Na początku gotowane żółtko jako np dodatek do zupy? I ile dać? Pół żółtka na porcję zupy to będzie w sam raz na początek?

Wedlug starych wytycznych to tak jak mowisz zlotko ugotowane do zupy. Wedlug nowych mozna od razu z bialkiem. Ja jak robilam Tymkowi zupki to dawalam cale zoltko ale ja gotowalam zupki na dwa-trzy dni.

W związku z tym, że jestem początkująca w karmieniu mm mam pytanie.

Ile porcji mleka powinno pić niemowlę?
Na pudełku jest napisane, że 3 + 2 inne. A gdzieś czytałam, że porcji mleka powinno być 4. Czyli może to tak, że 3 porcje mleka na dobę, 1 porcja kaszki i obiad. No i jakiś mały deserek owocowy też chyba.

A jak będę podawać jogurt to też jest zaliczany jako posiłek mleczny?

Edysiek u nas jest tak, że zawsze dostaje na rządanie:
8-8:30 kaszka 150ml
10:30 -11:00 butla 180ml
13-14 zupka
Około godziny po obiedzie dostaje deserek
16:30-17 butla 180ml
Po 19 butla 180 ml
Około 4-5 w nocy butla 180 ml

I oczywiscie miedzy posiłkami wypija łącznie około 180 ml wody/herbatki/soku.

U nas na dobę wychodzi 4 butle.
Z jogurtem nie pomogę.

Wczoraj pierwszy raz jadł zupkę z mięskiem, gotowałam dyniową z indykiem. Oczywiscie mu smakowało :D

Ostatnia edycja:
EDY SIEK według norm 6miesieczne niemowlę powinno zjadać 5posiłków dziennie,czyli 4mleczne i zupka,deser owocowy jako dodatkowo.Tylko to jest do wykonania jeśli dziecko nie je w nocy.moja miała etap że 2razy w nocy butle jadła,więc nie realne.Teraz je tak;

ok 8 butla mleka 160ml
11 zupka+herbatka
14 mleko 160
16,30-17 deserek ja gotuję mannę na wodzie i daje owoce do tego,nie słodzę kaszy bo cukier jest naturalny w owocach
19,30 mleko 210+2łyżeczki kleiku
2-4 mleko 160.

Jakby nie nocne jedzenie to by się zmieściła w normie 5posiłków;-).jak podasz pełny kubeczek jogurtu to możesz zastąpić jeden posiłek mm,ale na początek parę łyżeczek pewnie dasz.Ja za parę dni spróbuje zamiast manny dać jogurt naturalny z owocami.Kaszek w końcu nie daje bo to sam cukier,czasem robię kleik ryżowy albo kukurydziany na gęsto do jedzenia łyżeczką.Dziś będę bebilon zamiawiać to zamówię te kaszki holli bez cukru jakieś z musli,polecam aptekę internetowa najtańsz bebilon znalazłam i leki czy witaminy też w dobrych cenach:tak:

Dla mam przeciwniczek cukru,jest duży wybór takich kaszek,ja zamówiłam tą
HOLLE, kaszka jaglana jabłkowo gruszkowa z ryżem, od 6+, 250g - Dla dzieci i niemowląt | AptekaGemini.pl

Mojej łosoś bardzo smakuje,kupiłam kawałek,poporcjowałam i do zamrażarki ,pózniej tylko do zmiksowania wrzucić,i na 12porcji obiadkowych zapłaciłam 13zł,tyle to 2słoiczki kosztują;-),bo w słoiczku jest 8,5%ryby.

Dziewczyny a w jakiej postaci podać jajo całe?tzn żeby nie miksować do zupy,robiła któraś na parze?

Ostatnia edycja:
reklama
Edysiek - Emma ja prawie identycznie jak Filipek Miki.
Poza tym uważam, że przecież nie ma reguły bo pierwsze każde dziecko jest inne a po drugie nawet Kinga może w jeden dzień odmówić zupy czy deseru, bo nie zasmakuje, a że nie będzie nic gotowego innego a będzie głodna to dostanie ekstra butlę. Przynajmniej u nas tak jest. Ja się nie trzymam żadnych reguł, że dziecko musi w danym wieku tyle a tyle zjeść. Mam cel że je rano kaszkę na mleku + starty surowy owoc, zupę i deser (inny owoc surowy albo robię jej mus wieloowocowy) i do tego jedna butla w nocy i dwie lub trzy w ciągu dnia. A jak planu nie wykona to się nie obrażę:-D Grunt, że rośnie, jest pełna energii (aż za bardzo czasami :-p) i jest zdrowa :)

Do góry