reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

Dziewczyny bo ja juz zglupialam w schamcie jak jest miesiac i napisane co podawac to chodzi o to czy jest w 6 miesiacu czy po 6 miesiacu....np ten gluten??

reklama
w 6 miesiącu. Bo jakby było po 6mcu to już masz 6. Dziewczyny mówiły że jak jest w 6mcu to można już w 4,5 podawać po łyżeczce żeby jak wejdzie w ten 6mc mogło jeść całe słoiki i pełne porcje

ariska powiedz mi skąd masz tyle wiadomości na tematy karmienia dziecka??

chyba że już pisałaś a tym a ja nie pamiętam...

jak czegoś nie wiem to szukam w necie i już wiem;) a na temat żywienia to głównie z tych tabelek żywieniowych :) i to jest tak wiem jak teoria wygląda a i tak robie po swojemu :-D:-D

Sama robię obiady, nie kupuję eko żywności bo nie mam gdzie, daję warzywka jakie podpatrzę na słoiku albo co mi wpadnie do głowy nawet lekko dosalam, kasze manne daję na oko. Miśka pije soczki, herbatki ,a dziś nawet truskawki z cukrem jadła bo na same sie krzywiła :-D i jak widać mała rośnie i dobrze się ma;) a ja uważam że do wszystkiego trzeba mieć zdrowy stosunek.

Ostatnia edycja:
ariska, w pełni się z Tobą zgadzam, nie ma co panikować ;) Tośka truskawki jadła bez cukru i nawet nie było tak źle :)

Ariska w 4,5 miesiąca gluten? Dzieci karmione mm powinny dostać 2-3g kaszki z glutenem na 100ml posiłku przez 2 miesiące przez kolejne dwa miesiące 6g kaszki z glutenem na 100ml, więc chyba do pełnych porcji to jeszcze daleko :) A karmione piersią w 5 miesiącu czylo po skończonym 4 dostaje 2-3g na 100ml przez 2 miesiące i już koniec może dostawać pełne porcje. Czyli tylko dzieci karmine piersią mają ten luksus :)

Załączniki

• gluten.jpg
    gluten.jpg
    29,2 KB · Wyświetleń: 46
Ostatnia edycja:
ja karmie piersią a nie mam czasu sprawdzać kto jak karmi jak ktoś sie pyta to odpowiadam a potem można to weryfikować pod siebie. a poza tym gluten nie zabija i niewielki % dzieci wykazuje nietolerancje i to w późniejszym wieku

gluten nie zabija, ale nie wiesz jaki to ból mieć celiakię, więc nie pisz takich rzeczy, bo z nim trzeba jednak ostrożnie po to ktoś dał takie zalecenia. A poza tym zalecałaś mi kiedyś wizytę u lekarza z powodu marchewki i jabłka, więc powiem Ci, że gluten to jest powód do wizyty u lekarza i konsultację jak podawać i czy według schematu. Bo alergicy np. bardzo często mają zalecenie, że od 10 miesiąca.

reklama
Eti - aniwar spytała się czy jak w schemacie jest 6mc to jest w 6mcu czy po 6mcu to wiem od lekarki że to jest w 6mcu, a można podawać 2 tygodnie wcześniej czyli w 4,5 miesiącu (np 2-3 łyżeczki). I nie było mowy o tym czy piersią czy butlą to tylko techniczna informacja równie dobrze mogło pisać czy w tabelce 10mc znaczy w 10mcu czy po 10mcu więc czytaj ze zrozumieniem a potem się wymądrzaj. A poza tym było np. gluten a równie dobrze mogło chodzić o brokuła... i z mojej wypowiedzi jasno wynika że piszę o jedzeniu a nie glutenie

A alergicy mają gluten po 12mcu życia

A zalecałam ci porozmawiać z lekarzem bo pytałaś co jak wprowadzać i sugerowałaś się dziewczyn a nie mówiłaś o tym czy lekarka pozwoliła ci rozszerzać diete

Ostatnia edycja:
Do góry