reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

reklama
U nas podobnie jak u Ariski, Maryś śpi do około 9 więc nie ma 2 śniadania.

około 10 - śniadanie - bułeczka z masełkiem, do tego wędlinka lub żółtko jaja(białka na razie nie daje), danonek, parówka
13 - zupa z mięsem
16 - deser - zawsze owoce
19.30 -20 kaszka z butelki
3-4 w nocy - butla 180ml

Ale dziś wstała przed 8 więc śniadanie było wcześniej. i o 11 dałam jej 120ml mleka, poteb będzie zupka, deser, kaszka i w nocy butla.

Klaudia, uważaj na banany bo one zatwardzają.
Biała, a powiedz mi jak Twój synuś sypia w nocy bo jak zobaczyłam że on zjada przed snem co godzinne posiłki (18,19,20)to w nocy może brzuszek pracować i nie regeneruje się wystarczająco, podobno powinny być minimum 3h odstępy między posiłkami, ale to tylko moja opinia.

U nas to wygląda tak:
8:30 pobudka
9:00 śniadanie, 2 kromki z szynką, serem lub 160ml kaszki lub owsianki itp.
12:00 obiad, cała miseczka (12:30 -13:30 drzemka jedyna w ciągu dnia) czasem jak wstanie a my mamy obiad to skubnie coś od nas.
15:00 owoc lub flipsy kukurydziane, ale nie zawsze czasem dłużej pospi i ładnie się bawi to nie daję mu
16:30 butla mm 210ml
20:00 (przed snem) butla mm 210 ml

dużo pije w ciągu dnia nawet do 400ml w ciągu dnia oprócz mleka.

Ostatnia edycja:
Blondi-- ja mandarynki czy 2 nie zaliczam jako posiłki.. posiłek to obiad ( pulpet + ziemniak+ surówka) , albo nalesnik na kolacje, albo kasza na sniadanie, jajecznica , zupa.. to są posiłki dla mnie ... i staram sie by te 3 glowne pisilki byly mniej wiecej o stałych porach
jesli KUba miedzy sniadaniem a zupą pokazuje ze chce banana.. to mu daje... tak samo jak podwieczorek który u nas jest umowny.. bo czesto mój Marcin wraca z pracy 17:30 i siada do obiadu to Kuba siada z nim.. mimo ze chwile wczesniej jadł.. i chodzi i podjada od taty po kawałeczku.. lubi bardzo mandarynki i wczoraj na podwieczórek zjadł az 2 mandarynki całe... a gdy moja mama jadła zupe wieczorem( bo wróciła z trasy dopiero) to i on od niej podsiorbywał ... na kolacje zjadł tylko poł nalesnika albo i jeszcz mniej.. ale mu sie nie dziwie bo tyle razy podjadał obiad od kazdego..ale mleczko do spania wypił około 90ml zawsze robie 120 i zostaje ...
tyle ze on ciagle sie rusza nie ma takich momentów u nas w domu zeby Kuba siedział i się w miejscu bawił... on musi chodzic z pokoju do pokoju przenosci zabawki .. przesuwac podnosci zagladac... w ciągłym ruchu.. nie bawi sie na siedząco od kiedy zaczał chodzic... w nocy tez je raz około godziny 4.. choc 2 noc mamy ze budzi się czesciej... ale to chyba ząbki bo smoczek mu wystarcza albo ta szczepionka... jakis napiec w brzusiu nie zauwazyłam.. i kupa ok:)

Ostatnia edycja:
Ja uważam , że każda matka wie co i kiedy dawać swojemu dziecku, pomimo że każda z nas inaczej karmi to chcemy dla dzieci jak najlepiej i wiemy same co im smakuje i co im podawać

można się podpierać tabelkami, ale najlepiej samodzielnie dostosować menu do maluchów:-D

reklama
a my mamy stale pory posilkow i np. drzemka czy jakis wyjazd czy wizyta u lekarza sa w stanie te pory zmienic. Poki co uwazam ze maluch czuje sie bezpieczniej jak ma stale pory posilkow. Tak przynajmniej tez mowia nasi pediatrzy.

Do góry