reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

ariska co dziecko to inne
trzeba próbować a nie się bać

mój na razie może jeść
banany , jabłka, kalafior, ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę , szpinak , kaszki - bananowa i malinowa, kleik kukurydziany, kasza manna

mięsa na razie nie daję
skoro w dwa tygodnie przybrał 700 gram to jest karmiony dobrze

reklama
Ariska zgadzam sie z Toba, ze dziecko powinno probowac wszystkiego. Im wczesniej tym lepiej.

700 g na 2 tygodnie ? Znalazlam takie cos w necie:
"W pierwszych czterech miesiącach malec przybiera 120–225 g na tydzień. Potem przyrost wagi zmniejsza się do 90–150 g na tydzień. Sześciomiesięczne niemowlę przybiera 50–80 g na tydzień. Między 4. a 6. miesiącem podwaja wagę urodzeniową, a w okolicy pierwszych urodzin potraja ją."

Ja jeszcze nie dawalam mojemu malemu truskawek. Nie chce dawac mu tych z marketu, jeszcze 3 tygodnie i jade do PL, wiec wybiore sie na targ lub do ogrodka moich rodzicow.

a czy w tym wieku 700gram na 2 tyg to nie za duzo??

nie wiem czy nie za dużo, Pani doktor się cieszyła że tak ładnie
ja nie mam wagi w domu ,tyle przybrał i już
a dostawał tylko kaszkę , kleik w nocy i czasem coś jeszcze...

na razie więcej mu nic nie daję
mały waży teraz 6700 prawie i tak trzymać....

w klinice na sztucznym mleku potrafił przybrać 100 gram na dzień
a po 2 tygodniach to ponad kilogram

a moj bobas przybral 1 kg w miesiac i jest ok. Kazde dziecko rosnie i rozwija sie we wlasnym tempie.

A co do wprowadzania nowosci to nie zawsze jest to dobre zwlaszcza przy alergikach... np moj maly alergik moze tylko jablko i zupke z marchwi i ziemniaczka i tak do pol roku conajmniej. Proba czegokolwiek innego konczy sie bolem brzuszka i sluzem w kupce.

laski to co ja mogę za to że tyle przybrał, nie mam licznika w oczach chyba prawda?

jak będzie coś nie tak to się pewnie o tym dowiem
najpierw stracił na wadze to teraz to przynajmniej nadrobił

reklama
Do góry