reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety maluszków

Ja podaję mannę w deserku lub obiadku. Powiedzcie mi przez ile to tak trzeba podawać? Zwiększa się jakoś te porcje?

reklama
Mój Julek dziś od 8 do 15 nie dostał cycka i nie było tragedii jak wczoraj. Potem udało mi się z jednej piersi ściągnąć 150 więc myślę, że tak to bedzie wyglądać:
Rano cyc, potem ściągane mleko, zupka, deserek, mama wraca z pracy daje cyca z drugiego odciąga na rano i na noc cyc... Ciekawe czy sie uda:tak: Jeśli w międzyczasie będzie głodny to ma dostać jeszcze jedną zupkę:happy2:

Aaaa i już dziś Julek dostał pierwszy słoiczek po 6 miesiącu z podwójną porcją mięska :tak: szału nie było;-)

No i zaczęłam od deserku z glutenem.

Pamka - no zwiększa się, bo w normalnym jedzeniu prawie we wszystkim masz gluten. Zacząć trzeba od malutkich ilości, żeby w razie czego wyłapać nietolerancję glutenu.

mlodak - for You - cytuję:
"Dziecko, którego organizm nie toleruje glutenu (dotknięte celiakią), nie może jeść pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa (tego ostatniego tylko z powodu zanieczyszczeń innymi rodzajami zbóż). Gluten znajduje się w mące, a więc w pieczywie (bułki, chleb zwykły, razowy, pieczywo chrupkie) oraz w ciastach, herbatnikach, kluskach i słodyczach zawierających mąkę pszenną, a także w kaszach (manna, jęczmienna i pęczak), płatkach zbożowych i zwykłych makaronach."
czyli, że pęczak tez zawiera gluten.

Ostatnia edycja:
po trudach jakie przeszłam tak pokochałam karmienie UU, że nie chcę się z tym rozstawać

Ja tez uwielbiam karmienie UU jak mały mnie szarpie za bluzkę i rzuca się na cyca :)

Wicie jak Wam zazdroszczę, że możecie karmić tylko UU :-( Ja karmię tylko dwa razy dziennie, mała jakoś niezbyt chce z cycka jeść, a i tak nie mogę się zdecydować, żeby sobie już to darować...

Maćku nie darowuj sobie:no: Wiem, że takie gadanie, że karmienie cyckiem daje dziecku dużo dobrego jest na dłuższą metę wkurzające ale jeśli to prawda?
Ja też uwielbiam karmić piersią i ciężko przechodzę myśl, że moje dziecko jest w stanie 8 godzin zupełnie bez mamy wytrzymać i jeszcze sie przy tym dobrze bawić- egoizm z mojej strony ale co począć jak mi tak odpowiadało...:dry:

MAgdzia też już poznała trochę smaków. Zaczęłyśmy od jabłuszka bo był problem z kupką, potem był kleik ryżowy podawany łyżeczką i teraz to już w menu jest kaszka ryżowa z jabłuszkiem, zupka z ziemniaczka marchewki i pietruszki, jabłuszko, jabłuszko z marchewką, dynia, dynia z marchewką. Raz dałam jej sama marchewkę ale nie chciała, skutecznie zaciskała buzię przed łyżeczka i jak w zupce jest więcej marchewki to też nie zbyt chętnie je.
Ja gotuje jej sama, ziemniaki i jabłka mam swoje a marchew, pietruchę i dynie kupiłam od sąsiadów do słoiczków też jej zrobiłam jabłuszek, dyni i dyni z marchewka, jeszcze mam jedną i przerobię ją z jabłuszkiem do słoiczków.
Nie pamiętam kto pytał jak zrobić dynię, ja gotowałam ją do miękkości i potem miksowałam i gotowe :tak:

katrina - nie prawda ze się zwiększa. Cytuje:
[h=3]Podczas ekspozycji na gluten wyróżniamy trzy etapy:[/h]
Etap I - podawanie niewielkich dawek glutenu, jako dodatku do posiłku: 2-3 g produktu (to płaska łyżeczka od herbaty) glutenowego (np. kaszki manny) na 100 ml posiłku (np. zupki, mleka) - po 4 miesiącu niemowlęta karmione piersią i po 5 miesiącu niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym

Etap II - po 6 miesiącu życia niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym - zwiększenie ilości glutenu - 6 g produktu glutenowego na 100 ml zupki; niemowlęta karmione piersią po dwumiesięcznym, pełnym okresie ekspozycji mogą otrzymywać gluten bez ograniczeń.

Etap III - po 9 miesiącu życia - gluten może być podany bez ograniczeń.
Przy czym ekspozycja na gluten powinna trwać pełne 2 miesiące od chwili wprowadzenia.

reklama
Pisalam kiedyś ze znalazłam kaszki hipp z lutenek po 4 msc. Takie w słoiczkach. A ze nie opisane było co i w jakich ilościach przy ekspozycji stosowac to napisalam do hipp-a. I mam odpowiedz. Więc czasem zamiast bawic się w manne to wykorzystam sloiczek:

Droga Mamo,

Dawka początkowa glutenu w kaszkach mlecznych na dobranoc (w tym ta z biszkoptami) to 1/3 słoiczka.

Zachęcam do spróbowania innych naszych produktów z glutenem, np. Gruszki i jabłka z kleikiem orkiszowym BIO (produkt przeznaczony dla dzieci po 5 miesiącu życia). Mniej więcej 1/3 słoiczka odpowiada początkowej, dziennej zalecanej porcji glutenu (a więc 2-3g).

W ofercie HiPP znajdzie Pani również produkty po 5. miesiącu zawierające gluten: Rosołek z kurczaka z kaszką manną BIO. W przypadku tego produktu odpowiednia ilość do stopniowego wprowadzania glutenu to ½ słoiczka.

Wprowadzając gluten do diety dziecka można także wykorzystać Pierwsze ciasteczka BIO po 7. miesiącu. Jednak mogą być one podane wcześniej w formie kaszki. W tym celu rozpuścić 1-2 ciasteczka w kilku łyżkach soku lub mleka, które pije dziecko.

Jeśli chodzi o kaszki mleczne (po 5 miesiącu) to proponuję:
- Kaszkę mleczną Na Dobranoc Owsianka z jabłkami BIO
- Kaszkę mleczną mannę Na Dzień Dobry Truskawki
- Kaszkę mleczną wielozbożową Na Dobranoc Banany BIO

W przypadku dwóch pierwszych kaszek najlepsza proporcja to 1 łyżka stołowa kaszki + ok. 30ml wody. Natomiast rekomendowana ilość dla kaszki z dodatkiem bananów to 2 łyżki stołowe kaszki + ok. 60ml wody.

Warto wiedzieć, że powyżej przedstawione dawki glutenu powinny pojawiać się w diecie malucha przez około jeden, dwa miesiące. Dopiero po tym czasie – jeśli wszystko jest w porządku - zwiększa się te ilości.

W przypadku dalszych pytań pozostaję do dyspozycji.

Do góry