reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety maluszków

katrina - nie prawda ze się zwiększa. Cytuje:
Podczas ekspozycji na gluten wyróżniamy trzy etapy:

Etap I - podawanie niewielkich dawek glutenu, jako dodatku do posiłku: 2-3 g produktu (to płaska łyżeczka od herbaty) glutenowego (np. kaszki manny) na 100 ml posiłku (np. zupki, mleka) - po 4 miesiącu niemowlęta karmione piersią i po 5 miesiącu niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym

Etap II - po 6 miesiącu życia niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym - zwiększenie ilości glutenu - 6 g produktu glutenowego na 100 ml zupki; niemowlęta karmione piersią po dwumiesięcznym, pełnym okresie ekspozycji mogą otrzymywać gluten bez ograniczeń.

Etap III - po 9 miesiącu życia - gluten może być podany bez ograniczeń.
Przy czym ekspozycja na gluten powinna trwać pełne 2 miesiące od chwili wprowadzenia.

Są różne teorie na ten temat, ja czytałam też artykuł,że się zwiększa gluten wtedy ekspozycja może trwać krócej:)

reklama
W ogóle to chyba już czas połączyć oba wątki bo ja skaczę z jednego do drugiego:tak:
Mnie pediatra nic nie powiedziała i wkurzam sie straszliwie bo wszelkie info muszę szukać na necie dlatego się Was pytam co chwila jakieś podstawowe dla Was pewno rzeczy...

dzięki Aylin że się podzieliłaś :tak: mi pediatra powiedziała żeby właśnie zamiast się bawić w gotowanie manny to używać takich słoiczków po 5 m-cu ale o takich proporcjach jakoś nie wspomniała :baffled: napisz proszę dokładnie jak robisz kaszkę na swoim mleku - jakie proporcje i jaka kaszka....

W ogóle to chyba już czas połączyć oba wątki bo ja skaczę z jednego do drugiego:tak:
Mnie pediatra nic nie powiedziała i wkurzam sie straszliwie bo wszelkie info muszę szukać na necie dlatego się Was pytam co chwila jakieś podstawowe dla Was pewno rzeczy...

To tak jak ja. Moja pediatra to w ogóle ma nas gdzieś i jedynie BB lub książki mnie ratują.
I też wydaje mi się, że można połączyć już wątki bo w sumie piszemy o tym samym i tu i tam.

Ja póki co chcę karmić piersią do grudnia, czyli 6 m-cy. Potem na pewno mm, a jeśli chodzi o karmienie piersią, to zobaczymy, może mi się uda ze dwa razy na dobę (rano i wieczorem), to wtedy do roczku.

Wprowadziłam mm o 23.30 i jest poprawa, bo budzi się na karmienie o 3 i 5. Bez płaczu i jęku w nocy i budzenia się co 1,5 h tak jak do tej pory. W ciągu dnia też czasem dajemy mu mm po karmieniu, ale jeśli wypija, to niewiele (około 20 ml).

Ja na wieczór kaszkę na 60ml mleka i butla 120ml...i tylko dwa karmienia nocne. Czyli tez się udało :)

Kochane,
Prośba o wskazówkę. Kupiłam poniższą kaszkę. Chciałabym ją podawać na noc, ale w sposobie przyrządzania jest napisane, że na 150ml wody dajemy 4-5 łyżek stołowych kaszki. Wychodzi z tego papka do podania łyżeczką.
BoboVita kaszka Smaczna Kolacja mleczna ryżowo-kukurydziana z bananami | Zobacz etykietę | Nasze produkty | BoboVita - Zawsze z Tobą, Mamo!
Czy Wy też podajecie swoim dzieciom takie kaszki łyżeczką, czy np. stosujecie inne proporcje tak żeby mogły ją wypić w butli albo np. dodajecie tej kaszki do np. mm? Jak jest u Was? Bo ja wolałabym na noc podać jednak butlę a nie miseczkę...
Będę wdzieczna za wskazówkę.

Wicie jak Wam zazdroszczę, że możecie karmić tylko UU :-( Ja karmię tylko dwa razy dziennie, mała jakoś niezbyt chce z cycka jeść, a i tak nie mogę się zdecydować, żeby sobie już to darować...

Stosuję inne proporcje...bo daje kaszkę (dwie łyżki stołowe) na 60 ml...podaję łyżeczką, bo Tyla nie umie tym smokiem do kaszki...i chyba łyżka Jej bardziej odpowiada :)

Pisalam kiedyś ze znalazłam kaszki hipp z lutenek po 4 msc. Takie w słoiczkach. A ze nie opisane było co i w jakich ilościach przy ekspozycji stosowac to napisalam do hipp-a. I mam odpowiedz. Więc czasem zamiast bawic się w manne to wykorzystam sloiczek:

Droga Mamo,

Dawka początkowa glutenu w kaszkach mlecznych na dobranoc (w tym ta z biszkoptami) to 1/3 słoiczka.

Zachęcam do spróbowania innych naszych produktów z glutenem, np. Gruszki i jabłka z kleikiem orkiszowym BIO (produkt przeznaczony dla dzieci po 5 miesiącu życia). Mniej więcej 1/3 słoiczka odpowiada początkowej, dziennej zalecanej porcji glutenu (a więc 2-3g).

W ofercie HiPP znajdzie Pani również produkty po 5. miesiącu zawierające gluten: Rosołek z kurczaka z kaszką manną BIO. W przypadku tego produktu odpowiednia ilość do stopniowego wprowadzania glutenu to ½ słoiczka.

Wprowadzając gluten do diety dziecka można także wykorzystać Pierwsze ciasteczka BIO po 7. miesiącu. Jednak mogą być one podane wcześniej w formie kaszki. W tym celu rozpuścić 1-2 ciasteczka w kilku łyżkach soku lub mleka, które pije dziecko.

Jeśli chodzi o kaszki mleczne (po 5 miesiącu) to proponuję:
- Kaszkę mleczną Na Dobranoc Owsianka z jabłkami BIO
- Kaszkę mleczną mannę Na Dzień Dobry Truskawki
- Kaszkę mleczną wielozbożową Na Dobranoc Banany BIO

W przypadku dwóch pierwszych kaszek najlepsza proporcja to 1 łyżka stołowa kaszki + ok. 30ml wody. Natomiast rekomendowana ilość dla kaszki z dodatkiem bananów to 2 łyżki stołowe kaszki + ok. 60ml wody.

Warto wiedzieć, że powyżej przedstawione dawki glutenu powinny pojawiać się w diecie malucha przez około jeden, dwa miesiące. Dopiero po tym czasie – jeśli wszystko jest w porządku - zwiększa się te ilości.

W przypadku dalszych pytań pozostaję do dyspozycji.

Ja zakupiłam kaszkę na dobranoc Hippa i Tyla ją uwielbia :)

Te z hippa w proszku sa już na mleku modyfikowanym wiec ich uzywać nie zamierzam.

Ja na razie dawalam mannę do zupki lub kaszki ryżowej bobovity.
manne mam taką zwykła błyskawiczną z lubelli. pół łyżeczki zalewam wrzątkiem, mieszam, po 2 minutkach łączę albo z zupka albo z kaszką ryżową (ja daje 2 łyzki do zupy na 100 ml mojego mleka).

Jednak od wczoraj miałam leniwca i kupiłam ta hipp-owską kaszkę na dobranoc z biszkopcikiem:
I jej daję 1/3 słoiczka. Mam jeszcze porcje na jutro. Bardzo smaczna najwidoczniej bo mam awanture jak porcja się skończy...

Kupiłam jeszcze taką: BabySun (w sklepie ze zdrową żywnością) orkiszową. Ją też będę podawać ale jeszcze nie próbowałam. Zamierzam ją do kaszki dodawać ale najpier spróbuje bo moze w smaku okaze się dobra i do deserków

Załączniki

• 4bcilp75fa5g1e.png
    4bcilp75fa5g1e.png
    13,7 KB · Wyświetleń: 26
  • 00028175.jpg
    00028175.jpg
    26,2 KB · Wyświetleń: 25
  • 00035539.jpg
    00035539.jpg
    23,9 KB · Wyświetleń: 24
Aylin - jak ze wszystkim, co lekarz czy położna to inna teoria. Musimy zdać się na siebie. ja póki co podaję tylko ten deserek z glutenem.
Ponieważ rozszerzanie diety rozpoczęłam dość wcześnie, to chyba za jakieś 2 tyg. zrobię Kubie mannę na mleku. Po prostu tak jak do tej pory będę stopniowo rozszerzać.

reklama
Dziewczyny udało mi się zrezygnować z tego mm o 23.30 bo mały zaczął ładnie przesypiać nocki, tak jak już wspominałam na głównym. Teraz znowu mamy tylko UU :-). Nadal nie podaję mu też żadnych nowości. Spróbowałam dwa razy, zobaczyłam, ale jednak jakoś podświadomie wciąż to odkładam na potem :sorry2:. Nie wiem, dlaczego, sama siebie nie rozumiem, może mam tak jak Aga?:sorry2: A może chodzi o to, że mam wrażenie, że on jeszcze do tego nie dojrzał? On dopiero teraz robi się takim kumatym niemowlakiem, zaczyna gadać, bawić rączkami, "dorośleje". Do tej pory był taki nieporadny, że karmienie go łyżeczką wyglądało jakoś absurdalnie.

Ostatnia edycja:
Do góry