reklama
Pamka_
Dumna mama Króla Juliana
- Dołączył(a)
- 15 Marzec 2012
- Postów
- 733
Mój Julek dziś od 8 do 15 nie dostał cycka i nie było tragedii jak wczoraj. Potem udało mi się z jednej piersi ściągnąć 150 więc myślę, że tak to bedzie wyglądać:
Rano cyc, potem ściągane mleko, zupka, deserek, mama wraca z pracy daje cyca z drugiego odciąga na rano i na noc cyc... Ciekawe czy sie uda Jeśli w międzyczasie będzie głodny to ma dostać jeszcze jedną zupkę
Aaaa i już dziś Julek dostał pierwszy słoiczek po 6 miesiącu z podwójną porcją mięska szału nie było;-)
Rano cyc, potem ściągane mleko, zupka, deserek, mama wraca z pracy daje cyca z drugiego odciąga na rano i na noc cyc... Ciekawe czy sie uda Jeśli w międzyczasie będzie głodny to ma dostać jeszcze jedną zupkę
Aaaa i już dziś Julek dostał pierwszy słoiczek po 6 miesiącu z podwójną porcją mięska szału nie było;-)
katrina115
Potrójna Mama
No i zaczęłam od deserku z glutenem.
Pamka - no zwiększa się, bo w normalnym jedzeniu prawie we wszystkim masz gluten. Zacząć trzeba od malutkich ilości, żeby w razie czego wyłapać nietolerancję glutenu.
mlodak - for You - cytuję:
"Dziecko, którego organizm nie toleruje glutenu (dotknięte celiakią), nie może jeść pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa (tego ostatniego tylko z powodu zanieczyszczeń innymi rodzajami zbóż). Gluten znajduje się w mące, a więc w pieczywie (bułki, chleb zwykły, razowy, pieczywo chrupkie) oraz w ciastach, herbatnikach, kluskach i słodyczach zawierających mąkę pszenną, a także w kaszach (manna, jęczmienna i pęczak), płatkach zbożowych i zwykłych makaronach."
czyli, że pęczak tez zawiera gluten.
Pamka - no zwiększa się, bo w normalnym jedzeniu prawie we wszystkim masz gluten. Zacząć trzeba od malutkich ilości, żeby w razie czego wyłapać nietolerancję glutenu.
mlodak - for You - cytuję:
"Dziecko, którego organizm nie toleruje glutenu (dotknięte celiakią), nie może jeść pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa (tego ostatniego tylko z powodu zanieczyszczeń innymi rodzajami zbóż). Gluten znajduje się w mące, a więc w pieczywie (bułki, chleb zwykły, razowy, pieczywo chrupkie) oraz w ciastach, herbatnikach, kluskach i słodyczach zawierających mąkę pszenną, a także w kaszach (manna, jęczmienna i pęczak), płatkach zbożowych i zwykłych makaronach."
czyli, że pęczak tez zawiera gluten.
Ostatnia edycja:
po trudach jakie przeszłam tak pokochałam karmienie UU, że nie chcę się z tym rozstawać
Ja tez uwielbiam karmienie UU jak mały mnie szarpie za bluzkę i rzuca się na cyca
Wicie jak Wam zazdroszczę, że możecie karmić tylko UU :-( Ja karmię tylko dwa razy dziennie, mała jakoś niezbyt chce z cycka jeść, a i tak nie mogę się zdecydować, żeby sobie już to darować...
Pamka_
Dumna mama Króla Juliana
- Dołączył(a)
- 15 Marzec 2012
- Postów
- 733
Maćku nie darowuj sobie Wiem, że takie gadanie, że karmienie cyckiem daje dziecku dużo dobrego jest na dłuższą metę wkurzające ale jeśli to prawda?
Ja też uwielbiam karmić piersią i ciężko przechodzę myśl, że moje dziecko jest w stanie 8 godzin zupełnie bez mamy wytrzymać i jeszcze sie przy tym dobrze bawić- egoizm z mojej strony ale co począć jak mi tak odpowiadało...
Ja też uwielbiam karmić piersią i ciężko przechodzę myśl, że moje dziecko jest w stanie 8 godzin zupełnie bez mamy wytrzymać i jeszcze sie przy tym dobrze bawić- egoizm z mojej strony ale co począć jak mi tak odpowiadało...
kasia.natka
Fanka BB :)
ja będę próbowała jak najdłużej karmić piersią rano a wieczorem jeszcze odciągać
tialana
Fanka BB :)
MAgdzia też już poznała trochę smaków. Zaczęłyśmy od jabłuszka bo był problem z kupką, potem był kleik ryżowy podawany łyżeczką i teraz to już w menu jest kaszka ryżowa z jabłuszkiem, zupka z ziemniaczka marchewki i pietruszki, jabłuszko, jabłuszko z marchewką, dynia, dynia z marchewką. Raz dałam jej sama marchewkę ale nie chciała, skutecznie zaciskała buzię przed łyżeczka i jak w zupce jest więcej marchewki to też nie zbyt chętnie je.
Ja gotuje jej sama, ziemniaki i jabłka mam swoje a marchew, pietruchę i dynie kupiłam od sąsiadów do słoiczków też jej zrobiłam jabłuszek, dyni i dyni z marchewka, jeszcze mam jedną i przerobię ją z jabłuszkiem do słoiczków.
Nie pamiętam kto pytał jak zrobić dynię, ja gotowałam ją do miękkości i potem miksowałam i gotowe
Ja gotuje jej sama, ziemniaki i jabłka mam swoje a marchew, pietruchę i dynie kupiłam od sąsiadów do słoiczków też jej zrobiłam jabłuszek, dyni i dyni z marchewka, jeszcze mam jedną i przerobię ją z jabłuszkiem do słoiczków.
Nie pamiętam kto pytał jak zrobić dynię, ja gotowałam ją do miękkości i potem miksowałam i gotowe
katrina - nie prawda ze się zwiększa. Cytuje:
[h=3]Podczas ekspozycji na gluten wyróżniamy trzy etapy:[/h]
Etap I - podawanie niewielkich dawek glutenu, jako dodatku do posiłku: 2-3 g produktu (to płaska łyżeczka od herbaty) glutenowego (np. kaszki manny) na 100 ml posiłku (np. zupki, mleka) - po 4 miesiącu niemowlęta karmione piersią i po 5 miesiącu niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym
Etap II - po 6 miesiącu życia niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym - zwiększenie ilości glutenu - 6 g produktu glutenowego na 100 ml zupki; niemowlęta karmione piersią po dwumiesięcznym, pełnym okresie ekspozycji mogą otrzymywać gluten bez ograniczeń.
Etap III - po 9 miesiącu życia - gluten może być podany bez ograniczeń.
Przy czym ekspozycja na gluten powinna trwać pełne 2 miesiące od chwili wprowadzenia.
[h=3]Podczas ekspozycji na gluten wyróżniamy trzy etapy:[/h]
Etap I - podawanie niewielkich dawek glutenu, jako dodatku do posiłku: 2-3 g produktu (to płaska łyżeczka od herbaty) glutenowego (np. kaszki manny) na 100 ml posiłku (np. zupki, mleka) - po 4 miesiącu niemowlęta karmione piersią i po 5 miesiącu niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym
Etap II - po 6 miesiącu życia niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym - zwiększenie ilości glutenu - 6 g produktu glutenowego na 100 ml zupki; niemowlęta karmione piersią po dwumiesięcznym, pełnym okresie ekspozycji mogą otrzymywać gluten bez ograniczeń.
Etap III - po 9 miesiącu życia - gluten może być podany bez ograniczeń.
Przy czym ekspozycja na gluten powinna trwać pełne 2 miesiące od chwili wprowadzenia.
reklama
Pisalam kiedyś ze znalazłam kaszki hipp z lutenek po 4 msc. Takie w słoiczkach. A ze nie opisane było co i w jakich ilościach przy ekspozycji stosowac to napisalam do hipp-a. I mam odpowiedz. Więc czasem zamiast bawic się w manne to wykorzystam sloiczek:
Droga Mamo,
Dawka początkowa glutenu w kaszkach mlecznych na dobranoc (w tym ta z biszkoptami) to 1/3 słoiczka.
Zachęcam do spróbowania innych naszych produktów z glutenem, np. Gruszki i jabłka z kleikiem orkiszowym BIO (produkt przeznaczony dla dzieci po 5 miesiącu życia). Mniej więcej 1/3 słoiczka odpowiada początkowej, dziennej zalecanej porcji glutenu (a więc 2-3g).
W ofercie HiPP znajdzie Pani również produkty po 5. miesiącu zawierające gluten: Rosołek z kurczaka z kaszką manną BIO. W przypadku tego produktu odpowiednia ilość do stopniowego wprowadzania glutenu to ½ słoiczka.
Wprowadzając gluten do diety dziecka można także wykorzystać Pierwsze ciasteczka BIO po 7. miesiącu. Jednak mogą być one podane wcześniej w formie kaszki. W tym celu rozpuścić 1-2 ciasteczka w kilku łyżkach soku lub mleka, które pije dziecko.
Jeśli chodzi o kaszki mleczne (po 5 miesiącu) to proponuję:
- Kaszkę mleczną Na Dobranoc Owsianka z jabłkami BIO
- Kaszkę mleczną mannę Na Dzień Dobry Truskawki
- Kaszkę mleczną wielozbożową Na Dobranoc Banany BIO
W przypadku dwóch pierwszych kaszek najlepsza proporcja to 1 łyżka stołowa kaszki + ok. 30ml wody. Natomiast rekomendowana ilość dla kaszki z dodatkiem bananów to 2 łyżki stołowe kaszki + ok. 60ml wody.
Warto wiedzieć, że powyżej przedstawione dawki glutenu powinny pojawiać się w diecie malucha przez około jeden, dwa miesiące. Dopiero po tym czasie – jeśli wszystko jest w porządku - zwiększa się te ilości.
W przypadku dalszych pytań pozostaję do dyspozycji.
Droga Mamo,
Dawka początkowa glutenu w kaszkach mlecznych na dobranoc (w tym ta z biszkoptami) to 1/3 słoiczka.
Zachęcam do spróbowania innych naszych produktów z glutenem, np. Gruszki i jabłka z kleikiem orkiszowym BIO (produkt przeznaczony dla dzieci po 5 miesiącu życia). Mniej więcej 1/3 słoiczka odpowiada początkowej, dziennej zalecanej porcji glutenu (a więc 2-3g).
W ofercie HiPP znajdzie Pani również produkty po 5. miesiącu zawierające gluten: Rosołek z kurczaka z kaszką manną BIO. W przypadku tego produktu odpowiednia ilość do stopniowego wprowadzania glutenu to ½ słoiczka.
Wprowadzając gluten do diety dziecka można także wykorzystać Pierwsze ciasteczka BIO po 7. miesiącu. Jednak mogą być one podane wcześniej w formie kaszki. W tym celu rozpuścić 1-2 ciasteczka w kilku łyżkach soku lub mleka, które pije dziecko.
Jeśli chodzi o kaszki mleczne (po 5 miesiącu) to proponuję:
- Kaszkę mleczną Na Dobranoc Owsianka z jabłkami BIO
- Kaszkę mleczną mannę Na Dzień Dobry Truskawki
- Kaszkę mleczną wielozbożową Na Dobranoc Banany BIO
W przypadku dwóch pierwszych kaszek najlepsza proporcja to 1 łyżka stołowa kaszki + ok. 30ml wody. Natomiast rekomendowana ilość dla kaszki z dodatkiem bananów to 2 łyżki stołowe kaszki + ok. 60ml wody.
Warto wiedzieć, że powyżej przedstawione dawki glutenu powinny pojawiać się w diecie malucha przez około jeden, dwa miesiące. Dopiero po tym czasie – jeśli wszystko jest w porządku - zwiększa się te ilości.
W przypadku dalszych pytań pozostaję do dyspozycji.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 127
- Wyświetleń
- 8 tys
- Odpowiedzi
- 25
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 22
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 6
- Wyświetleń
- 2 tys
N
Podziel się: