reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

Ribi - u mnie w przychodni nie mierzą ale Mackowi zakładam ciuchy na 74, a waży 8100, wiec zobacz jaka różnica, z tym że mój starszy, chyba będziemy miały Koszykarzy;)

reklama
Ja musze w przychodni babce powiedzieć zeby mi ją zmierzyli bo nie mierzą jedynie głowa, klatka i waga. Ale ciuszki na 62 spakowane, 68 ma fajne to coś koło 65 pewnie ma :) Wogóle ta moja lekarka jakaś zakręcona jest ostatnio zapomniała o ważeniu to jej musiałam przypomnieć.
A my dziś kolejny dzień truskawki tym razem z kleikiem i mała wsuwa aż miło :)

Ariska u mnie w przychodni tez nie mierza. Ubranka 68 sa u nas w wiekszosci na styk lub za male, wiec juz tez zakladamy 74. Zreszta to zalezy tez od firmy ;)

ooo to Kuba was nadgania bo juz nosi 68 co prawda troszke luzne jest ale nie duzo :)

a tak wogole to wczoraj Kubusiek wypił komopt truskawkowo-wisniowy--- oj wydudnił 120ml naraz... ale odpukac tylko bekną i dzis jest ok :)... troche spanikowałam...
glutenu nie podaje.. chrupek kukurydzianych tez niee.. jeszcze zadobrze nie siedzi.. bałabym sie zeby sie nieprzydławił.. pozatym nie ma nawet 1 ząbka do ciamciania..

Ariska--- cukier nie jest dobrym spryzmiezencem takiego maluszka.. napewno wszystko smakuje lepiej.... ale mozna tez zaszkodzic :) niezła jest Twoja Michaska tyle juz spróbowała i tyle jej smakuje:)

Claudia-- mój Kubus zna smak Marchewki, kaszki ryzowej babanownej , zupy jarzynowej ( słoik ) no i kompot .. narazie uwzam ze nie mam co wprowadzac wiecej na siłe... pozatym jak chciałam dla Kuby wprowadzic Marchewke troche wczesniej to jeszcze nie zabardzo wiewdział po co ta łyzka poczekałam 2 tyg.. i juz wie ze trzeba buske otwierac... moze poczekaj sobie z Miskiem jeszcze tydzien lub 2... nie ma co się spieszyc z tym jedzonkiem...

aniwar- czy to ty pisałałas o słoiczkach... na niektórych słoiczkach jest napisane "od 4mies." a na innych po 4 mies... dokładnie trzeba sie przyjrzec...

ja narazie nie gotuje dla Kuby czekam tak jak madlen az warzywo w ogródku "( tyle ze u mojej babci urosnie)

claudia mój Maciek dzis był ważony i mierzony i ma 74 cm i waga 6400:) więc należy do dłuuugich dzieci. Pani doktor powiedziała, że wszystko z nim ok:)
jeee to się możesz nim owinąć:) he,he,he (żarcik taki)

Claudia, ariska - musimy robić więcej takich zadym, wtedy tu się zaczyna coś dziać ;)
Dziewczynki ale rozmiar ubranek nie jest miarodajny - po pierwsze co firma to inne 68, a po drugie moja córcia ma już 68 ciasne bo ma tuuułów dłuuugiii :)

Ostatnia edycja:
To ja wam powiem, że ja już Tomkowi ubranka na 80 zakładam... Mój brat mówi, że Tomek przy Igorku wygląda jakby miał ze 2 lata :) hi hi hi

Ja mam głównie ubranka amerykańskie i tam jest rozmiarówka miesiącami i Klara nosi już te na 6-9 miesięcy. Najgorzej jest ze spodniami, bo ma bardzo długie nogi i zawsze nogawki przykrótkie. Jedne spodenki mam na 12 miesięcy, to na długość dobre, ale znów gumka w pasie za szeroka :/

Co do posiłków, to klarcia jak ma coś w rączce, to ładnie wcina (chrupki, wafle ryżowe), bo to bardziej tak mamla, a łyżeczką na razie ciężko idzie, bo wypycha języczkiem, ale praktyka czyni mistrza :D Dziś 3 dzień ma marchewkę z ziemniakiem i masełkiem, a jutro już zupa jarzynowa ze słoiczka. Po trzech dniach chcę spróbować ziemniaczki ze szpinakiem.

Czasem daję jej też do rączki kawałek jabłka lub banana i je sobie tak ssie. Kaszek na razie nie daję, bo ładnie sobie wygląda, a nie chcę jej za bardzo utuczyć. Ładnie śpi, więc się cycem na pewno najada.

http://www.hipp.pl/produkty/ciasteczka-wafelki-batoniki-chrupki/
Są specjalne chrupki dla dzieci. Niby od 7 miesiąca, ale to mi się wydaje, że chodzi o ich konsystencję, a nie skład.
Są też wafle ryżowe i ciasteczka.

Ostatnia edycja:
Mówiąc o wadzę to mój synuś waży 6kg teraz może 6,1 ;) a ma 68cm. Zjada dziennie tak 600-700 ml mleczka + pół słoiczka zupki i czasem troszkę deserku dostanie. Z łyżeczki ładnie ściąga papu i ładnie otwiera buźkę po więcej :) A z zupek to już nawet z mięsem z królika próbował i najbardziej mu przypasowało, natomiast ziemniaczek i brokuła - fuj tylko spróbował i krzyk, ale się mu nie dziwię dla mnie też ohyda :) Pijemy też dziennie 150-200 ml soczków i herbatki bo upały to trzeba uważać :) buziaki ;)

reklama
Ta rozmiarowka ubranek o niczym nie swiadczy bo Joasie zmierzyli i ma 65,5cm a ze wszystkich firm opocz jednej 68 juz dawno za male. Nosi wiec 74 a niektore rzeczy nawet 80. No ale ona jest tlusciutka- wazyla tydzien temu przy tym mierzeniu 7700g.
edit
Acha my caly czas jeszcze wylacznie na piersi.

Do góry