reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

nikt nie mówi o żadnym liczniku tylko żeby nie było tak że przesadzisz w drugą stronę i za bardzo małego utuczysz:)

kochanie powiem tak
mój mały dostawał tylko cyca , kaszkę a co do obiadków to różnie bo czasem tego w ogóle nie chce jeść
wczoraj to nawet owoców nie chciał , zjadł może ze 2 łyżki i tyle

dzisiaj to samo kaszki może z 70 ml...
nie wiem czemu tyle przybrał

tak jak pisałam mały po klinice spadł z wago chyba z 300 gram , potem dopiero zaczął przybierać

myślę że 6,600 to nie jest dużo na niego a ma chyba z 70 cm

zobaczymy następnym razem ile przybierze

Ty tyle jedzonka małej dajesz i jak ona przybiera?
jak by mój jadł tyle to już wtedy nie wiem
on na razie niechętnie wcina coś innego niż cyc czy butla

reklama
Każde dziecko rośnie w swoim tempie i raczej każde reguluje sobie samo ile zje. Mój Kamil waży już 8,5kg a jak się urodził miał 3,3kg w ciągu 6 tygodni miedzy szczepieniami przybiera około 1,5 kg a karmię go tylko piersią dopiero od 2 tygodni wprowadzam słoiczki. Moim zdaniem póki dziecko nie przekroczy 97 centyla wagowego to nie ma się czym przejmować.

Dziewczyny mój Tomek będzie już ważył około 8,5-9 kg, nie wiem dokładnie a np mleka zjada tylko 120 ml. Zuperk nie dostaje, kaszy zagęszczanej też nie, tylko deserki. I tak przybiera... Więc co??? Mam go głodzić aby był szczupły??? Wika tez taka była i wyrosła:)

dziewczyny właśnie ja chciałam sprawdzić siatki centylowe ale chyba nie umiem...
mój Misio jest super budowy...
mi się podoba jego sexi ciałko :-D

Każde dziecko inaczej przybiera, utuczyć dziecko dopiero można jak jest trochę większe i karmi się go słodyczami :)

Ja dziś byłam na szczepieniu i okazało się, że mój mały przybrał tylko 300g przez 6 tygodni. Ale z wagą mieści się jak na swój wiek, waży 6400g i lekarz nic nie mówił, że mało przybrał tylko, żeby zacząć już wprowadzać jarzyny bo ma 5 miesięcy(za 6 dni skończy). Urodził się malutki bo miał tylko 2800g.

Mój je dosyć dużo, tylko, że był na samym cycu i czasem sztuczne jak mnie nie było. Nie licząc jabłka. I po prostu nie ma reguły. Jedne dzieci przybierają szybciej a drugie wolniej.

claudia mu masz link pokaże ci w którym centylu jest twoje dziecko

http://siatkicentylowe.edziecko.pl/

Ostatnia edycja:
Claudia- bylam na tej stronie i oni jakies dziwne wyniki podaja- na stronie podanej przez juchu:) wychodzi mi zupelnie inaczej i pokrywa sie z tym co mam w ksiazeczce zdrowia (w angielskich ksiazeczkach zdrowia sa siatki centylowe). Ale sprawdzilam na Twoich wynikach i rzeczywiscie Twoj Misiek jest raczej w dole wagowym (ale blisko 10 centyla a nie ponizej 3 czyli w normie). 700g w 2 tygodnie to rzeczywiscie bardzo duzo (Joasia przybiera teraz okolo 300 w 2 tygodnie a jest mocno tlusta) ale Twoje dziecko bylo chore no i musi nadrobic:-). Takze poki lekarz nie ma zastrzerzen to ja bym sie nie martwila. Mysle, ze maly po prostu nadrabia a skoro kramisz piersia to niebezpieczenstwo nadwagi jest bardzo niskie.

juchu - uwierz że można dziecko utuczyć w tak młodym wieku kaszkami i zbyt dużą ilością mleka, w szpitalu leżałam z dziewczyną której córka potroiła wagę w wieku 6mcu, a powinna podwoić. Dziecko miało 8mcy leżało i nawet na boczki się nie przekręcało bo było za ciężkie i lekarz kazał jej zmniejszać ilości karmień butlą.

A dzieci na piersi mogą przybierać ile chcą na poczatku nawet 2kg na miesiąc ale później wprowadzając nowe rzeczy trzeba uważać żeby nie przesadzić

reklama
Do góry