reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

nikt nie mówi o żadnym liczniku tylko żeby nie było tak że przesadzisz w drugą stronę i za bardzo małego utuczysz:)

kochanie powiem tak
mój mały dostawał tylko cyca , kaszkę a co do obiadków to różnie bo czasem tego w ogóle nie chce jeść
wczoraj to nawet owoców nie chciał , zjadł może ze 2 łyżki i tyle

dzisiaj to samo kaszki może z 70 ml...
nie wiem czemu tyle przybrał

tak jak pisałam mały po klinice spadł z wago chyba z 300 gram , potem dopiero zaczął przybierać

myślę że 6,600 to nie jest dużo na niego a ma chyba z 70 cm

zobaczymy następnym razem ile przybierze

Ty tyle jedzonka małej dajesz i jak ona przybiera?
jak by mój jadł tyle to już wtedy nie wiem
on na razie niechętnie wcina coś innego niż cyc czy butla

reklama
Każde dziecko rośnie w swoim tempie i raczej każde reguluje sobie samo ile zje. Mój Kamil waży już 8,5kg a jak się urodził miał 3,3kg w ciągu 6 tygodni miedzy szczepieniami przybiera około 1,5 kg a karmię go tylko piersią dopiero od 2 tygodni wprowadzam słoiczki. Moim zdaniem póki dziecko nie przekroczy 97 centyla wagowego to nie ma się czym przejmować.

Dziewczyny mój Tomek będzie już ważył około 8,5-9 kg, nie wiem dokładnie a np mleka zjada tylko 120 ml. Zuperk nie dostaje, kaszy zagęszczanej też nie, tylko deserki. I tak przybiera... Więc co??? Mam go głodzić aby był szczupły??? Wika tez taka była i wyrosła:)

dziewczyny właśnie ja chciałam sprawdzić siatki centylowe ale chyba nie umiem...
mój Misio jest super budowy...
mi się podoba jego sexi ciałko :-D

Każde dziecko inaczej przybiera, utuczyć dziecko dopiero można jak jest trochę większe i karmi się go słodyczami :)

Ja dziś byłam na szczepieniu i okazało się, że mój mały przybrał tylko 300g przez 6 tygodni. Ale z wagą mieści się jak na swój wiek, waży 6400g i lekarz nic nie mówił, że mało przybrał tylko, żeby zacząć już wprowadzać jarzyny bo ma 5 miesięcy(za 6 dni skończy). Urodził się malutki bo miał tylko 2800g.

Mój je dosyć dużo, tylko, że był na samym cycu i czasem sztuczne jak mnie nie było. Nie licząc jabłka. I po prostu nie ma reguły. Jedne dzieci przybierają szybciej a drugie wolniej.

claudia mu masz link pokaże ci w którym centylu jest twoje dziecko

http://siatkicentylowe.edziecko.pl/

Ostatnia edycja:
Claudia- bylam na tej stronie i oni jakies dziwne wyniki podaja- na stronie podanej przez juchu:) wychodzi mi zupelnie inaczej i pokrywa sie z tym co mam w ksiazeczce zdrowia (w angielskich ksiazeczkach zdrowia sa siatki centylowe). Ale sprawdzilam na Twoich wynikach i rzeczywiscie Twoj Misiek jest raczej w dole wagowym (ale blisko 10 centyla a nie ponizej 3 czyli w normie). 700g w 2 tygodnie to rzeczywiscie bardzo duzo (Joasia przybiera teraz okolo 300 w 2 tygodnie a jest mocno tlusta) ale Twoje dziecko bylo chore no i musi nadrobic:-). Takze poki lekarz nie ma zastrzerzen to ja bym sie nie martwila. Mysle, ze maly po prostu nadrabia a skoro kramisz piersia to niebezpieczenstwo nadwagi jest bardzo niskie.

juchu - uwierz że można dziecko utuczyć w tak młodym wieku kaszkami i zbyt dużą ilością mleka, w szpitalu leżałam z dziewczyną której córka potroiła wagę w wieku 6mcu, a powinna podwoić. Dziecko miało 8mcy leżało i nawet na boczki się nie przekręcało bo było za ciężkie i lekarz kazał jej zmniejszać ilości karmień butlą.

A dzieci na piersi mogą przybierać ile chcą na poczatku nawet 2kg na miesiąc ale później wprowadzając nowe rzeczy trzeba uważać żeby nie przesadzić

reklama
Do góry