reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

rozszerzanie diety maluszków

A to z innej stronki, nie z nutrici:

Kiedy można wprowadzić mleko krowie

Najkorzystniej jest jeśli dziecko otrzymuje mleko matki lub specjalne mleko dla niemowląt do końca pierwszego roku życia. Wiele zdrowych dzieci jest przestawianych na mleko krowie w wieku około sześciu miesięcy. Na rynku występują mleka dla starszych niemowląt zaprojektowane tak, aby wypełnić lukę pomiędzy mlekiem dla najmłodszych niemowląt a mlekiem krowim i te produkty mogą być najodpowiedniejsze po ukończeniu szóstego miesiąca życia. Chude i półtłuste mleko jest nieodpowiednie, ponieważ jest ubogie w tłuszcz a co za tym idzie w energię. Jogurt i biały ser mogą być podawane od dziewiątego miesiąca. Wybieraj pełnotłuste i zawierające cukier gdyż są one bardziej energetyczne niż te z niską zawartością tłuszczu.

• Pod koniec pierwszego roku

reklama
I jeszcze inna ciekawostka z tej samej strony ;D

Nawet małe dzieci z jednym lub dwoma zębami powinny chodzić do dentysty. Higiena jamy ustnej jest niezbędna i dentysta może poradzić odpowiednie techniki mycia, płyny do płukania ust, produkty fluorowe itp.

hymmm wiecie co ja ciągle słyszę, że nas wykarmili na mleku od krowy i to podawanym prawie zaraz po urodzeniu i jesteśmy zdrowi i takie tam...
Tylko się tak zastanawiam skąd u mnie była taka potworna próchnica, że pierwsze ząbki wychodziły mi od razu nią zaatakowane ? skąd u mnie krzywica żeber?  skąd niedorozwój szkliwa na stałych zębach ??
Babki korzystajmy z tego, że teraz możemy podawać naszym dzieciom to co jest dla nich przygotowane... kiedyś nie było mleka modyfikowanego, przynajmniej w PL bo nie wiem jak na świecie... a swoją drogą jak podliczymy wydatki na nasze używki to to mleko chyba wcale nie wychodzi tak drogo...
Ja nie mogę podać mleka krowiego z powodu alergii ale i tak wstrzymałabym się do 3 latek.

Ha, i wszystko jasne ( to z jeszcze innej, medycznej strony) ::)

A powyżej roku...

Od niedawna jest też dostępne w Polsce mleko modyfikowane dla dzieci powyżej 12. miesiąca życia (np. Gerber 3, Bebiko 3R, Nestle Junior). Chociaż dzieci w tym wieku mogą już pić zwykłe (niemodyfikowane) pełne mleko krowie, poleciłabym jednak mleko modyfikowane typu "3" - produkowane z najwyższej jakości surowców, wzbogacone w składniki mineralne i witaminy szczególnie ważne dla rozwoju małych dzieci (m.in. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i żelazo).

Dla mnie jest jasne, że mleko krowie może być, ale można jeszcze podawać modyfikowane do 2 lat, na zasadzie wartości odżywczych. Więc Kornel prawdopodobnie dostanie w żłobku krowie, a modyfikowane będę mu podawać wieczorkiem razem z kaszką..
Wg mnie to nie jest tak, ze mleko krowie szkodzi dzieciom. Ale to moje zdanie. Podpytam jeszcze lekarkę ::)

Edytko, mi nie chodzi o względy finansowe, bo i tak zamierzałam mu podawać w domku mieszankę, tylko o to, czy nie stanie się mu krzywda, jak zje rano w żłobku płatki na mleku krowim. I na razie dochodzę do wniosku, że nie... :p ::) ::) ::) :p

Iwon pisze:
Edytko, mi nie chodzi o względy finansowe, bo i tak zamierzałam mu podawać w domku mieszankę, tylko o to, czy nie stanie się mu krzywda, jak zje rano w żłobku płatki na mleku krowim. I na razie dochodzę do wniosku, że nie... :p ::) ::) ::) :p

a co myślisz o tej teorii ze rozcieńczane wodą mleko modyfikowane jest mniej wartościowe ?
bo się teraz nad tym zastanawiam ?:)

no i Julka już mi obtańcowała z rana video a teraz się wzięła za kółka od wózka hahahhaha
zaczęło się ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

ja tez zapytam moja doktorke
ale dopiero w sierpniu  :laugh:

jednak uwazam ze co strona w internecie tak samo co lekarz bedzie mial na ten temat inna opinie i to my mamy musimy same zadecydowac co dla naszych szkrabow jest najlepsze

zdaje mi sie ze nie powinno Kornelkowi zaszkodzic to mleko,bo napewno je serki itp
ale ja uwazam ze jedno albo drugie mleko
po co mieszac
skoro nie jest to dla ciebie zaden wydatek
daj mu mleko do przedszkola ;)w
d
scxcv  vvvvvvvvvvvvvvvvvvvsssssssss

a to Mili 5 groszy na ten temat  ;D

e_mama pisze:
Iwon pisze:

a co myślisz o tej teorii ze rozcieńczane wodą mleko modyfikowane jest mniej wartościowe ?
bo się teraz nad tym zastanawiam ?:)

no i Julka już mi obtańcowała z rana video a teraz się wzięła za kółka od wózka hahahhaha
zaczęło się ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

na opakowaniu mojego mleka pisze tak:
ostrrzeżenie: dodawanie do wody zbyt dużej lub zbyt małej ilości proszku mlecznego może być niekorzystne dla zdrowia dziecka

a Weronika własnie otwarła mi zamrażalnik i znowu wszystko wyciągneła! a nie było mnie 2 minuty ::)

Jula jak jej daję soczek to wypija 2 łyczki i potem nauczyła się hymm jak to nazwać- krztusić ? jak pije mleko z butli to wciąga je praktycznie na jednym oddechu, odkłada butlę jak jej powietrze zaświszcze w środku a przy soczku zaraz kaszle i mówi ne ne ne odpychając butelkę. Tak samo jest z wodą czy herbatką....

reklama
elfiko pisze:
dodawanie do wody zbyt dużej lub zbyt małej ilości proszku mlecznego

nom, ale jak jest proszku tyle ile trzeba (czyli 7 miarek) a więcej wody ?
kurcze no...
sama nie wiem co teraz mam robić... dosypywać jej tą dodatkową miarkę proszku ?

Do góry