reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety maluszków

Mlodak ale to nie bylo surowe jablko? po jablku moze byc zielona a taka asna czy ciemna zielen??

Starte na tarce, dodałam odrobinę wody i gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut. Może dłużej powinnam....

Mlodak a nie ma możliwości, że to po czymś innym? czy poza tym, że kupka była zielona to na przykład bolał go brzuszek, był niespokojny?
Bo w sumie tak jak napisała Kasienka po jabłuszku ( w ogóle jak coś innego podasz) kupy mogą być różne. Jak go nie bolało i nic innego się nie działo to ja bym chyba jeszcze spróbowała....

Brzuszek na pewno go nie bolał, oprócz tego że kupa miała sporo takich plam zielonych to innych objawów nie było.
Po jabłuszku ze słoiczka nic mu nie było, kupka nawet luźniejsza nie była, dopiero po tym robionym w domu tak się zadziało, a wczoraj nic nowego nie dostał. No chyba że jako nowość potraktować fakt, że do zupki z dyni i ziemniaka dodałam troszkę marchewki - to wszystko już jadał i było ok, ale nigdy razem.

reklama
mamina jak to TYLKO butle??? bo moja to nawet nie zasysa więc nic nie zjada :baffled: rozumiem że zanim podasz cycka to zawsze najpierw butelka ale potem cycek jak nie zje :confused:

wiem wiem ze to jest bol tez dla mamy bo myslisz ze glodzisz maluszka ale uwierz mi ona doskonale wie ze jak nie zassa butli to koniec koncow sie zlamiesz i dasz cyca. Ja robilam tak ze cyc bylo o 7ej rano i nastepny dopiero po 3ej a tak tylko butla. Mala probowala przetrzymac, plakala i marudzila ale powoli zaczynala pic z butli. Sukcesem dla mnie bylo jak wypila np 30ml i szla spac juz to liczylam jako posilek i nastepny znow np wypila z wielka meka 20ml odczekalam znow np godzine (zeby nie kojarzyla ze dostaje cyca odrazu po butli). Mozesz tez jak wiesz ze robi sie glodna wziac ja na spacer zeby jeszcze bardziej zglodniala. Upewnij sie ze mleko w butli jest cieple i ze jest dostateczna dziurka mi np z cyca az chlusta mleko jak sie mala dossa wiec nie musi sie wysilac a przy butli musi.
Jest ciezko ale powiem ci ze nie ma wyjscia bo co jakbys nagle musiala brac leki albo antybiotyk? mozesz tez odrazu przesc na lyzeczke tyle ze to syzyfowa praca bedzie.

Mamina powodzenia w bojach! Ja do kleiku chyba też wrócę, bo wtedy przynajmniej budził się tylko o 24 i 2.30 a tak, szaleństwo bez granic ;-)

a dawalas kleik jak ile mial twoj bobasek? myslisz ze u mnie nie za wczesnie?

Dawałam jakieś trzy dni temu, więc mały był dokładnie w wieku Twojej niuniu :) Kleik kukurydziany jest raczej lekkostrawny, lżejszy niż kaszka, więc moim zdaniem możesz spróbować. Jeśli masz obawy to spróbuj zrobić na początek mniej gęsty..

Babki dzis zakupuje pierwszy kleik, przeczytalam was od deski do deski i czuje sie na silach :)
dam jej kleik na noc z moim mlekiem w butli zobaczymy czy przespi dluzej niz 4h - zazwyczaj budzi sie raz ale bywa ze i dwa trzy razy

Mamina
A jak sie tu nazywa kleik? ja kupilam z milupy rice cereal- nie wiem czy to kaszka czy kleik czy platki ryzowe. Co ty kupilas?

mlodak, josie dziekuje Wam za rady. Jutro biorę się za gotowanie obiadków.

A własnie probowała ktoras z Was dawać pierś z kurczaka? Kolezanka radziala abym dala ze jak jej synek byl mlodszy to wlasnie robila mu od poczatku obiadki z piersia z kurczaka oczywiscie kawaleczek.

Lena wczoraj pisałam Ci o mięsku, jeżeli kurczak jest wiejski z pewnego żródła to ok ale taki ze sklepu to lepiej mięsko ze skrzydełka bo w piersiach znajduje się dużo hormonów.

Mamina
A jak sie tu nazywa kleik? ja kupilam z milupy rice cereal- nie wiem czy to kaszka czy kleik czy platki ryzowe. Co ty kupilas?

ja w koncu kupilam kleik ryzowy polski bobovity, ale sprawdzalam z irlandzkim odpowiednikiem http://www.superquinn.ie/shopping/shopping/shop.aspx?prodid=90032795 sklad ten sam. Kupilam odpowiednik polski bo akurat bylam dzis w polskim sklepie. Docelowo jednak bede uzywac tego co jest w superqenie albo tesco czyli milupy i tych innych. Boje sie jak cholera dac jej to do mleka. Jakos marchew bardziej mnie przekonuje. Faktem jest ze 4mczny bobas powinien przesypiac cala noc a moja ma jedna bankowa pobudke a czasem i dwie.
Dzis na 120ml mojego mleka dam jej lyzke kleiku i zobacze jak bedzie oby sie nie pozygala lub co innego. Zdam wam raport jutro

Asiu te cereale to zostaw moze na troche pozniej niby w tych http://www.superquinn.ie/shopping/shopping/shop.aspx?prodid=90043910 pisza ze od 4-6msca sa ok ale w innych cerealach pisza ze od 6ego. Twoj bobasek jest wiekszy wiec powinno byc spoko ale jesli to jest pierwsza kaszka to ja bym dala cos lzejszego na poczatek. Daj znaka co tam zdecydowalas ps na fb jestes?

Ostatnia edycja:
ja w koncu kupilam kleik ryzowy polski bobovity, ale sprawdzalam z irlandzkim odpowiednikiem http://www.superquinn.ie/shopping/shopping/shop.aspx?prodid=90032795 sklad ten sam. Kupilam odpowiednik polski bo akurat bylam dzis w polskim sklepie. Docelowo jednak bede uzywac tego co jest w superqenie albo tesco czyli milupy i tych innych. Boje sie jak cholera dac jej to do mleka. Jakos marchew bardziej mnie przekonuje. Faktem jest ze 4mczny bobas powinien przesypiac cala noc a moja ma jedna bankowa pobudke a czasem i dwie.
Dzis na 120ml mojego mleka dam jej lyzke kleiku i zobacze jak bedzie oby sie nie pozygala lub co innego. Zdam wam raport jutro

Asiu te cereale to zostaw moze na troche pozniej niby w tych http://www.superquinn.ie/shopping/shopping/shop.aspx?prodid=90043910 pisza ze od 4-6msca sa ok ale w innych cerealach pisza ze od 6ego. Twoj bobasek jest wiekszy wiec powinno byc spoko ale jesli to jest pierwsza kaszka to ja bym dala cos lzejszego na poczatek. Daj znaka co tam zdecydowalas ps na fb jestes?

Mamina te linki nie dzialaja, bo trzeba sie zalogowac na stronie. Napisz mi nazwe na pw albo fb. Bo wszystkie inne kaszki jakie sprawdzalam z milupy i hippa to maja mleko,a ja chce bezmleczne cos i tylko to znalazlam.Jeszcze nie podawalam, na razie deserek bananowy hippa.

gkvip - najpierw niby powinno się zacząć wprowadzać jabłuszko, marchewkę, potem można zupkę najlepiej na początek z samego ziemniaczka i marchewki, ew. dodać pietruszkę czy dynię, dopiero później na wywarze z mięska (wodę w której się zagotowało odlać, bo może uczulać).

U mnie było ciut inaczej, bo... pomyliłam słoiczki. Zamiast jabłuszka z marchewką dałam Kubie potrawkę z królika, zorientowałam się jak prawie pół zjadł. Nic mu po tym nie było, drugiego dnia tez dałam, po trzech czy czterech dniach nic się złego nie działo, więc niejako otworzyłam sobie furtkę do rozszerzonego karmienia. I tak poszło.
Niestety nie obyło sie bez wpadki - podałam inny słoiczek i mały dostał uczulenia. Teraz juz wiem, że albo brokuły, albo kalafior go uczuliły.

mlodak - (chyba Ty pisałaś, że maluch dostał uczulenia).
Moje dzieci niestety są alergiczne (AZS) i mały tez sie uczulił, okropnie wyglądały jego nóżki przede wszystkim. Wtedy sobie postudiowałam co moze uczulać - z jedzenia. WSZYSTKO!!!!!! Włącznie z jabłuszkiem, marchewką, ziemniakiem, itd.
Ale bardziej bym obstawiała, że to oliwka. Może jeszcze z firmy Johnson??

reklama
Ostatnio jadłam gruszkę i mój patrzył na mnie tak błagalnie, ze odgryzłam górę, obgryzłam skórkę i dałam małemu :tak: Cmokał jak smoczka i ssstraaaasznie mu smakowała (naprawde słodka gruszka :-)) Później pojeździłam mu tą gruszką po ząbkach i zjadał ją z apetytem :-D

Wiem, ze na początku niby tylko słoiczki, ale skoro małemu smakowała to postanowiłam zaryzykować...i nie było żadnych kupkowych scen ;-)

Do góry