reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety maluszków

Nie ma sprawy:)

A ja mam pytanko do kasi.natka - jak zamrażasz pokarm? Ja co prawda zamierzam szukac pracy ok wiosny, ale jak cos sie trafi wcześniej to chcę być przygotowana. Ile tem pokarm można przechowywać?
ja mrożę w jednorazowych woreczkach z canpolu, są po 100 i po 150 ml, jeśli masz zamrażarkę przy lodówce ale z osobnymi drzwiczkami to do 3 m-cy może leżeć a jak masz taką wolnostojącą to nawet do 6 m-cy :tak:

reklama
Dziewczyny tylko jedna ważna rzecz, jeśli chodzi o zamrażanie pokarmu - pokarm kobiecy ma to do siebie, że jego skład zmienia się wraz z rozwojem dziecka, a nawet w ciągu dnia.
Dlatego zamrażanie pokarmu na dłużej niż 1 m-c może się mijać z celem, bo dziecko za ten czas będzie miało już zupełnie inne potrzeby i ten zamrożony pokarm ich nie spełni :sorry:

Iwon, masz rację. Ja chiałam odciągać w nocy, żeby zamrozić ten bardziej wartościowy. No i jakbym poszła do pracy to wolę podać moje niż sztucze w ciągu tych paru godzin. A po południu i rano i tak karmiłabym cycem.

a ja niestety na tydzień muszę odstawić rozszerzanie diety :-(, mała dostała strasznej wysypki i nie wiemy czy to od oliwki do ciała czy to od marchewki !!!
jeden pediatra mówi że to nie mozliwe od oliwki a drugi mówi że nie możliwe że od marchewki i teraz bądź tu mądra !!!!

Ostatnia edycja:
mam maly problem z synkiem odkad posmakowal rozne smaki tzn kaszki malinowe, bananowe, owoce itp to nie chce mi jescx obiadkow ze sloiczka (chcialam mu dac juz te po 5 miesicu z mieskiem i niestety ani lyzeczka ani przez butle nie chce jesc)probowalam juz kilka razy i nic :( a chcialam mu podawac ''nowe'' potrawy na pierwszy raz ze sloiczka. I tu mam pytanie robicie moze obiadki z mięskiem same? Jezeli tak czy mozna jakies przepisy/porady?

Lena ja gotuję obiadki z mięskiem:)
Jeżeli chodzi o mięso drobiowe najlepiej skrzydełka lub udko ( w piersiach kurczaka gromadzi się dużo hormonów dlatego lekarze odradzają dla małych dzieci)
ja robie ze skrzydełek z kurczaka lub indyka i z cielęcinką.
W osobnym garnuszku gotujesz mięsko do miękkości potem oddzielasz od kości i miksujesz z warzywami.
A warzywa na wrzątek wrzucam marchew pietruszkę po 10 min ziemniaczka i po następnych 5 np brokuł,kalafior, dynię co chcesz i oczywiście łyżka dobrego masła lub oliwy z oliwek.
Warzywa wrzucasz po kolei w zależności jak długo się gotują do miękkości ,ważne żeby nie rozgotować bo tracą właściwości odżywcze.
Nieraz robię zupkę i daję więcej tego bulionu z warzyw a nieraz warzywka same z mięskiem i wtedy mniej bulionu,zależe jaką chcesz konsystencję.

Viola dziękuje Ci bardzo jutro będę musiała spróbować :).
A że tak zapytam jeszcze to mogę taki obiadek zrobić np, na tydzień podzielić w słoiczki i później tylko podgrzać i gotowe? Pytam bo niestety nie zawsze mogę tak stać i gotować :( Bo Igorek czasami jeszcze daje popalić i jest wtedy szybko szybko :-D

reklama
lena ja tak robie - gotuje wiecej, jeszcze gorace rozkladam na 6 słoiczków po koncentracie pomidorowym (pierwszego dnia je zawsze świeze), wekuje ok 15 minut i do lodówy.
I mam na tydzien, dodadac czasami dla odmiany jakies warzywko, bo ugotowana mam dynie z ziemniakiem teraz i czasami dodam pietruche, czasami marchewke a czasami sama dynia idzie.

Do góry