reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

Ile owoców w ciągu dnia zjadają Wasze dzieci? ja ciągle sama robie deserki bo mnóstwo jest teraz świeżych owoców to po co ze słoiczka dawac. Marysia np dzis zjadła deser z całego jabłka, całej brzoskwini i całego małego banana. zblenderowałam wszystko. wsunęła bez problemu. czy to nie za dużo?
Jadła dziś biszkopta bezglutenowego, trzymała w rączce, jak sama coś je to ciągle jej pilnuję i ugryzła chyba za duży kawałek, myślałam że się udusi. próbowałam wyjac palcem ale nie dało rado. jakoś połknęła. okropnie sie przestraszyłam. chyba na razie odstawię biszkopty albo sama będę jej dawać po małym kawałeczku. wprowadzam Marysi wyczuwalne grudki do jedzenia żeby uczyła sie gryźć. dziś np do zupki ugotwałam kaszę jaglaną i dodałam bez miksowania. zjadła bez problemu. owoce czy ryż też już pięknie gryzie ale ma jeszcze czasem odruch wymiotny.

reklama
ja ryżu i kaszy nie miksuję. Biszkopty zjada ładnie choć czasem coś większego zje to wypluwa. Dlaczego za dużo przecież jak zjadła to widocznie tyle chciała przecież nie będziesz dziecku ograniczać jedzenia bo gdzieś napisali że ma jeść 150 zupy a je 200. Moja jak nie chce to odwraca buzie a poza tym u niej owoce to na zakąskę są :)

Ja nie radzę wyciągać palcem jak dziecko się krztusi, bo można wepchać jeszcze dalej! Przeważnie z kawałkami jedzenia dziecko samo sobie poradzi. Trzeba dać chwilę na odkrztuszenie. Dopiero gdyby się robiło sine to odwacamy głową do dołu i klepiemy między łopatkami. A jeśli zachłyśnie się płynem, to bierzemy jak do odbicia, ale NIE klepiemy w plecki. Klara już od 5 miesiąca je ugotowaną marchewkę, pietruszkę i fasolkę szparagową w całości. Początkowo też się zdażało, że się zakrztusiła bo ułamał się za duży kawałek, ale później już nie miała odruchu wymiotnego. A to bardzo dobry odruch. Teraz też się czasem zdaża.

Co do owoców, to ja podaję klarusi w całości i zależy od dnia jak ma ochotę. Czasmi potrafi zjeść małego banana, 10 dkg borówek, 10dkg malin, kilka truskawek. Też jej nie ograniczam owoców.

Dziewczyny - mam pytanie - jak wygląda menu waszych maluchów. Bo mi Wojtek zaprotestował ostatnio i stał się nagle bardzo.... mleczny.

Owoce są beeeeeeeeeeeeee, pfeeeeeeeeeee i wogóle. Albo je wypluwa, albo siedzi z otwartą buzią 10 minut aż ja się zlituję i dam mu kaszkę,

Generalnie jemy tak:

6.30 - kleik ryżowy na moim mleku
10.30 - owsianka na moim mleku
14 - zupa warzywna, pierwsze łyżki chętnie, potem już pluje. Jak ze szpinakiem to zje całą;)
17.30 - owoce - i tu jest masakra, kończy się na tym, że mu robię jakąś kaszkę mleczną.
20 - kaszka pszenna / kleik

Czasem pije w ciągu dnia herbatkę ale to tak na poziomie 40 ml / dzień plus od biedy chrupek kukurydziany lub pół biszkopta. I tyle.....

Ulkan zrób mu kleik albo kaszkę smakową i domieszaj do tego owoce. Moja tak je, bo same owoce to miala na chwilę i głodna a jak dam jej z kleikiem albo kaszką to je z przyjemnością i dłużej syta jest.

5 posiłków dziennie więc jest akurat.

u nas jest
koło 8 pierś
10 jogurt
12 zupka
15 pierś
17 kaszka z owocami
20.30 pierś

Ostatnia edycja:
Dominik z zupkami też ma różnie. Szczególnie ostatnio trochę się buntował przy ich jedzeniu ale owoce mniam mniam. Tylko, że faktycznie po owocach zaraz głodny.
Dziewczyny jak Wy sobie radzicie z mięskiem do obiadku? Do tej pory dawałam słoiczki jak zaczęłam dawać mięsko ale trzeba w końcu zacząć gotować. Tylko jak przeczytałam ile tego mięska ma być to nie wiem jak to wymierzyć bez wagi a poza tym przecież nie kupię w sklepie 20g indyka. Czy mrozicie część mięsa na później albo mrozicie już ugotowane mięsko tak samo bez zupki?

u nas to tak

6-7 pierś
9-10 MM
ok 14 zupka że łyżka staje ;-) ok 200ml
16 deserek - banan lub jabłko
18 pierś i ewentualnie mm jeśli nie chce piersi
20-22 tu w zależności czy dostał MM wcześniej, kaszka na dobranoc :-)
w nocy pierś

w ciągu dnia jako przekąska pałki kukurydziane :-)

co do mięska to ja kupuje np 1/2 kg cielęciny i kroje na małe kawałki (mrożę, owijam każdy kawałek w folię aluminiową lub spożywczą, później dajesz pod ciepłą wodą i folia od chodzi a mięsko wrzucasz na wrzątek)
na początek proponuję taki plaster 3x3 cm o grubości 0,5cm (tak na oko nikt nie mierzy linijką, musisz wybadać jak dziecko zareaguje na mięsko) a później zwiększasz ilość
tak było w moim przypadku :-) i przy Gabi i teraz przy Norbie

ja ostatnio ugotowałam Norbowi zupkę szpinakową ale się zajadał :-)

Ostatnia edycja:
U mnie:
6 - pierś
9 - deser tj: kaszka nestle+ owoce ( ze słoiczka) = 180ml
12 - obiad 210ml
15 - butelka mm 180ml
18 - butelka mm 180ml
21 - butelka mm 180ml

Maciej ma już 6 zębów i niestety rozstajemy się z piersią już całkiem, nie daję rady już mnie ukąsił boleśnie kilka razy a nie chce stracić brodawki:(

Ja mięsa kupuję więcej (pierś z indyka, kurczaka, szynka i polędwica wieprzowa), kroje na kawałki i zamrażam surowe. potem wyjmuję tylko porcje żeby zupkę ugotować. u mnie te kawałki mięsa są większe bo ja gotuję sporo zupy, kładę w słoiki i zamrażam żeby codziennie nie gotować. zawsze mam zamrożone trzy rodzaje zupek żeby codziennie była inna. przy zamrażaniu trzeba tylko pamiętać żeby zostawić trochę wolnego miejsca w słoiku żeby nie pękł.

Marysia je tak:

5 - pierś
8 - pierś
10-11 deserek z surowych owoców
13-14 pierś
16 - zupka warzywno-mięsna około 230g
19 - pierś
20-21 kaszka ryżowa lub Sinlac (dostaje na zmianę, jednego dnia kaszkę, drugiego Sinlac)

reklama
Hej,
Dosc dawno do was pisalam bo bylam na wakacjach. Widze, ze dzieciaczki rosna jak na drozdzach.
Moja Zuzia tez ladnie sobie je.

7 rano mleko 180ml
10 owsianka okolo 150ml
13 zupka 200g
16 drugie danie (juz nie chciala mleka)
18 owoc lub jogurcik
20 kaszka na mm 210ml

Pozdrawiam wszystkie mamuski.

Do góry