reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

hejka
ja mięsko surowe mroże poporcjowane ale zazwyczaj cięlęcine i wieprzowinę bo drób do zupki kupuję świeży
a Antoś je tak:
20-21; 210 mleka mod,
5; 180 mleka mod,
jak wstanie ok 8 to sobie pojje 90 mleka lub 60 mleka mod z kleikiem glutenowym na gęsto (ostatnio ta druga wersja, bo jest już taki rozbawiony, że nie da sie położyć by zjeść mleko butlą)
11-12 zupka 200 ml
13-14 jogurt/serek + owoc ok chyba 150 ml
16-17 kaszka na wodzie na gęsto 200 ml
no i międzyczasie jakieś chrupki, herbatniki, biszkopciki, coś "wyżebranego" z tego co my jemy hehe

reklama
U nas wygląda to tak:
5.30-6.00 MM
8.30 - kaszka
12.30-13.00 - obiadek
16.00- owoce, jogurcik
18.00 - kaszka
21.00 - MM
01.30 - MM
Pomiędzy posiłkami wcina też biszkopciki, flipsy, krążki ryżowe.

A co do mięska to ja kupuję kawałek i go porcjuję, a następnie mrożę. Podobnie zrobiła z warzywami, zakupiłam większą ilość od gospodarza, obrałam, wymyłam, osuszyłam i pomroziłam.
Misiek już absolutnie nie lubi obiadków i deserków ze słoiczka, obiadki nie mogą być zmiksowane tylko rozdrobnione,a owoce w kawałkach. Tak sobie któregoś dnia stwierdził i mama musiała się zastosować;-)

Na szczęście co mama ugotuje to zje, nie wybrzydza pod tym względem.

Ostatnia edycja:
Zgodnie ze schematem żywienia dzieci karmionych piersią od 10 miesiąca należy podawać zupkę jarzynową i danie warzywno-mięsne, czyli dwudaniowy obiad. tzn co? jak taka zupka ma wyglądać? już taka na rzadko? a co na drugie danie? macie już pomysły?

zupka to mi się wydaje że taka sama tylko z większymi kawałkami. A na drugie danie np. kawałek ryby + ugotowane brokuły, albo jakieś mięsko + fasolka, rozwiązań jest dużo :) albo jakieś kotleciki mięsno warzywne? jeszcze nad tym nie myślałam bo w sumie trochę czasu jest :)

mi.nu - mi się wydaje że zupka może być rzadsza i np warzywna na mięsku, a dopiero w drugim posiłku mięsko czy rybka i np ryż:) my jeszcze miesiąc mamy:)

Chciałam się jeszcze upewnić, odnośnie glutenu, bo znów moim zdaniem Maciej źle reagował na gluten i odstawiałam, czy mogę w 10 miesiącu podawać mu gluten bez obaw?? jesli nie miał podawanego przez 2 miesiace?

hej my jemy tak:

6-7 mm z kleikiem ryżowym 150 ml
9-10 mm z kaszką glutenową 120 ml
12-13 zupka ok 190 g( ale zmielona na zero inaczej pluje)
ok 15 deserek, czasami z kleikiem
16- 17 kaszka na mm
ok 20 mm z kleikiem 18o ml

a w między czasie chrupki

Blondi- ja to nie mam pojęcia z tym glutenem, my narazie dajemy 6 g, ale nei wiem do kiedy tak mam dawać, a co się dzieje Maciusiowi po glutenie??

Blondi - możesz zacząć gluten wprowadzać po 10mcu ale ja bym potraktowała to tak jakby miał 6mcy czyli 2 miesiące ekspozycja na gluten te 2-3g a dopiero później bez ograniczeń. Skoro źle reagował to nie można mu dać odrazu takiej bomby glutenowej tylko też trzeba organizm stopniowo przyzwyczaić. Takie moje zdanie

Jak zachecic mala do jedzenia ???Moze mi ktos podpowie, bo nie wiem juz sama co robic....

Ma 7miesiecy a tylko jest na piersi, patrzac sie na wasze schematy zazdroszcze Wam ze wasze dzieci tak ladnie juz jedza

Ja malutkiej dawalam juz wszystko bobovita,hipp,gerber, jakies zupki od siebie , ziemniaczki,marcheweczke, jabluszka, bananka i nic gora dwie lyzeczki i koniec ....Nawet herbatek nie pije ...tylko mleko mamusi

reklama
Odnosnie obiadkow 2 daniowych to moja Zuzia juz od prawie miesiaca zjada 2 dania:tak:. Zupa jest zadsza, gotowana np na udku a na drugie danie dostaje to udko do ziemniaczkow i spazonego pomidorka. Lubi jesc rosolek z lanymi kluseczkami, zupki wszystkie lubi;-)
A na drugie danie lubi jesc: kopytka, pierogi ruskie, makaron z sosem z pomidorow, rybke, udeczko, dzisiaj leczo takie delikatne jadla, nawet probowala bigosu ze slodkiej kapusty i jej smakowal.:-)
Zjada deserki, owoce, smakowal jej tez serek wiejski z pomidorami.
Jezeli chodzi o jedzenie to mamy wiele szczescia bo nie mamy zadnych problemow ani z checia, ani z kupkami, zadnego bolu brzuszka nie bylo nigdy. Oby tak dalej.

Do góry