reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

rozszerzanie diety maluszków

e_mama pisze:
boshhh widzę, jaka jestem strasznie opóźniona z nowościami....
u nas króluje ziemniak z dynią, do tego brokuły, marchewka, czasem kukurydza z pietruszką albo zielony groszek, no i indyk od czasu do czasu... w zasadzie to wszystko... zjada trochę chrupek kukurydzianych,
a z owoców jabłka, morele, gruszki, raz dostała brzoskwinie...
soczki- jabłkowo-marchewkowy bobofrut, albo 100% jabłkowy...

Zółtka jeszcze nie wprowadziłam, kaszek też żadnych nie daję......
Sama nie wiem, ale instynkt mi podpowiada, że młodej wystarcza to co teraz dostaje...
Miała 2 epizody z bułką, ale raz dostała tyle, że zmieściłoby się na połowie łyżeczki do herbaty a raz dostała tylko okruszek.
No i postanowiłam się wstrzymać jeszcze z glutenem...

kochana u Nas tak samo, poza kaszka............ale na razie tylko ryzowa i kleikiem kukurydzianym!!

reklama
Dzisiaj przywiozłam od mojej babci siedem :o słoików zupki dla Kornelka. Rosołek z kluskami lanymi, za którym mały przepada i krupniczek :)

Z obiadami podobnie, jak jemy patrzy, ciamka, łapie mnie za rękaw i domaga się poczęstunku ;) No i dostaje troszkę ziemniaczka, troszkę chudego mięska z kotlecika...

A bułki i chlebek z maselkiem jada już ze mną prawie regularnie.

Jutro zacznę mu podawać wędlinkę.

Dziewczyny co dajecie dla maluchów do picia, czy zawsze są to herbatki i soczki przeznaczone typowo dla niemowląt??? ???

brunetka pisze:
Dziewczyny co dajecie dla maluchów do picia, czy zawsze są to herbatki i soczki przeznaczone typowo dla niemowląt??? ???

moja niechce pic zadnych soczkow ani herbatek przeznaczonych dla niej
w sumie tylko mleko.. ::)
ale capucino,kawe,piwo to bardzo chetnie :laugh:

ja daję herbate, wode mineralną (z butelki) a poza tym soczki ale te dla niemowląt, herbatki te dla niemowląt wogóle odpadają

Pomidorowa u nas tez Alkow smakuje bardzo, z ryzem, ale niesolona, bo gotuje ja tylko dla niego.
Soczk dla niemowlat w U.K sa beznadziejne, takie do rozcienczania, a reszta to takie z sztucznosciami, ktore dzieciaki pija no i kupilismy troche Kubusiow, bo mozna dostc w takich sklepach podobnych do makro i Alus pije Kubusie tak co drugi dzien (jest na piersi). Mysle, ze to nie ma specjalnej roznicy (za wyjatkiem cenowej) pomiedzy tymi wszystkimi Bobo futami a np Kubusiem.

Iwon pisze:
Z obiadami podobnie, jak jemy patrzy, ciamka, łapie mnie za rękaw i domaga się poczęstunku ;) No i dostaje troszkę ziemniaczka, troszkę chudego mięska z kotlecika...

Iwon czyli zblizacie sie powoli do tego nieszczesnego schabowszczaka jednym slowem ;) ::) :laugh:

Edytko, czytalam, ze u dzieci piersiowych 2/3 posilkow to jeszcze mleko z cyca tak, ze intuicja dobrze Ci podpowiada :)

Weronika pije soczki dla niemowląt, hebatki też dla niemowląt a oprócz tego moją herbate- zielona i czasami troszku czarnej jak jej tata da- ja nie pijam takiej
wode mineralna niegazowana tez czasami wypije i kompociki- jabłkowy, śliwkowy, jagodowy, czarna porzeczka

myslicie że mogę dać do zupy Juli brązowego ryżu, bo dziś akurat taki gotuje ???

a i jak Wy gotujecie zupe pomidorową dla dzieci ??? bo Julia coś nie za bardzo chce jesć może jej nie smakuje taka co ja jej gotuje ??

reklama
Melll ja gotuje normalnie, rosół z odrobina soli- bez przypraw Weronika nie zje, potem odlewam dla niej rosołek i tak na 0,5 litra rosołku daje łyżeczke koncentratu pomidorowego, smakuje, musi dla mnie smakowac zupka pomidorową, potem dodaje natki i ryż.
Ja daje Weronice brązowy ryż wiec chyba mozesz, on troszke twardszy ale ja dla niej rozgotowywuje go.

Do góry