reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

reklama
Ja daje mały słoiczek deseru plus do tego rozgnieciony banan albo utarte jabłko. Marysia wszystko ładnie zjada. owoce dostaje codziennie.

Mam pytanie odnośnie ryb. jak je przyrządzacie dla swojego malucha?

tylko nie przesadzajcie dizewczyny z bananami, bo powodują zatwardzenia.

mi.nu - ja czasami smażę rybę - tak jak nam, a małemu daję bez panierki.

Dziewczyny napiszcie prosze jak wyglada jadlospis waszego dziecka...tzn co i w jakiej kolejnosci je:-)
u nas np dzis bylo tak:
butla
serek wiejski i pol kormki chleba z maslem
zupka barszczyk ukrainski
banan z jogurtem naturalnym
butla

i wydaje mi sie ze za duzo tych mlecznych posilkow...jak mysliscie??
na II sniadanie mozna jeszcze,kromke chlebka z wedlina,jajecznice na parze ale co jeszcze??
a co na podiweczorek??sam owoc??troche malo....kurcze sama juz nie wiem

u nas jest
9. kasza
12. zupa
14. obiad 2 danie
17. jogurt z owocem, same owoce różnie
20 kasza manna, mleko coś takiego

my nie mamy 2 śniadania bo Misia długo śpi ale za to obiad 2 daniowy wcina

tu jest fajna ściąga od Kate

"
I śniadanie.

• Powinno być szczególnie wysokokaloryczne i pełnowartościowe, by nasz mały rozbójnik miał siłę poznawać świat.
  • Śniadanie powinno zawierać mleko w postaci jogurt, kefiru lub ciepłego napoju mlecznego (kawa zbożowa, kakao, bawarka) Warto podać zupę mleczną.
  • Ponadto należy podać pieczywo ( początkowo białe a później również ciemne) z masłem, wędliną, serem lub jajkiem, najlepiej w postaci past z dodatkiem zieleniny, twarożku.
  • Zalecany jest dodatek warzyw lub owoców.
II śniadanie.

Powinno nieco łagodzić uczucie głodu przed obiadem, ale nie powinno być zbyt sycące.

• Można podać małą kromkę chleba z dodatkiem produktów białkowych (serka, wędliny) lub warzywnych oraz surówkę jarzynową wzbogaconą mięsem a do picia sok.
  • Można też podać jogurt owocowy.
  • Nie należy podawać słodyczy.
Obiad.

• Powinien składać się z zupy, drugiego dania i lekkiego deseru.
  • Zupy gotujemy na wywarach jarskich (polecane są zupy o wyraźnym smaku, np: pomidorowa, ogórkowa, barszczyk czerwony).
  • Zupy można zabielać mlekiem, śmietanką i ewentualnie zagęszczać mąką lub bułką tartą.
  • Drugie danie powinno zawierać warzywa (najlepiej surowe), produkt białkowy (mięso, ryby, jajko, ser) oraz węglowodanowy (ryż, ziemniaki, kluski, kaszę).
  • Na deser wystarczy kompot lub porcja świeżych owoców.
Podwieczorek.

• Powinien być małym posiłkiem słodkim.
  • Można podać porcję domowego ciasta, lub koktajl mleczny, mus owocowy, galaretkę, budyń, kisiel.
  • Można też podać owoce lub przetwory owocowe.
Kolacja.

• Powinna być posiłkiem gotowanym.
  • Mogą to być gotowane warzywa i produkty warzywno-mięsne, ale też pieczywo i napoje z dodatkiem mleka.
  • Ważne, aby kolacja nie była ciężkostrawna."

no jakby moja wstawała np o 7 to pewnie by miala 2 śniadania a tak nie ma szans. A zjada 2 dania bo nie je dużo zupy to zawsze jest miejsce na 2 danie. A jak tylko jedne danie to wtedy więcej zupy dostanie. Tak więc na 1 danie np. 150 zupki, a potem za 2h ziemniak z pulpetem i surówką albo coś w tym stylu.

A poza tym w schematach żywieniowych są 2 dania dla dzieciaczków ;)

reklama
Aniwar :

7- -- sniadanie , jogurt, serek, parówka ( pózniej ma jeszcze drzeme wypija 50-90 mleka)
11- zupa
spacer
13 mleko( drzemka
15 - drugie danie( dzis pulpet )
18 -- podwieczorek ( owoc )
19- kolacja ( kaszka z owocami (120ml) , czasami serek czasami parówka, kanapka, nalesnik, omlet, jajecznica)
20- 90ml mleka do spania

Do góry