reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

reklama
A moja mała je tak:
-rano ok 200ml kaszki z melkiem(albo gotowa , albo manna na mleku z domowym soczkiem:)
-potem jakiś jokurcik albo deserek
-w międzyczasie sucharki , paluszki juniorki , krekers , owoc do rączki itp
-pićko(zioła , gotowe herabatki , soki , kakao)
-ok 12 obiadek , zawsze jakieś mięsko-gotowany indyk , kurczak wołowina , wieprzowina , pulpeciki ,rybka w warzywach, potrawka , spagetti, zapiekanka za szpinakiem, generalne je wszystko co my , albo my jemy to co ona:D:D
-ok 16 podwieczorek-budyń z konfiturą , mix owocowy z biszkoptami lub herbatnikami , jabłko z marchewką , makaron lub ryż z truskawkami i śmietaną , danio z bananem itp.
-ok 20 kolacja mleko plus kaszka smakowa i lulu:p
Jajek nie daje , bo nie lubi , i ma mega wzdęcia po nich , jedynie dorzucam żóltko do obadku , parówki też nie lubi , uwielbai warzywa gotowane w całości , surową kapustę i zielenine do rączki, kromala chlebka z zarnami razowego do rączki plus kawałek wędlinki , pomidora do rączki , tak go wyssie , że sama skóra zostaje:) jabłka , gruszek nie obieram , wygryza ze środka:p jedynie marchewkę , wiadomo trzeba oskrobać:)) Przyprawiam wszystkimi przyprawami , bez gluatminianu , zjada ok 350 gram na obiad i 300 na podwieczorek , żadnej alergii , żadnych rewolucji nawet po czosnku , fasoli , grochu czy cebuli , dziecko zdrowe , morfologia super:))
Je co 4 godziny , zmuszać nie muszę , ma to po tacie:))
 
Aniwar podaj przepis jak robisz te sosiki :) prosze :D
Klaudia jaka surówke robisz??
Tysia a ty mozesz zdradzic jak robisz spagetti i zapiekanke ze szpinakiem???

Ja wlasnie poszukuje jakis nowych przepisow dla gabi. Staram sie jej dawac po trochu to co my.
 
Ostatnia edycja:
hej już mówie , robię normalnie jak dla dorosłego , tylko nie daje gotowego sosu , tylko koncentrat pomidorowy , keczup jakiś dobry , albo pomidory krojone w puszce ,sok pomidoriwy 100% nie smaże na ojeju mięska ,tylko na masełku , mięsko daje indycze , wrzucam na patelne mięsko , do tego włoszczyzna , trochę wody , badź tylko pomidory , cebulka zeszklona też moż być przed mięskiem, dodaje kostekę rosołową , duszę aż uzyskam gęsty sos , na koniec plasterek sera , daję różne , wrzucam wcześniej ugotowany makaron , zioła , bazylia , majeranek , oregano-świerze , albo paczka , zależy jak mam:) i gotowe:))) ja małaej drobie widelcem i kupuje makaron gwiazdki albo literki ,lepiej łyka sobie:)
 
ze szpinakiem podobna procedura , szkle na maśle cebule i czosnek , dość dużo , bo szpinak jest mdły , a tak ma fajny posmaczek:) dodaje rozmrozony szpinak , ale drobny , nie liście , duszę to , podlewam bulionem z kostki , na koniec zaprawiam słodką śmietanką , bądź też kwaśną , bez znaczenia , wrzucam drobny makaron i gotowe:) małej dodaje trochę pieprzu czarnego do smaczku , bo lubi:)) a zapomniałam jeszcze , że to wszystko wrzucam do naczynia żaroodpornego , zapiekam w 200 C ok poł godz., wcześniej roztrzepuje 2 , 3 jajka , i polewam górę ,żeby się ładnie zapiekła , albo właczam tryb grill , jak robie dla nas to daje makaron rurki albo pesto , małej wtedy mielę :)
 
Ostatnia edycja:
nie każda kostka ma glutaminin sodu , ja kupuje w sklepie społem , na pólce ze zdrową żywnością , albo robie sama , w termomixie z przepisu cioci i przechowuje w słoiku , lub kupuje w czechach oryginalną czeską vegetę , która nie ma glutaminianu , a wszystkie te przyprawy opierają się na soli morskiej.
 
reklama
Nikola ten sos smietankowo-koperkowy robie tak ze gotuje pulepty na wodzie do ktorej dodaje listek laurowy,ziele angielskie,warzywko...potem troche odlewam i dodaje smietane i make...blenderuje ze gladka mase i wlewam do reszy wywaru i na koniec wrzucma koperek.

A pomidorowy robie tak samo tylko dodaje przeciez pomidorowy z kartonu i zamiast koperku daje bazylie i oregano.

Osttanio tego pomidorowego nie zaklepalam i jeszcze do wywaru dodalam mrozona wloszczyzne...i w tym ugotowalam pulpety a no koniec dalam przecier i przyprawy.

............................
wiesz ja srednio potrafie gototwac i na czuja to robie bo to moje pierwsze kulinarne kroki:-)
 
Do góry