reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

rozszerzanie diety maluszków

Tak sobie tu czytam i na to wyglada, ze wychowam małego spaśluszka bo mój Maks to je jak szalony.
jego plan wyglada mniej wiecej tak:

6 mleko z kaszką 210 wody+7 łyzek mleka + kaszka na oko

7.30 kanapka z szynką albo parówka

9.30 kaszka 180 wody +9-10 łyżek kaszki (taka gesta łzyeczką)

12.30 obiad I danie - zupka

15.30 Obiad drugie danie - pulpeciki, ziemniaczek surówka albo coś tam innego ( to drugie danie to pomysł naszej niani)

18:30 kaszka kaszka 180 wody +9-10 łyżek kaszki (taka gesta łzyeczką)

W miedzyczasie : owoce, chrupki, miśkopty i to co my jemy bo tez zawsze chce chocby był bardzo najedzony

No mówie wam on wazy juz dobrze ponad 11 kilo.
Pije głownie wode mineralną , taka Nestle dla dzieci z butelki (przez taki korek nieodkrecany tylko z taką dziurką ).

reklama
a tak wygląda nasze plan jedzeniowy:

ok 6.00 - 240 ml wody + 4 miarki mleka + kleik kukurydziany na oko
ok 9:00 - 2 DANONKI (jeden po drugim ;D, pewnie jakbym dała trzy Daria zjadłaby bez problemu)
lub Danonek z bananem czyli ten posiłek to jest taki Deserek owocowy
ok 12:00 - 240 ml wody + 4 miarki mleka + kaszka owocowa też oczywiście na oko
ok 15-16 - gęsta zupka lub inny obiadek
ok 18-19 - 240 ml wody + 4 miarki mleka + kaszka owocowa

Daria pije przeważnie Herbatki owocowe dla dzieci: cytrynową, brzoskwiniową, malinową itp
oraz herbatkę koperkową i przeróżne soki owocowe rozcieńczone

powoli będziemy zmieniac mleko z ISOMIL2 na BEBILON 3, ponieważ najprawdopodobniej Daria już nie ma alergii, ponieważ je DAnonki i nic jej nie jest ;D :D :laugh:

U nas manadrynki to były po jabłku i bananie jak Alek miał 6 miesięcy i naprawde nic mu nie było.
Ostatnio przyjęły sie oliwki czarne, baaardzo mu smakują.
Aaa truskawki to średnio mu smakują takich surowych nie bardzo chce jeść, ale smiksowane z dodatkiem cukru owszem ;) Dałam mu dopiero raz

Kupy też sa u nas średnio 3 dziennie ::)

Julka dziś pierwszy raz jadła taki normalny, biały chleb... Ale jej niesamowicie smakowało :laugh:
czekam teraz na reakcję, przyjmie się czy nie ?? ...

był już jeden żyg, ale myślę, że to może od tego, że się zginała za bardzo... no ale kto wie...
zobaczymy jutro jakie będą kupki ;) ;) ;)

Edytko, napewno sie przyjmie ;)
A zyg to u nas tez czasem występuje, jak Alek jest pełny a np cos mu podejdzie, np za duzy kawałek, albo jak się zaksztusi, to wtedy leci paw ::)

reklama
Mój mały zjadł wczoraj na obiad naleśnika z truskawkami i jogurtem naturalnym. Wcinał, aż mu się uszy trzęsły. A "normalnego" obiadku w sensie jakiegoś mięska na pewno by nie zjadł. Do takich ma ostatnio długie ząbki ::) Jedynie ziemniaki i warzywa jeszcze mu jakoś idą, mięsko jest be :p

Do góry